Mingėje išgelbėtas briedis išgabentas į Kauną

Mingėje išgelbėtas briedis išgabentas į Kauną

Ant Minijos ledo Mingės kaime savaitgalį planavę žvejoti Klaipėdos rajono žvejai išgelbėjo properšoje įstrigusį jauną briedžiuką.

Asociacijos "Klaipėdos rajono žvejai" nariai ant upės suklupusį briedžiuką pamatė šeštadienio vakarą. Pasak asociacijos pirmininko Mindaugo Limonto, vyrai ketino savo jėgomis iškelti gyvūną, tačiau išvydo šalia briedžiuko didelę properšą.

"Tikėtina, kad properšoje galėjo nuskęsti briedžio mama, nes išgelbėtas gyvūnas yra jauniklis iš praėjusių metų vados. Tokio amžiaus gyvūnai dar vaikšto su mama", - pastebėjo M. Limontas.

Žvejai į įvykio vietą iškvietė gamtos apsaugos inspektorius, kurie atvyko su reikalinga įranga. Į pagalbą atvyko ir daugiau Klaipėdos rajono žvejų asociacijos narių. Bendromis jėgomis vyrai apie 150 kg sveriantį briedį ištraukė iš vandens ir partempė į krantą, šildė jį, kol surado laikiną prieglobstį.

Briedžiuką garaže priglaudė Mingės kaimo seniūnaitis, ūkininkas Jurgis Gečas. Žvejai taip pat iškvietė privačiai dirbantį stambių gyvūnų veterinarą. Jis apžiūrėjo briedį ir suleido raminamųjų vaistų bei antibiotikų, kad sušalęs gyvūnas nesusirgtų plaučių uždegimu.

"Iš vandens ištrauktas briedžiukas negalėjo pastovėti ant kojų. Šiltai pernakvojęs sekmadienį jis dar nepakilo. Nepakilo ir pirmadienį. Jis neremia užpakalinėmis kojomis ir nieko neėda, gal dar žindomas mamos pienu", - svarstė M. Limontas.

J. Gečas pagalbos dėl laukinio gyvūno globos kreipėsi į Gyvūnų globos asociaciją.

"Nežinau, ką su juo daryti, kaip globoti. Visgi laukinis žvėris", - sakė ūkininkas.

Gyvūnų globos asociacija yra vienintelė įstaiga, kuri rūpinasi laukinių gyvūnų globa šalyje. Pasak asociacijos vadovo Vytauto Gustaičio, asociacija turi filialus Kaune, Klaipėdoje ir Alytuje, tačiau jos nariai vyksta pagal iškvietimus visoje Lietuvoje.

Asociacijos veterinarijos gydytoja Rūta Mikėnienė su vietos veterinarijos gydytoju Vidmantu, suteikusiu briedžiukui pirmąją pagalbą, aptarė jo būklę.

"2-3 valandas briedžiukas buvo vandenyje ir daužėsi į aštrius eketės ledo kraštus. Dėl to patyrė nubrozdinimų. Nuo šalčio ir streso gyvūno organizme atsirado staigi pieno rūgšties sankaupa. Gali būti, kad dėl jos jis jaučia skausmą ir negali atsistoti. Taip pat tikėtina, kad kojos galėjo būti išnarintos traukiant gyvūną. Blogiausiu atveju kojos gali būti lūžusios", - sakė R. Mikėnienė.

Asociacijos specialistai pirmadienį apžiūrėjo gyvūną vietoje ir buvo priimtas sprendimas transportuoti briedį į Kauną. Lietuvos veterinarijos akademijos veterinarijos klinika yra vienintelė gydymo įstaiga Lietuvoje, kurioje tiriami ir gydomi stambūs laukiniai gyvūnai. Mingėje išgelbėtas briedžiukas perduotas šios klinikos specialistams.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder