Istorija
Tiksliai sunku pasakyti, kada ir kur atsirado ledai. Anot istorikų, dar Aleksandras Didysis mėgdavo valgyti sniegą, pagardintą vaisių sultimis ar medumi. Tačiau tikrieji ledai ar bent tai, į ką panašus dabartinis šerbetas, į Europą atkeliavo XIII a. pabaigoje. Jų receptą į Italiją atvežė keliautojas Markas Polas (Marko Polo), kai grįžo iš tolimos ekspedicijos po Kiniją. Istorikai spėja, kad šis receptas virto tikraisiais ledais tik XVI a. Manoma, kad tokiu pačiu metu, o gal ir anksčiau, ledus išrado ir anglai, mat dar karalius Karolis I mėgavosi desertu, pavadintu "kreminis ledas". Panašus šaldytas desertas 1553 m. buvo pristatytas ir Prancūzijoje. Vis dėlto plačiajai publikai ledai tapo prienami tik 1660 m., kai sicilietis virėjas Frančeskas Prokopijas (Francesco Procopio) sugalvojo ledų receptą, artimiausią tam, pagal kurį ledai gaminimi ir šiandien.
Kokie ledai sveikiausi?
Mitybos specialistė ir dietologė Toma Dvelytė sutinka, kad ledai karštą vasaros dieną vilioja ne vieną, tačiau, anot jos, reikėtų nepamiršti, kad tai desertas, kuriame dažnai slepiasi visos dienos cukraus norma. Todėl prieš perkant ledus specialistė rekomenduoja atidžiai perskaityti pakuotę, o jei yra galimybė, ledus gamintis patiems iš šviežių vaisių bei uogų.
Kokiems ledams reikėtų skirti prioritetus, o kurių geriau vengti?
Reikėtų rinktis ledus, kuriuose mažiausiai cukraus ir riebalų. Kalorijų atžvilgiu tinkamiausi yra vaisiniai ledai, tačiau juose yra pakankamai cukraus, todėl ir tų pačių vaisinių ledų antsvorio neturintiems žmonėms užtenka vienos porcijos per dieną. Tinkamiausi ledai yra pagaminti iš natūralių produktų, kuriuose nebus rafinuotų riebalų ar rafinuoto cukraus. Tokius ledus galime pasigaminti patys, prireiks vos vieno šaldyto banano ir saujelės šviežių uogų, apšlakstyti keliais lašais klevų sirupo ar medumi. Nereikia pamiršti, kad ledų porcija atitinka paros rekomenduojamo cukraus normą, todėl rinkdamiesi ledus, kurie yra pagaminti iš natūralių vaisių ar uogų, o ne iš sulčių ar grietinėlės, kartu su jais gausime ir maistinių skaidulų bei antioksidantų.
Į ką reikėtų atkreipti dėmesį, skaitant ledų sudėtį?
Cukrų ir riebalus. Peržvelgus parduodamus ledus, rasti tuos, kuriuose yra mažai cukraus ar riebalų, bus šioks toks iššūkis. Todėl rinktis reikia tuos, kuriuose jų yra mažiausia.
Kokių priedų reikėtų vengti?
Sintetinių dažiklių, kvapiųjų medžiagų, konservantų. Puikūs ledų margintojai yra šviežių uogų tyrė, burokėlių, špinatų sultys, smulkinta ciberžolė ar matcha arbata, nekepintos (raw) kakavos milteliai.
Ar visada ledai, pagaminti namuose, bus sveikesni už pirktinius?
Namuose pagamintuose leduose nebus sintetinių priedų ar konservantų, tačiau jie gali būti «netyčiomis» pagardinti per dideliu cukraus, sirupo ar medaus kiekiu, taip pat «netyčia» gali būti persistengiama gaminant pieniškus ledus, naudojant gausų kiekį grietinėlės, riebalų ir dar patiekiant juos trapiame naminiame vaflyje, kuriame riebalų tikrai netrūksta.
Kiek ledų galima suvalgyti, nepiktnaudžiaujant savo sveikata?
Natūralius ledus, pagamintus iš šviežių uogų ar bananų, valgykite kasdien (iki 200 ml). Kaip ir minėjau, organizmui suteiksite ir naudingųjų maistinių skaidulų, vitamino C ir antioksidantų bei ”užpildysite” per dieną rekomenduojamo suvalgyti vaisių kiekio skyrelį. Natūralius ledus, pagamintus iš riešutų, rinkitės rečiau, du kartus per savaitę, nes juose yra pakankamai riebalų (augalinių), tačiau gausu vitamino E, seleno, magnio, B grupės vitaminų. O pirktinius ledus rinkitės tik kartą per savaitę. Geriausias būdas atsigaivinti vasarą – gerti pakankamai vandens.
Tomos Dvelytės ledų receptas
1 litrui ledų reikės:
500 ml kokoso pieno (neskiesto)
3 bananų
200 g anakardžių riešutų
1 citrinos
grūdelių iš vanilės lazdelės
juodojo šokolado (pagaminto tik iš kakavos produktų)
4 valg. š. klevo sirupo
1 valg. š. nerafinuoto kokoso aliejaus
Gaminimas:
Į trintuvą sudėkite ingredientus: kokoso pieną, 4 valg. š. klevų sirupo, vanilės grūdelius (1/4 arb. š.), bananus ir 100 g anakardžių riešutų, 1 valg. š. kokoso aliejaus, 1 citrinos sultis. Viską gerai išplakite.
Sausoje keptuvėje apskrudinkite likusius anakardžių riešutus. Juodąjį šokoladą susmulkinkite į smulkius gabaliukus.
Jei šaldysite šaldymo kameroje, supilkite išplaktus ledus į formą, užbarstykite šokoladu ir riešutais. Šaldymo kameroje sustingsta maždaug per porą valandų.
Jei šaldysite su ledų gaminimo aparatu, riešutus ir šokoladą suberkite tik patiekdami. Ledų šaldymo aparatas ledus sušaldo per 15 minučių.
Įdomūs faktai apie ledus:
- Daugiausiai ledų suvartoja JAV gyventojai. Per metus čia vienas žmogus vidutiniškai suvalgo apie 22 litrus ledų;
- Populiariausi ledai yra vaniliniai, po jų eina šokoladiniai, braškiniai ir kiti;
- Be tradicinių skonių, ledų yra ir labiau egzotinių – krokodilo kiaušinių, krūties pieno, vištienos, kumpio, rūkytos lašišos, aštuonkojo, česnakų ir arklienos skonių, krienų, antienos kepenėlių pašteto, omaro, wasabi, mėlynojo sūrio ir sūrainio skonių ledų;
- Vaflinės ledų stiklinaitės buvo išrastos tik 1904 m. JAV, kai ledų prekeiviai mugėje išnaudojo visas popierines stiklinaites ir paprašė šalia esančio vaflių fabriko jiems padėti ir padaryti stiklinaites iš vaflių;
- Rinkos analitikai ištyrė, kad ledų pardavimas gerokai išauga karo ir okupacijos metu;
- Lietuvoje visų laikų populiariausi – vaniliniai ir kakaviniai ledai, plombyras. Vien per pirmąjį šių metų pusmetį nupirkta daugiau kaip 7 mln. šių ledų porcijų, kai vidutiniškai per metus jų nuperkama net 16 mln. porcijų;
- Vasarą Lietuvoje pirkėjai dažniau renkasi lengvesnius - vaisinius ledus ar šerbetus, jų vasarą parduodama apie 0,5 mln. porcijų;
- Vasarą lietuviai dažniau į rankas ima ledus vafliuose, o šaltuoju metų laiku ledus dėžutėse ir kibirėliuose;
- Vasarą Lietuvoje ledų nuperkama beveik dvigubai daugiau nei likusiais metų laikais kartu sudėjus ir net 7 kartus daugiau nei žiemą.
Ką apie jus pasako mėgstamų ledų skonis?
Vaniliniai ledai
Kai kurie gali jus priimti kaip truputį primityvią asmenybę, bet jie tiesiog nesupranta klasikinio grožio. Jūs vertinate aukštą kokybę ir minimalizmą. Esate kantrus ir nestresuojantis žmogus. Mokate rasti ramybę bei balansą kasdienybėje ir džiaugtis gyvenimu šią akimirką.
Šokoladiniai ledai
Jūs mėgaujatės gyvenimu ir meile sau. Nors turite tvirtą savo nuomonę, esate atviri naujoms idėjoms ir įvairioms patirtims. Jūsų namai yra jaukūs ir šilti, o virtuvėje dominuoja daugybė virtuvinių įrankių, kuriuos jums atvežė draugai iš įvairių pasaulio kampelių.
Braškiniai ledai
Draugai jus apibūdina kaip ištikimą ir energingą asmenybę. Jūs visada esate tas, kuris neatsisakys išeiti papramogauti po darbų ar studijų, nors diena buvo ilga ir varginanti. Jums patinka sportuoti lauke ir jaučiate didelę simpatiją gyvūnams.
Kavos skonio ledai
Esate intravertas, kurį dažnai galima sutikti kokioje mieloje kavinukėje skaitantį knygas. Jums patinka būti su savimi. Idealus vakaras jums – ilgas pasivaikščiojimas su draugu ar kolega, malonus pašnekesys apie gyvenimą.
Karameliniai ledai
Jūs turite įvairialypę sielą. Didelė tikimybė, kad jums patinka joga, meditacija ir darbas, kuris kasdien suteikia iššūkių. Jums patinka katinai, o jūsų spintoje tikriausiai dominuoja juodi drabužiai. Nors kai kurie gali su jumis jaustis nepatogiai, iš tiesų esate rūpestingas ir netgi drovus žmogus.
Pistacijų skonio ledai
Iš pirmo žvilgsnio galite pasirodyti santūrus žmogus, bet iš tiesų esate stipri, unikali ir kūrybinga asmenybė. Galbūt iki šiol gyvenate mieste, bet visada svajojote persikelti į užmiestį, kur galėtumėte užsiimti sodininkyste.
Šerbetas
Esate sveiko gyvenimo būdo propaguotojas. Klausote savo organizmo ir gerbiate save net tuomet, kai kiti iš to juokiasi. Namuose jums patinka turėti daug augalų, patinka žaluma ir nemėgstate didelio triukšmo.
Parengta pagal priedą „Laisvalaikis“
Rašyti komentarą