Italija rengia įstatymą dėl baimės likti be mobiliųjų prietaisų

Italija rengia įstatymą dėl baimės likti be mobiliųjų prietaisų

Italijos populistinis Penkių žvaigždučių judėjimas (M5S) parengė įstatymo projektą, skirtą didėjančios priklausomybės nuo mobiliųjų telefonų ir kompiuterių prevencijai ir gydymui, ypač tarp jaunimo.

Įstatymo projektu siekiama spręsti vadinamosios nomofobijos – baimės likti be mobiliųjų prietaisų ir reguliaraus prisijungimo prie socialinių tinklų ar susirašinėjimo programėlių – problemą.

Projekte siūlomos švietimo programos tėvams, kad jie galėtų vertinti, ar vaikai ne per daug naudojasi mobiliaisiais telefonais.

Taip pat numatyti planai mokyklose ir universitetuose „šviesti dėl sąžiningo naudojimosi internetu ir socialiniais tinklais“.

Nomofobija ypač paveikia jauno amžiaus žmones, dažnai trukdydama išsimiegoti naktį.

Pusė 15–20 metų amžiaus italų savo mobiliuoju telefonu pasinaudoja mažiausiai 75 kartus per dieną, nustatė Nacionalinė priklausomybės nuo technologijų asociacija, kurios išvadas pirmadienį citavo šalies žiniasklaida.

Maždaug 61 proc. italų savo planšetiniais kompiuteriais ar mobiliaisiais telefonais naudojasi ir lovoje, rodo kitas tyrimas, kurio rezultatai buvo paskelbti birželio mėnesį. 18–34 metų amžiaus grupėje šis skaičius buvo 81 procentas.

Valdantysis M5S įstatymo projekte nurodo, kad priklausomybė nuo mobiliųjų telefonų yra palyginama su priklausomybe nuo azartinių lošimų ir „sutrikdo dopamino išsiskyrimą“, turint omenyje medžiagą, veikiančią kaip „laimės hormonas“ ir itin svarbią nervinių signalų perdavimui.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder