Kokias gėles galima valgyti?

Kokias gėles galima valgyti?

Ar yra tekę regėti, kad šeimininkės patiekalo lėkštę puoštų gėlės – nasturtos ar medetkos – žiedu? Vegetarų draugijos pirmininkė Ksavera Vaištarienė sako, kad tai ne tik gražu, bet ir naudinga – lėkštės puošmeną tikrai galima suvalgyti. Ir minėtos gėlės – toli gražu ne vienintelės, kurias galima skanauti.

„Nasturtą šią vasarą jau esu valgiusi Dzūkijoje pas marčią. Nasturtų lapai labai tinka salotoms, jie labai sultingi, labai gerai kramtomi“, – teigia Vegetarų draugijos pirmininkė. Anot jos, šių lapų galima įpjaustyti prie kitų salotų.

Platūs gelsvi, rožiniai, raudoni, tamsiai raudoni žiedai begonijų žiedai, specialistės teigimu, taip pat yra valgomi. Jie rūgštūs, nes turi vitamino C ir taip pat labai tinka salotoms. Nustebsite sužinoję, kad valgomi ir pelargonijų žiedai.

„Kiaulpienių žiedai kartoki, bet, kaip sako žinomas farmacininkas Juozas Vasiliauskas, kai kiaulpienės žydi – penki žiedai per dieną“, – pasakoja K. Vaištarienė.

– Sakoma, galima valgyti ir medetkų žiedus.

– Taip, galima. Medetkos labai mėsingos. Viso žiedo kišti nereikėtų, bet, perpjovus į kokias keturias dalis, puikiai galima ir valgyti, ir valgius papuošti.

– Ar rožės žiedlapius galima valgyti?

– Taip, rožes galima valgyti. Tinka ir žydinti kalendra, ir pipirinė (jos žiedai tokie balsvi). Kaip piktžolė auga žvaginė, kurią galima valgyti. Gerai kad ir pražydusi balanda.

Tačiau jokiu būdu nelinkėčiau suvalgyti bulvės ar pomidoro žiedo, nes juose yra nuodingos medžiagos solanino.

– Sakote, kad tie žiedeliai yra valgomi ir kad visai sveika juos valgyti.

– Svarbiausia veikliosios medžiagos. Be to, mūsų vidaus organus atitinkamai dirgina dar ir spalva. Raudona dirgina skrandį. Geltona, oranžinė – kepenis, kasą, ir jos geriau pradeda dirbti. Mėlyna spalva labai gerai inkstams – gali suvalgyti rugiagėlės žiedą, nusiskintą rugiuose. Baltų spalvų žiedai labai tinka kaulams. Žalia, ypač lapai, veikia plaučius, nes visi lapai kvėpuoja, jie yra augalų plaučiai. Taip mus veikia medžio stichija.

– Kaip paaiškinti spalvų poveikį?

– Per akis. Akys irgi maitinasi ir duoda gana gerų medžiagų. Jos ten tiesiog sintetinamos. Čia kaip fotosintezė, dalyvaujant šviesai, spalvai.

– Papuošėme savo patiekalus nasturtų, medetkų, begonijų žiedais. Kokios naudos, juos suvalgę, gausime?

– Papildysime savo organizmą įvairiais vitaminais, mineralinėmis medžiagomis, mikroelementais, kurių labai labai trūksta mūsų šiurkščiame maiste. Ta gėlė – toks švelnumas... Mendelejevo sistemoje šimtas mikroelementų. O mes gausime bent jau pagrindinių: rausvame žiede yra vario, yra cinko, chromo. Žemėje labai daug silicio (27 proc.) ir visi augalai stengiasi jo pasiimti. Taip pat gautume seleno.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder