Raukšlėti veidai atrodo liūdnesni ir piktesni

Raukšlėti veidai atrodo liūdnesni ir piktesni

Tikrąsias emocijas raukšlėtuose veiduose įžvelgti sunkiau - tokie veidai atrodo liūdnesni ir piktesni, nei yra iš tikrųjų. Atlikto tyrimo dalyvių buvo paprašyta įvertinti 64 veidų, užfiksuotų nuotraukose, emocijas.

Tyrimo dalyviams vyresnių žmonių veidai atrodė kur kas liūdnesni ir piktesni, nei jaunesnių, nors iš tikrųjų veidų išraiškos buvo neutralios.

Dėl veido raukšlių „nukrintančios“ lūpos, „suraukta“ kakta - tai bruožai, atitinkamai būdingi ir jaučiantiems liūdesį bei pyktį, primena Pen Steito universiteto socialinės psichologijos doktorantas, tyrimo autorius Karlosas Garidas (Carlos Garrido). Tyrimo rezultatai gali turėti įtakos ir medicinos srityje. Pavyzdžiui, gydytojas gali nuspręsti, kad vyresnio amžiaus raukšlėto veido pacientas kenčia didesnį nei iš tikrųjų fizinį skausmą.

Tyrime tarp nuotraukose užfiksuotų veidų emocijų įvertinimo ir tų žmonių liūdesio bei pykčio, patirto realiame gyvenime, lygio ryšio nustatyta nebuvo.

Anksčiau atliktame tyrime, publikuotame moksliniame „Experimental Social Psychology“ žurnale, nustatyta, kad jaunesniems žmonėms apskritai sudėtinga teisingai įvertinti vyresnių žmonių veido išraiškas. Kaip konstatavo tyrimo autorė psichologijos profesorė Humbolto universitete Berlyne Ursula Hes (Ursula Hess), paaiškėjo, kad jauni žmonės vyresnių žmonių veiduose linkę įžvelgti skirtingų emocijų mišinį, o ne tą emociją, kurią buvo stengiamasi perduoti.

Raukšlės veido išraiškai suteikia painiavos - ji tampa sudėtingiau įskaitoma.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder