Jeigu kyla noras išgerti...

Jeigu kyla noras išgerti...

Viskonsino (JAV) universiteto mokslininkai sukūrė programą išmaniesiems telefonams, kuri padeda alkoholikams įveikti savo žalingą potraukį.

Priedas, pavadinimu "A-Chess", telefono savininkui periodiškai primena apie alkoholio žalą, teiraujasi, kaip sekasi, ir praneša konsultantui, jeigu pacientas artinasi prie mėgstamo baro. Jame taip pat yra pavojaus signalo mygtukas tam atvejui, jeigu kyla nenumaldomas noras išgerti. Alkoholikų savitarpio pagalbos grupės nariai, kurie tuo metu yra arčiausiai paciento, gauna šį signalą ir gali atskubėti į pagalbą. Tuo tarpu programa supažindina savininką su atsipalaidavimo metodikomis ir padeda sulaukti pagalbininkų.

"A-Chess" bandymuose dalyvavo daugiau nei 270 žmonių, kamuojamų alkoholizmo. Dalis jų lankė tik savitarpio pagalbos kursus, dalis dar ir naudojosi "A-Chess". Po 8 mėnesių buvo apklausti visi tyrimo dalyviai. Paaiškėjo, kad iš grupės, kuri naudojosi programa, per mėnesį neužgėrė 78 proc., o iš kitos grupės - tik 67 proc. alkoholikų. Baigiantis bandomajam laikotarpiui, kuris iš viso truko 12 mėn., šis atotrūkis dar labiau padidėjo.

Programėlės netrukus pasirodys prekybos vietose, rašoma tinklalapyje www.jamapsychiatry.com.

Beje, dar 2008 m. "Gmail" vartotojams buvo sukurta speciali programą "Mail Goggles", kuri padeda užkirsti kelią "girtų laiškų" siuntimui. Programa reikalauja, kad siuntėjas pirmiausiai išspręstų keletą paprastų matematikos užduočių. Šią programą kompanijos "Google" inžinierius Džonas Perlou (John Perlow) sukūrė remdamasis savo klaidomis: jis ne kartą apgirtęs vidury nakties rašydavo laiškus, o paskui labai dėl to gailėdavosi.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder