Rašykite ranka! Tai būtina

Rašykite ranka! Tai būtina

Mes beveik visi seniai atpratome rašyti ranka, nes rašiklį ir popierių pakeitė monitoriai ir klaviatūros. Rašymo reikmenimis naudojamės tik esant būtinybei, tarkime, kai reikia pasirašyti dokumentą. O psichologai tvirtina, kad rašyti ranka - labai naudinga.

Lengviau formuluoti mintis

Daugelis žinomų rašytojų prisipažįsta, kad iš pradžių savo kūrinius užrašo popieriuje, ir tik paskui tekstą kas nors perspausdina kompiuteriu. O daro jie tai visai ne todėl, kad nemoka naudotis kompiuteriu. Mat rašymo greitis daugmaž atitinka mūsų mąstymo greitį, o spausdinama neretai gerokai didesniu greičiu negu minties greitis. Rašant ranka lengviau apgalvoti, ką parašėme.

Geriau įsimename informaciją

Rašant ant popieriaus, stimuliuojama vadinamoji retikulinė aktyvacijos sistema smegenyse, kuri filtruoja gaunamas žinias. Todėl konspektus arba bet kokią informaciją, kurią reikės įsiminti, geriau rašyti ranka, o ne surinkti kompiuteriu. Rašant kompiuteriu, ši smegenų zona nesuaktyvėja. Todėl, norėdami įsiminti, kas būtina, esame priversti ieškoti savo užrašų. Daugelis kompiuteryje tiesiog išsaugo atskirus panešimus, tekstus ir nuorodas, o paskui nesugeba atsirinkti, kur būtent ieškoti to, ko reikia.

Renkant tekstą kompiuteriu, mintys dažniau nukrypsta kitur

Visiems pažįstama situacija: rašome laišką arba atliekame užduotį kompiuteriu ir staiga gauname pranešimą. Daugelis iškart puola jo skaityti ir atsakyti. Kai grįžtame prie laiško ar užduoties, pastebime, kad daugelis svarbių minčių kažkur išgaravo. Taigi laiškas gaunasi striukas, su klaidomis, jame mažai esminės informacijos. O straipsniai, ataskaitos, kursiniai, disertacijos - su trūkumais, nes jūsų mintis buvo pertraukta netinkamiausią akimirką. Jeigu rašome ranka, atitraukti gali nebent telefono skambutis (o skambinama rečiau, negu naudojamasi kompiuterinėmis komunikacijomis) arba jei kas nors užkalbina, bet kai esame vieni, niekas netrukdo. Aišku, neverta atsisakyti rašyti kompiuteriu, tačiau svarbų laišką geriau iš pradžių parašyti ranka. Jei atliekate atsakingą užduotį, popieriuje susirašykite bent svarbiausius punktus, o paskui jau išsamiai dėstykite mintis pagal tą schemą. Įpraskite juodraštį rašyti popieriuje, o švarraštį - surinkti kompiuteriu.

Naudinga rankoms

Jeigu ilgai neteko paimti į rankas popieriaus ir rašiklio, bandydami ką nors parašyti ranka pastebime, kad beveik atpratome tai daryti, raidės išeina kreivos ir sunkiai perskaitomos. Ne veltui japonai taip vertino kaligrafiją. Gražios rašysenos buvo mokoma specialiai... Juk rašydami ranka laviname smulkiąją rankų motoriką, treniruojame riešus. Jei tik baksnojame pirštais klavišus, o riešus dedame ant specialios atramos, motoriniai refleksai laipsniškai atrofuojasi, todėl po ilgos pertraukos ranka rašome taip nerangiai. Norėdami išsaugoti motorinius įgūdžius, kasdien popieriuje užrašykite bent vieną sakinį - pastabą dienoraštyje, šiaip įdomią mintį arba informaciją, kurią norite įsiminti... Laikykite po ranka popierinį bloknotą. Tai padės optimizuoti mąstymo procesą, išlaikyti atmintyje reikalingas žinias ir palaikyti "darbinės" galūnės tonusą.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder