Įrodė, kad 3 mėnesius dėvėti džinsai nesmirdi

Įrodė, kad 3 mėnesius dėvėti džinsai nesmirdi

Net jei džinsus dėvėsite tris mėnesius ir jų neskalbsite, kvapams jautrūs aplinkiniai žmonės jūsų vengti neims.

Australijoje 30 savanorių komanda sutiko tris mėnesius penkias dienas per savaitę dėvėti tuos pačius džinsus ir net nesiartinti prie skalbimo mašinos.

Kuomet su gerokai nudėvėtais drabužiais atlikti kvapų testai, tyrėjų laukė gana netikėtas atradimas – džinsai nedvokė taip smarkiai, kaip buvo galima manyti.

Melburno universiteto studentė Tullia Jack, eksperimentą vykdžiusi rašydama magistrinį darbą, padarė tokią išvadą: "Iš tiesų drabužių nereikia skalbti taip dažnai. Dėmės atsiranda ir pranyksta, jos tiesiog nusitrina".

T. Jack pripažino, kad ant kai kurių drabužių buvo matyti dėmių žymių, pradedant variklio alyva, baigiant tunu, tačiau džinsų skleidžiamas kvapas nebuvo "socialiai nepriimtinas".

"Jie tiesiog kvėpėjo kaip žmonės", – Australijos naujienų portalui news.com.au teigė studentė.

Eksperimente dalyvavo vienodas skaičius moterų ir vyrų, kurių amžius – nuo 18 iki 56 metų. Juos džinsais aprūpino vietos gamintojas. Savanoriai per tris mėnesius buvo reguliariai apklausiami.

T. Jack taip pat nustatė, kad vyrai labiau rūpinasi savo skleidžiamu kvapu ir ėmėsi visų priemonių, kad jų apatiniai rūbai būtų švarūs. Galbūt tai paaiškina, kodėl jų džinsai neskleidė prastesnio kvapo nei moterų.

Ir nors dauguma kažkuriuo eksperimento metu labai norėjo džinsus įmesti į skalbimo mašiną, eksperimento pabaigoje pusė jo dalyvių buvo pasirengę ir toliau juos nešioti neskalbtus.

T. Jack mano, kad jos eksperimentas gali turėti teigiamos įtakos gamtai. Anot jos, džinsų neskalbę eksperimento dalyviai sutaupė tūkstančius litrų vandens, nenaudojo elektros ir skalbimo priemonių.

Studentė ketina visus 30 džinsų eksponuoti kovą numatomoje surengti parodoje, kurios lankytojai galės patys patikrinti studentės teoriją ir eksponatus pauostyti.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder