30 laipsnių šilumos - ne riba

30 laipsnių šilumos - ne riba

Kaitra šėlsta. Meteorologai primena: didesnė negu 30 laipsnių oro temperatūra - stichinis meteorologinis reiškinys, galintis žalos padaryti žmogaus sveikatai.

Tokios vasaros, kokią turime šiais metais, neatmena netgi meteorologai. Nekalbant netgi apie liepą, šiluma lepino ir gegužės bei birželio mėnesiais.

Antai gegužę oro vidutinė temperatūra buvo net trimis laipsniais aukštesnė, negu ankstesniais metais - jei paprastai tokiu laiku būdavo 15 ar 16 laipsnių, tai šiemet ji siekė 18 ir daugiau.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Meteorologinių stebėjimų poskyrio vyriausioji stebėtoja Viktorija Kazlauskienė sako, kad per trylika jos darbo tarnyboje metų nebuvo nieko panašaus. Maža to, tokie nuolat karšti orai netgi nebūdingi mūsų klimato juostai.

Specialistės žodžiais, karštų orų būna kone kiekvieną vasarą, tačiau, pasisvečiavę keletą dienų - tris ar keturias, jie paprastai praeidavo, prišaukdami lietų ir vėsą.

„Šiemet vasara sulaužė bet kokias nusistovėjusias normas“, - juokiasi V. Kazlauskienė.

Prognozės į priekį meteorologams jau aiškios: akivaizdu, kad karštis vėsai vietos lengvai neužleis. Vis tik šiemet oras, anot meteorologės, turi ir šiokį tokį išskirtinumą: yra ne tik karšta, bet ir didelis santykinis drėgnumas, o tai pasireiškia tvankuma. Nėra vėsos - nėra gaivos.

Be to, ši vasara šykšti vėjo: naktimis jo dažniausiai iš viso nėra, o dienomis geriausiu atveju - vos du ar trys metrai per sekundę.

„Tokią vasarą prilyginčiau gal Šri Lankos, kur karšta ir drėgna, vasarai, - sako specialistė. - Teko girdėti, kad ten karščiausiu metu dėl oro drėgmės net skalbiniai nedžiūsta“.

Kokia vasara be vandens malonumų? Poilsiaujančiųjų pilni paplūdimiai. Vis dėlto, ar žinote, kad maudytis negalima, jeigu esate labai pavargęs, jeigu blogai jaučiatės, jeigu perkaitote, jeigu šalta, jeigu vandens temperatūra mažesnė nei 14 laipsnių. Maudytis nerekomenduojama ir ką tik pavalgius.

Visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Alma Mikalauskienė sako, kad karšti orai tikrai nėra problema, jei jiems būsime tinkamai pasirengę: vilkėsime tinkamus drabužius, ant galvos bus kepuraitė, gersime vandenį.

Kai lauke karšta, specialistė pataria gerti po truputį visą dieną ir nelaukiant, kol pradės kamuoti troškulys. Gėrimas neturi būti ledinis ar šaltas, nes toks jis ilgiau pasilieka skrandyje, blogiau pasisavinamos vandenyje ištirpusios druskos, padidėja prakaitavimas.

O kaip žemdirbiams? Ar svilinantis karštis nesuniokojo šiųmečio derliaus?

Šiaulių rajono mero Antano Bezaro nuotaika pakili: viskas tvarkoje!

Anot mero, skelbti ekstremalią situaciją dėl sausros neprireikė. Ūkininkus truputį gąsdino sausra vasaros pradžioje. Tačiau dabar, prasidėjus javapjūtei, lietaus, anot A.Bezaro, netgi nebepageidaujama.

„Pilni laukai kombainų, kitos technikos. Grūdai byra neblogai. Tiesa, grūdai, palyginti su praėjusiais metais kiek smulkesni“, - sakė Šiaulių rajono galva.

Kiekvienam žemdirbiui aišku, kad smulkesni grūdai reiškia mažesnį derlių. Teks tenkintis tuo, ką turime.

***

Pravartu žinoti

Šilumos smūgis arba perkaitimas - tai pavojinga sveikatai organizmo būklė, kai sutrinka kūno temperatūros reguliacijos mechanizmas, susikaupia šilumos perteklius organizme, kurio kūnas jau nesugeba pašalinti, todėl pakyla kūno temperatūra.

Šilumos smūgio (perkaitimo) simptomai: aukšta kūno temperatūra (gali pakilti iki 38 - 41 laipsnių); odos paraudimas ir karščiavimas (oda neprakaituoja), galvos skausmas ir svaigimas, spengimas ausyse, pusiausvyros sutrikimas, padažnėjęs pulsas ir kvėpavimas, troškulys, mieguistumas, vangumas, nenoras judėti.

Jei pajutote perkaitimo požymius ar pastebėjote kito žmogaus blogą savijautą, nelikite vienas ir nepalikite kito žmogaus vieno, o pasitelkite pagalbai kitus asmenis.

Saulės smūgis - tai galvos smegenų pažeidimas dėl lokalinio perkaitimo ilgą laiką tiesiogiai veikiant saulės spinduliams nepridengtą (neapsaugotą) galvą ar sprandą, kai įkaista smegenų dangalų kraujo indai ir pakyla galvos smegenų temperatūra.

Saulės smūgio simptomai: galvos skausmas ir svaigimas, spengimas ausyse, mirgėjimas akyse, išbalusi oda, šaltas prakaitas, bendras silpnumas, pykinimas, vėmimas, padažnėjęs kvėpavimas ir pulsas, aukšta temperatūra (gali pakilti iki 41 laipsnio), sąmonės netekimas, apalpimas. Galima mirtis nuo edemos (smegenų paburkimo), jei nukentėjusiajam nesuteikiama pirmoji pagalba.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder