Atrastas autentiškas katalogas su šnipams skirtais išradimais

Atrastas autentiškas katalogas su šnipams skirtais išradimais

Atrasta reta Antrojo pasaulinio karo laikų knyga leidžia žvilgtelti į „bondiškus“ britų išradimus. 1942 metų kataloge sudėti aprašymai ir nuotraukos, kaip atrodo slapta įranga – pavyzdžiui, miniatiūriniai kompasai, tilpę į auksinį dantį arba sagą, rašo „The Telegraph“.

76 puslapių knygoje detaliai aprašoma, kaip prietaisai gaminami ir kur jie gali būti paslepiami. Mažiau nei 100 išradimų intrukcijos buvo atspausdintos ir įduotos JAV žvalgybos pareigūnams, kurie šnipinėjimo srityje atsilikinėjo nuo britų, rašo 15min.lt.

Šnipams skirti prietaisai būdavo paslepiami maisto siuntiniuose ir siunčiami į stovyklas bei kalėjimus. Tarp istorikus sužavėjusių išradimų – Vokietijos žemėlapiai, atspausdinti ant šilko (kad nešiugždėtų) ir paslėpti pieštukuose, vinilo plokštelėse ir pypkėse.

Kitas žemėlapis buvo paslėptas ant 54 kortų. Jį pamatyti ir suprasti buvo galima tik atitinkama tvarka išdėliojus visas kortas.

Mažyčiai pjūkleliai metalui pjauti buvo slepiami smiginio lentose, o miniatiūrinės kameros – žiebtuvėliuose. Cigarų dėžutėse buvo įtaisomi nedideli radijo signalų imtuvai.

Ypatingai retą knygą išlaikė viena Londono spausdinimo kompanija. Dabar ją paveldėjęs asmuo katalogą nusprendė parduoti aukcione.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder