Ką žinome apie espresso kavą

Ką žinome apie espresso kavą

Sausakimši specializuoti kavos namai, miestu žingsniuojantys žmonės su kavos puodeliu rankoje, spalvingi termosiniai kavos puodeliai, mašininiai kavos aparatai. Visa tai – plintančios kavos kultūros apraiškos. Turbūt kiekvienam teko girdėti šią savoką, tačiau retesnis kuris žino apie espresso kavos subtilybes bei su ja siejamos kultūros apraiškas.

Apie espresso kavos kultūrą pasakoja specializuoto kavos ir kavos aparatų parduotuvių tinklo „Kavos draugas“ vadovas Aurimas Vainauskas.

„Pirmiausiai noriu paneigti nusistovėjusį mitą, kad espresso kavoje itin daug kofeino. Jei lygintume standartinio espresso puodelio kavos kiekį su standartiniu juodos kavos puodeliu, kofeino espresso puodelyje rastume nepalyginamai mažiau. Jeigu italams įprasta išgerti 10 – 12 espresso puodelių per dieną, tai išgėrus tiek pat puodelių juodos kavos greičiausiai tektų pagulėti ligoninėje“, - juokauja Aurimas.

Tradiciškai espresso puodelyje ruošiama 30 ml kavos. Gėrimas ruošiamas santykiu 1/3 kavos ir 2/3 vandens. Tokio kiekio užtenka vienam ar keliems gurkšniams. Espresso pasižymi sodrumu, tirštumu ir itin stipriu aromatu. Gamybos metu kavos paviršius pasipuošia švelniai karamelinės spalvos puta. Kuo puta tirštesnė ir storesnė, tuo kavos kokybė geresnė. Espresso visuomet patiekiamas su stikline vandens.

Espresso kavos pavadinimas kildinamas iš gamybos technologijos: ruošiant kavą leidžiamas aukšto slėgio verdantis vanduo arba garai. Kava būna tarsi išspaudžiama (espresso – išspaustas). Ruošiant kavą būtent šiuo metodu geriausiai atskleidžiamas tikrasis kavos aromatas, kurį sudėtinga pajausti juodoje ar kitų rūšų kavoje.

„Sakoma, kad kava turi daugiau aromatų nei vynas. Kavos ekspertai fiksuoja, kad kava turi daugiau nei 1000 aromatų. Espresso kava šioje skonių jūroje užima garbingą vietą, nes turi daugiau nei 600 įvairų aromatų. Gurkšnyje espresso galima pajusti šokolado, cinamono, gervuogių, kokoso, persikų, vyšnių bei dar daug kitų skonių“,- pasakoja „Kavos draugas“ vadovas Aurimas Vainauskas.

Espresso kavai paruošti dažniausiai naudojami arabikos kavos pupelių mišiniai. Skoniui paaštrinti naudojamos ir robustos pupelės. Arabikos kavos pupelės kavai suteikia įvairių skonių, o robustos pupelės dėl didesnio kofeino kiekio – intensyvumo bei stiprumo.

Espresso kavos kultūra asocijuojasi su brandžiu, išlavintu skoniu. Išgirdus šį pavadinimą prieš akis išnyra rafinuoto vyro, stabtelėjusio trumpam atokvėpiui ar elegantiškos moters portretai.

„Šis mažas aromato užtaisas neatima laiko bei suteikia daug malonumo išlavintam skoniui. Taip pat neapsunkina organizmo. Turbūt daugelis pastebėjo skirtumą, kad nuo juodos kavos šiek tiek apsunkstama, o espresso kava suteikia žvalumo. Tai vyksta dėl to, kad iki tam tikro kiekio kofeinas žmogų tonizuoja, o per didelis kiekis suteikia priešingą efektą - slopina“, - pasakojimą užbaigia A. Vainauskas.

 

Raktažodžiai
Sidebar placeholder