5 sekundžių rytinis ritualas, kuris padės užsiprogramuoti sėkmei

5 sekundžių rytinis ritualas, kuris padės užsiprogramuoti sėkmei

Pozityvus kasdienis ritualas, kurį naudoja „Microsoft“ generalinis direktorius Satya Nadella, yra labai paprastas, o jo nauda jau patvirtinta moksliniais tyrimais.

Dauguma sėkmingų žmonių mėgsta pasakoti apie savo ekstremalius rytinius ritualus, kurie padėjo jiems iškilti. Pavyzdžiui, Timas Cookas iš „Apple“ keliasi tuo metu, kai dauguma iš mūsų dar saldžiai sapnuoja – 3.45 val. Richardas Bransonas švintant plaukioja banglente, o Tony Robbinsas kas rytą prausiasi po lediniu dušu. Yra ir išimčių.

Jeffas Bezosas garsėja tuo, kad mėgsta rytais gerai pailsėti. Jis paprasčiausiai atsisako skirti bet kokius svarbius susitikimus anksčiau kaip 10 valandą. Paaiškėjo, kad ir Satya Nadella yra įpratęs pradėti savo dieną laisvu režimu.

Duodamas interviu žurnalui „TIme“, jis papasakojo apie nepaprastai greitą, tačiau labai naudingą savo rytinį ritualą

 

5 sekundės sąmoningumo dienos pradžioje

Kaip aiškina Nadella, susidomėti sąmoningumu jį paskatino motina, kuri buvo mokslininkė, tyrinėjusi sanskritą. Ji teikė pirmenybę metodams, aprašytiems senoviniuose tekstuose, tačiau pats Satya susikūrė sau kur kas lengvesnį ir paprastesnį ritualą.

„Aš perėmiau jį iš daktaro, gerinančio futbolo komandos „Seattle Seahawk“ rezultatus, – pasakoja Nadellla. – Pirmas dalykas, kurį padarau atmerkęs akis, tai pasakau „ačiū“ už viską, ką turiu, ir už tai, kad turiu ko siekti. Štai ir viskas. Paprasčiau nesugalvosi, bet, turint galvoje, kad tai yra pirmas mano sąmoningas veiksmas dienos pradžioje, taip daryti yra nepaprastai naudinga“.

Dėkingumo mokslas

Nuoširdus dėkingumas už viską, ką turite, ir bandymas pažvelgti į ateitį su optimizmu užima tik kelias sekundes, tačiau nepaisant paprastumo, šis ritualas tikrai veikia. Bandymas nusiteikti pozityviai visai dienai iš tikrųjų gali padaryti juntamą poveikį tam, kaip ji praeis. Ir tam yra mokslinių patvirtinimų.

Pirma, psichologai tvirtina, kad nedideli tokio tipo ritualai gali padaryti stiprų poveikį žmogaus nuotaikai ir sugebėjimui įveikti sunkumus. Tai gali būti reguliari rytinė mantra, padedanti atsikratyti nerimo, popierėlių su neigiamų emocijų aprašymais plėšymas ir deginimas, mėgstamos dainos klausymas prieš lemtingą susitikimą ir pan.

Antra, ritualas, kurį atlieka Nadella, padeda jam rytais nukreipti visą savo dėmesį į dėkingumą, o nuoširdus dėkingumas – puikus būdas sustiprinti savo gerovės jausmą. Neurobiologai mano, kad optimizmas yra panašus į mūsų raumenis tuo, kad jį galima treniruoti. Kuo dažniau mes stengsimės matyti gerą mus supančioje tikrovėje, tuo paprasčiau mums bus tai padaryti.

Skirdamas truputį laiko padėkoti likimui kiekvienos dienos pradžioje, Nadella treniruoja savo smegenis atpažinti bet kokias, nors ir menkiausias progas pasijusti laimingam ir galimybes augti. Ar reikia stebėti, kad net niūriausia diena dėl to tampa nors kiek ryškesnė?

Todėl suraskite kelias sekundes rytais tokiam ritualui ir stebėkite, kaip jis paveiks jūsų santykius ir tos dienos nuotaiką. 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder