![]() |
| Olga Kliutska. Vytauto RUŠKIO nuotr. |
Į puodą su pasūdytu vandeniu supilti aliejų ir užkaisti ant ugnies. Užvirus sumažinti ugnį ir po truputį tolygiai berti miltus, nepertraukiamai maišant mediniu šaukštu arba mentele. Pasistengti, kad miltai nesušoktų į gumuliukus.
Verdama apie 25–30 minučių nenustojant maišyti – kol "mamalyga" sutirštėja.
Užgesinti ugnį, nuplautu ir drėgnu šaukštu viršų išlyginti ir leisti 5 minutės pravėsti.
Tada puodą stipriai kelis kartus papurtyti, kad "mamalyga" atšoktų nuo sienelių, ir ją išversti ant medinės lentelės arba ant audinio. Negalima išversti į kokią lėkštę ar dubenį, nes "mamalyga" nebus labai skani.
Jei "mamalyga" tinkamai išvirta, tai išverčiama nesutrūkinės, neišskys ir išlaikys apvalią formą.
"Mamalygą" galima pjaustyti mediniu peiliu. Sudėtingiau pjaustyti siūlu – jis atsargiai pakišamas į apačią ir abiem rankomis paėmus už kraštų staigiu judesiu keliamas į viršų, išlaikant liniją. Tai kartojama tiek kartų, kiek norima turėti gabalų.
Į stalą tiekiama mediniame inde arba ant lentelės.
"Mamalyga" valgyti imama rankomis ir pamirkoma į mėgstamą pagardą. Galima į tarkuotą brinzą. Tinka į varškę, sumaišytą su grietine. Taip pat skanu su grybais grietinėje. Dera ir spirgučiai su pakepintais svogūnais. Saldumynų mėgėjai pasirenka mieliausią uogienę.
Galimas padažas iš 1 galvelės česnako, šaukšto druskos, 50 gramų saulėgrąžų aliejaus, šaukštelio vyno acto. Česnaką sutrinti su druska, įpilti aliejaus ir apipilti virintu vandeniu, įpilti acto.
Jei "mamalygos" nesuvalgome, kitą dieną jos gabaliukus galima įmerkti į išplaktus kiaušinius ir pakepti aliejuje.
Skanaus!


Rašyti komentarą