Į "Mini zoo" atskrido mandarininės antys

Į "Mini zoo" atskrido mandarininės antys

Jonušų kaime įsikūrusiame Gamtininkų centre "Mini zoo" apsigyveno iš Olandijos parvežtų mandarininių, karolininių ir tadornos rūšių ančių pulkelis, o beždžionė kapucinė lankytojams išdidžiai rodo savo dviejų mėnesių mažylį.

Šios urvuose perinčios antys migruoja per Lietuvą, joms palankus mūsų klimatas, jos gali čia žiemoti ir mėgaujasi šaltu vandeniu. Kai kurios šių rūšių antys gyvena lediniuose kalnų upeliuose. Dažniausiai jos pačios išsirausia urvus, bet apsigyvena ir apleistuose usūrinių šunų, lapių urvuose. Žoliaėdės antys plaukiodamos paskanauja vandens žolių ir vėžiagyvių bei krevečių, tiesa, laisvėje gyvenančios dažnai žūsta žvejų tinkluose. Kai kurios urvinės krykštautojos praryja ir pelę ar varlę.

"Turime keturias poras tadornos ančių, po tris poras mandarininių ir karolininių ančių. Mandarininė antis laikoma gražiausia pasaulyje, nes žmonės vertina jos plunksnų spalvingumą. Specialistai labiau vertina paukščius pagal jų rūšių retumą", - sakė "Mini zoo" šeimininkas Edvardas Legeckas.

Jis papasakojo, kad vasarą antys šeriasi, patinai pasidaro tokie pat, kaip patelės, skiriasi tik raudonu snapu. Rudenį patinai įgyja savo tuoktuvių drabužius, ir kuo gražesni, tuo turi daugiau šansų susirasti patelę. Anteles jie vilioja šokdami vandens šokius, peri poromis. Paprastai patelės padeda 8-13 kiaušinius, nors laisvėje peri tol, kol užpildo visą lizdą. Ir jeigu kas tuos kiaušinius vagia, antis gali juos dėti tol, kol išsekusi žus.

Yra ančių rūšių, kurios susipeštų su kitais tvenkinyje plaukiojančiais paukščiais, tarkime, su juodosiomis gulbėmis, bet įsigytosios naujokės yra taikios ir su visais gerai sutaria.

O štai iš Lenkijos sostinės Varšuvos dovanų gautos kapucinų rūšies beždžionėlės devynetą mėnesių laukusios atsivedė "netyčiukus" palikuonis. Vienas jų neišgyveno, o kitas yra guvus ir sveikas. Motinos pienu jis mis pusę metų, nors po truputį ės vaisių ir daržovių, žalios žuvies. Kai paaiškės beždžioniuko lytis, jam bus parinktas Brendžio arba Viktorijos vardas.

"Beždžionės - geros motinos. Motinos nuolat švarinamas kūdikėlis visą laiką būna jos glėbyje, o paūgėjęs tupės ant nugaros. Tarp šių gyvūnų yra stipri hierarchija, vienas patinas yra vadas. Beždžionės tokios draugiškos, kad auklėja ir nešioja ne tik mažylį, bet ir regėjimo negalią turintį draugą. O jeigu bandytumėte atimti mažąjį, visi kapucinai pultų jį ginti", - sakė E. Legeckas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder