Nuo tų laikų, kai Afrikoje buvo atrasta kava, daug kas pasikeitė. Juk pirmiausia kava net nebuvo suvokiamas kaip gėrimas - Afrikos tautų atstovai tiesiog kramtydavo kavos pupeles ir taip įgaudavo energijos. Beje, kavos pupelė yra raudonos kavamedžio uogos sėkla. Sakoma, kad kava buvo atrasta atsitiktinai - pastebėta, kad kavamedžio uogų prisivalgiusios avys tampa gerokai aktyvesnės nei įprasta.
Visame pasaulyje vartojamos dvi kavos rūšys - Robusta ir Arabika. Pastaroji yra populiariausia, ją vartoja apie 70 proc. gyventojų, mat ši kava yra švelni ir aromatinga. Tuo metu Robusta yra kiek labiau karstelėjusi, tačiau turi dvigubai daugiau kofeino. Kavos pupelių skonis ir aromatas taip pat skiriasi priklausomai nuo jų skrudinimo. Jos gali būti paskrudintos švelniai, vidutiniškai ar itin tamsiai. Beje, kuo švelniau pupelės skrudintos, tuo daugiau kofeino jos turi.
Kaip laikyti ir ruošti
Tikri kavos mėgėjai laikydami ir ruošdami kavą, it vyno žinovai, laikosi gausybės taisyklių.
Kavą būtina laikyti taip, kad jos nepasiektų oras, drėgmė, karštis ir šviesa. Kavą geriausia laikyti sandariuose tamsaus stiklo ar keramikiniuose induose, tamsioje spintelėje ar lentynoje. Apskritai, rekomenduojama kavą pirkti mažais kiekiais, kad būtų spėta suvartoti dar šviežią.
Kavos mėgėjai gali mėgautis ne tik įprasta kava, bet ir įvairiais kavos gėrimais. Pradedant paprastu espresu, baigiant juo grįstais gėrimais - kapučinu, late, mokačinu ir kitais. Pastaruoju metu itin populiaru ne tik namuose, bet ir įvairiose kavinėse kavą gardinti įvairiais sirupais, prieskoniais, papuošimais, kakavos milteliais, cinamono lazdelėmis, įvairių rūšių cukrumi ir saldikliais.
Nepaisant to, kokią kavą ruošiate, reikėtų laikytis tam tikrų taisyklių. Pirkite šviežias nemaltas kavos pupeles ir susimalkite kavą patys. Naudokite geros kokybės vandenį. Kavai labiausiai tinka minkštas vanduo, todėl greičiausiai teks apsieiti be vandens iš čiaupo. Neplikykite kavos verdančiu vandeniu. Palaukite bent 30 sekundžių. Didelis karštis iššaukia kavos kartumą. Vandens temperatūra turėtų siekti apie 95 laipsnius. Nepilkite ant kavos antrą kartą užvirinto vandens. Į kavą nedėkite cukraus ar dėkite jį bent jau ne iš karto. Neskubėkite kavos išmaišyti.
Žinoma, kavą galite ruošti ir kitokiais būdais, tačiau visada reikėtų laikytis pagrindinių taisyklių. Žinoma, lengviausia gardžią kavą paruošti specialiame aparate. Skanu ir kava paruošta prancūziškame kavinuke su specialiu filtru.
Pastaruoju metu kavos mėgėjai kreipia dėmesį ne tik į kavos skonį ar aromatą, bet ir į išvaizdą. Visame pasaulyje itin populiaru ant latė kavos esančias pieno putas išdailinti įvairiais raštais. Kai kur netgi vyksta tokio meno konkursai. Tada kavos puodelyje atgyja ne tik įvairūs lapeliai ir ornamentai, bet ir gyvūnai, prietaisai ar net žmonės.
Pavojinga
Šiais laikais nieko nestebina paaugliai, nugulę įvairių populiarių kavinių staliukus ar su milžiniškais kavos puodeliais tiesiog vaikščiojantys po miestą. Nevertėtų pamiršti, jog kofeinas, esantis kavoje, vartojamas didelėmis dozėmis, gali būti toksiškas. Žinoma, tam, kad suvartotumėte mirtiną dozę kofeino, reikėtų išgerti apie 100 puodelių kavos, tačiau net ir nedidelis perdozavimas gali sukelti nemalonius pojūčius, ypač jaunam nesubrendusiam organizmui. Beje, jei per dieną išgeriate šešis ar daugiau puodelių kavos (turint omenyje, jog kava paprastai turėtų būti geriama iš 100 ml talpos puodelių) jau galima manyti, jog esate priklausomas nuo kofeino.
Įdomūs faktai apie kavą
Kasmet pasaulyje išgeriama apie 500 milijardų puodelių kavos
Brangiausia rečiausia pasaulyje kava „Kopi Luwak“ gaunama itin įdomiu būdu. Jos pupeles jau būna apvirškinusios ir iš naujo į aplinką išleidusios sulaukėjusios Indonezijos katės - luvakai
Daugiausia kavos pasaulyje išgeria suomiai. Nors kavos čia suvartojama ne tiek daug, kaip JAV ar Vokietijoje, tačiau čia jos daugiausia tenka vienam žmogui
Vienai porcijai espreso paruošti reikia apie 42 kavos pupelių
Kavos malūnėlį išrado šaltkalvis
Garsus prancūzų rašytojas Onorė de Balzakas per dieną išgerdavo apie 40 puodelių kavos
Pirmoji pasaulio kavinė buvo atidaryta 1475 m. Konstantinopolyje
Kavos industrijoje visame pasaulyje dirba apie 25 mln. žmonių
Kavinių gigantė „Starbucks“ gali pasiūlyti apie 87 tūkst. kavos gėrimų kombinacijų
Parengta pagal dienraščio „Vakaro žinios“ priedą „Geras!“
Rašyti komentarą