Big Benas pradėjo svirti, teigia inžinieriai

Big Benas pradėjo svirti, teigia inžinieriai

Londono Big Beno bokštas pradėjo svirti, teigia inžinieriai, o jo posvyris jau matyti plika akimi, praneša telegraph.co.uk.

Tyrėjai nustatė, kad Vestminsterio rūmų laikrodžio bokštas pradėjo svirti, o situacija blogėja kasmet. Dabar bokšto viršūnė nuo statmens nukrypusi beveik 45 centimetrus. Anot ekspertų, tai, kad bokštas krypsta, galima matyti ir plika akimi.

Jei tai tęsis ir toliau, bokštas vieną dieną gali nuvirsti. Tačiau rūmuose dirbantys parlamento nariai neturėtų nerimauti. Vertinant dabartinį svirimo greitį, prireiks maždaug 4 tūkst. metų, kol Big Benas pasieks Pizos bokšto pasvirimo kampą, o dar daugiau laiko praeis, kol jis nugrius.

Inžinieriai mano, kad bokštas, pramintas pagrindinio jame esančio varpo – Big Beno – vardu, palaipsniui grimzta į žemę, ant kurios yra pastatytas. Tačiau tai vyksta ne vienodai. Šiaurinė bokšto pusė grimzta greičiau nei pietinė.

Teigiama, kad dėl to kalti dešimtmečiais aplink bokštą vykstantys statybų darbai. 96 metų aukščio, 11 aukštų ir 393 laiptus turintis Big Benas pastatytas 1858 metais. XIX amžiaus 7 dešimtmetyje prie bokšto tiesta kanalizacija, po dešimtmečio – traukinių linija, o XX amžiaus 8 dešimtmetyje pastatyta požeminė automobilių stovėjimo aikštelė.

Kai 10 dešimtmetyje pratęsta pro Vestminsterį einanti metro linija, naudojant specialias technologijas po bokštu pastatytas betoninis barjeras, taip stengiantis jį apsaugoti.

Tačiau naujas tyrimas parodė, kad pastaraisiais metais bokšto judėjimas paspartėjo. Dar 2009 metais parengtoje, bet tik dabar paviešintoje ataskaitoje teigiama, kad tarp 2002 metų lapkričio ir 2003 metų rugpjūčio dėl nežinomų priežasčių bokštas pradėjo svirti, o laikrodžio ciferblatas nuo vertikalės nukrypo per 3,3 milimetro.

Inžinieriai padarė išvadą, kad dėl negalima išskirti vieno dėl to kalto veiksnio. Nuo 2003 metų stebėjimo duomenys leidžia manyti, kad posvyris per metus padidėja 0,9 milimetro.

Bokštas šiaurės vakarų kryptimi dabar pasviręs maždaug 0,26 laipsnio, o bokšto viršus nuo vertikalės nukrypęs 435 milimetrų. Ataskaitoje teigiama, kad tos posvyris saugumo reikalavimų nepažeidžia. Palyginimui, Pizos bokšto pasvirimo kampas – maždaug 4 laipsniai.

Londono imperatoriškojo koledžo garbės profesorius ir tyrėjas Johnas Burlandas, tyrinėjęs ir Big Beno, ir Pizos bokštus, teigė: "Posvyris dabar jau matomas, jei stovite Parlamento aikštėje ir žiūrite į rytus, upės link. Girdėjau, kaip besifotografuojantys turistai sako: "Nemanau, kad jis visiškai vertikalus". Ir jie gana teisūs. Jei bokštas pradės svirti dar greičiau, teks galvoti, ko imtis. Tačiau manau, kad kol kas bent porą metų nieko daryti nereikėtų."

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder