Pirmą kartą „Sports Illustrated“ žurnale – burkinį ir hidžabą dėvintis modelis

Pirmą kartą „Sports Illustrated“ žurnale – burkinį ir hidžabą dėvintis modelis

Iš Somalio kilusi pabėgėlė Halima Aden tapo istorinio įvykio dalimi. Ji – pirmasis hidžabą ir burkinį dėvintis modelis, papuošęs garsaus „Sports Illustrated“ žurnalo maudymosi kostiumėlių numerio puslapius.

Kasmetinis „Sports Illustrated“ žurnalo numeris sulaukė daug feministų kritikos, kadangi jo puslapiuose – įvairioms etninėms grupėms priklausančios moterys, vilkinčios vos kūną dengiančiais maudymosi kostiumėliais.

Daugelis lygių teisių aktyvistų teigia, kad šiame žurnale moterys yra vaizduojamos kaip objektai. Tačiau naujausias žurnalo numeris sufleruoja apie pakitusius leidinio prioritetus.

Jame pirmą kartą bus spausdinamos musulmonės nuotraukos. Jose 21-erių H. Aden įamžinta dėvinti specialų musulmonėms skirtą maudymosį drabužį – burkinį. 

Dizaino komanda nusprendė fotosesiją surengti modelio gimtojoje šalyje Kenijoje. 

Pati H. Aden sakė negalinti patikėti jai nusišypsojusia sėkme ir visiškai pasikeitusiu gyvenimu. „Vis nesiliauju galvojusi apie tą šešiametę mergaitę, kuri toje pačioje šalyje užaugo pabėgėlių stovykloje. Išpildyti amerikietiška vadinamą svajonę, grįžti į Keniją ir jos grožio apsuptyje surengti žurnalo fotosesiją … Nemanau, kad tokią istoriją kas nors galėtų išsigalvoti“, – interviu pasakojo modelis.

Su Halima dirbo fotografas Yu Tsai. Jis modelį įamžino pozuojančią Watamu paplūdimyje, esančiame šalia nedidelio į šiaurę nuo Mombaso nutolusio miestelio. H. Aden vilkėjo ryškius apdarus, kurių vienas – spalvotų geometrinių figūrų burkinis.

Žurnalo redaktorė MJ Day sakė, kad Halima – „vienas didžiausių grožių išorėje ir viduje“.

„Mums susitikus, ji iškart mane pakerėjo savo išsilavinimu, entuziazmu ir autentiškumu“, – sakė redaktorė.

Somalietė H. Aden gimė Kenijoje esančioje Kakume pabėgėlių stovykloje. Ten ji praleido septynerius metus. Vėliau merginos šeima persikraustė į JAV. Nors ir gyveno už tūkstančių kilometrų nuo gimtosios šalies, Halima su šeima puoselėjo tradicijas ir išpažino Islamą.

Paauglystėje mergina susidomėjo grožio konkursais, norėjo juose dalyvauti. Ji nenorėjo atsisakyti savo musulmoniškų įsitikinimų, tad su kitomis dalyvėmis grožio konkursuose varžėsi dėvėdama hidžabus ir burkinius.

Sulaukusi 19-kos, žiniasklaidos dėmesį ji patraukė kaip pirmoji hidžabą dėvėjusi mergina „Mis Minesotos“ grožio konkurse. Nuo tada H. Aden ėmė kilti karjeros laiptais. Ji pasirodydavo Niujorko mados savaitės renginiuose, net pozavo žurnalų „Vogue“, „Elle“ ir „Paper Magazine“ višeliams.

Halimos darbas ir pastangos paklojo tvirtus pamatus kitoms musulmonėms moterims visame pasaulyje, norinčioms išbandyti savo jėgas mados industrijoje.

„Niekada nesijaučiau pritapusi, nes vartydama žurnalus nė karto nemačiau hidžabą dėvinčios merginos nuotraukų“, – sakė ji.

Pasak modelio, pozavimas maudymosi kostiumėlių numeryje – senos svajonės išsipildymas. „Vis dar negaliu patikėti, kad tai – mano gyvenimas. Negaliu patikėti, kad toks yra mano darbas. Esu be galo dėkinga. Žurnalas yra puikus įrodymas, kad šalia bikinius dėvinčių merginų gali pozuoti ir burkinius vilkinčios moterys .“


Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder