Pesimistai - laimingesni?

Pesimistai - laimingesni?

Iki šiol buvo manoma, kad optimistai gyvena ilgiau ir geriau, daugiau uždirba ir niekada nelieka vieni. Dabar paaiškėjo: sveiki, turtingi, sėkmės lydimi ir mylimi žmonės dažniausiai - užkietėję pesimistai.

Grupė vokiečių mokslininkų daugiau kaip 10 metų stebėjo 10 tūkst. 18-96 metų žmonių sveikatos būklę. Ilgametis darbas davė netikėtų rezultatų. Pasirodė, kad dalyviai, kurie savo gyvenimą vertino „patenkinamai“ ir iš ateities nesitikėjo nieko gero, rečiau sirgo ir gyveno vidutiniškai 10 metų ilgiau. O optimistų, kurie iš ateities tikėjosi daug, grupėje žmonės dažniau rimčiau susirgdavo (vidutiniškai 9,5 proc. dažniau) ir netikėtai mirdavo (10 proc.). Negana to, pasirodė, kad pesimistai turi daug daugiau šansų... tapti laimingi. 43 proc. dalyvių, kurie gyvenimą piešė juodomis spalvomis, praėjus nustatytam laikui atsakydavo, kad vis dėlto jie buvo laimingi, o 24 proc. optimistų kreipėsi į psichologus dėl... depresijos.

„Pesimizmas - tam tikras saugiklis, kuris mus apsaugo nuo nemalonumų, - apibendrino stebėjimų rezultatus tyrimo vadovas prof. Frideris Langas. - Jis verčia įvairaus amžiaus žmones gyventi atsargiai, skirti dėmesio sveikatai, saugumui, blaiviai vertinti padėtį ir kartu išvengti nusivylimų.“ Todėl pesimistams labiau sekasi ir kitose gyvenimo srityse, pavyzdžiui, daryti karjerą.

Optimistams yra būdinga staigiai „startuoti“ - jie greitai randa įdomų, gerai mokamą darbą, o paskui, tvirtai įsitikinę, kad nieko bloga įvykti negali, daro vieną klaidą po kitos. „Optimistai nesėkmes paprastai aiškina kitų klaidomis ir nepalankiomis aplinkybėmis, todėl nedirba su savimi, nedaro jokių išvadų iš to, kas įvyko. Todėl labai greitai užlipa ant to paties grėblio. Be to, neadekvačiai aukšta savivertė, nepatvirtinama konkrečiais rezultatais, erzina darbdavius ir paverčia niekais karjeros galimybes. O viską numatantys ir „pagalvę pasidedantys“ pesimistai paprastai turi reputaciją darbuotojų, kurie gali išgelbėti beviltiškiausius projektus. Todėl iki 40 metų paniurę pesimistai geriausiu atveju tampa gyvenimo džiaugsmu trykštančių optimistų viršininkais, blogiausiu - be gailesčio juos atleidžia. Panaši padėtis ir asmeniniame gyvenime. Pesimistai, bijodami apsirikti, gyvenimo draugą renkasi labai kruopščiai, o šeimą vertina kaip darbą - sąžiningai vykdo įsipareigojimus, uoliai vaikšto į svečius pas uošvius, pasitikinėja stotyse tolimus giminaičius, todėl sėkmingai sulaukia sidabrinių vestuvių, o paskui - ir auksinių. Be to, jie visada mato, kada kitam yra blogai, ir yra pasirengę paremti sunkią minutę.

Optimistai sukuria šeimas jaunystėje, jiems būdinga tuoktis ilgai nesvarstant. Vos tik atsiranda problemų, jie bėga ieškoti paguodos pas daugybę draugų. Nieko keista, kad po pirmos santuokos greitai sudaroma antroji, paskui trečioji... O senatvėje optimistai neretai lieka vieni, ir tai neigiamai veikia sveikatą ir nuotaiką.

Ir vis dėlto pesimistams sunku pavydėti. Gyvenime vadovaudamiesi devizu „Karas yra karas!“, jie visą gyvenimą „sprendžia problemas“ ir nepajunta jokio malonumo. Be to, psichologų manymu, laukimas blogiausio - rimtas krūvis organizmui. Tokie žmonės tarsi tamposi kuprinę, kuri jiems trukdo mėgautis savo laimėjimais. Kad jaustųsi laimingi, pesimistams reikia truputį padirbėti su savimi, ir tuomet jų gyvenimas bus ne tik naudingas, bet ir malonus.

Kaip išmokti mėgautis gyvenimu

Šypsokitės. Fiziologai šypseną vadina geros nuotaikos mygtuku - džiaugsminga mimika atpalaiduoja įsitempusius raumenis ir stimuliuoja galvos smegenų zonas, atsakingas už gerą nuotaiką.

Sportuokite. Patiriant fizinį krūvį smegenys sunaudoja daugiau deguonies, o organizme išsiskiria džiaugsmo hormonai (dopaminas, serotoninas), kurie 4 valandoms pagerina nuotaiką.

Susiraskite mielą užsiėmimą. Gyvenimas - tai kova, bet kova be poilsio ir pertraukų labai alina. Geras būdas prisikaupti teigiamų emocijų - rasti veiklos, kuri teiktų malonumą ir reguliariai ja užsiimti. Rinkitės, su kuo bendrauti. Stenkitės daugiau bendrauti su gyvenimu besidžiaugiančiais žmonėmis. Žmogaus šansas tapti laimingam didėja 25 proc., jei yra laimingas jo geriausias draugas.

Mokykitės atleisti. Senovės išminčiai sakė, kad įsižeisti - tai gerti nuodus ir manyti, kad nuo jų numirs kitas.

Testas

Kas jūs - optimistas ar pesimistas?

1. Jus sukritikavo viršininkas. Jūs...

a) pasistengsite į tai reaguoti ramiai ir pasidarysite išvadas;

b) pyksite, viršininką laikydami despotu, o save - nevykėliu;

c) nuspręsite, kad šiandien tiesiog nesėkminga diena ir pamiršite tą įvykį.

2. Ar blogas oras jus gali išmušti iš vėžių?

a) ne, svarbiausia - koks oras širdyje;

b) taip, dažnai pasitaiko;

c) tik tuomet, kai tai sutrukdys įgyvendinti planus.

3. Jūsų nuomone, azartas - tai...

a) įkvėpimui giminiškas jausmas;

b) pražūtinga aistra;

c) ugnis, kuri gali ir sušildyti, ir sudeginti.

4. Jus netikėtai atleidžia iš darbo. Jūs...

a) kitą dieną pradedate ieškoti kito;

b) įpuolate į depresiją;

c) pasinaudojate pasitaikiusia proga mėnesį kitą pailsėti ir tik paskui grįžtate prie įsidarbinimo problemos.

5. Kaip manote, ar mūsų laikais galima tapti turtingu žmogumi?

a) taip, tam yra visos sąlygos;

b) sąžiningu būdu - ne;

c) jei nori būti turtingas, trokšk ne didinti savo turtą, o mažink poreikius.

6. Pratęskite Rytų išmintį: „Žmogaus vertę lemia...

a) jo draugų skaičius;

b) jo priešų skaičius;

c) jo nuveiktų darbų gausa.

7. Susibarėte su mylimu žmogumi. Jūs...

a) suprantate, kad „kurie mylisi - tie barasi“ ir kad netrukus susitaikysite;

b) sakote sau, kad esate nelaimingiausias žmogus pasaulyje;

c) truputį paliūdėję prisimenate, kad kažkur mėtėsi sena adresų knygelė, ir jau jei taip įvyko, kam čia tuščiai liūdėti...

8. Kuris posakis jums artimiausias?

a) Gyvenimas yra tai, ką apie jį galvojame.

b) Gyvenkite, tikėdamiesi geresnio, bet ruoškitės blogesniam.

c) Niekada nepykite ant gyvenimo, juk gimstant niekas jums nežadėjo, kad jis bus kitoks.

Susumuokite taškus: už atsakymą a - 1 taškas, b - 3 taškai, c - 2 taškai.

8-12 taškų. Optimizmas jums nesvetimas. Sutinkate, kad iš bet kokios padėties be išeities yra mažiausiai dvi išeitys ir todėl nėra priežasčių nusiminti ir nerimauti. Dėl teigiamo nusiteikimo jūs ne kartą palenkėte į savo pusę įnoringą Fortūną.

13-18 taškų. Jūs - realistas su filosofo siela. Jūs nesakote, kad gyvename geriausiame pasaulyje, bet ir nemanote, kad pasaulis yra baisiai blogas. Jūsų devizu visai galėtų tapti posakis: „Gyvenimas yra panašus į degtukų dėžutę: elgtis su ja rimtai - juokinga, elgtis nerimtai - pavojinga.“

19-24 taškai. Išminčius sakė: „Optimistas įžvelgia patogią galimybę kiekvienoje bėdoje, pesimistas mato bėdą kiekvienoje galimybėje.“ Pergalėkite save ir bet kurioje situacijoje gebėsite įžvelgti galimybių, kurios iš pirmo žvilgsnio yra nepastebimos.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder