Realybės iliuzija

Realybės iliuzija

Daugelis žmonių mano, kad aplink mus nėra nieko tokio, kas dar galėtų bent kiek nustebinti, šokiruoti ar suintriguoti. Daugeliui atrodo, kad mokslas yra skirtas tik mokslininkams, ir tegul jie ten tarpusavyje aiškinasi, kas buvo pirmas - višta ar kiaušinis. Tačiau gavęs galimybę sudrumsti skaitytojų protus savo mintimis apie mus supantį pasaulį, siūlau į jį pažvelgti dar kartą, tik - kitokiu žvilgsniu, kitu kampu ir kitomis akimis.

Tęsinys. Pradžia - 2010 06 19
 

XII. Mūsų metai

Viena jautriausių temų kalbant apie žmogų - jo amžius. Ar žmogaus amžius tai tik laikotarpis nuo jo gimimo iki mirties? O gal pabandykime į žmogaus amžių pažiūrėti platesniu kampu?

Vienas iš būdų įvertinti mūsų amžių yra metų nuo gimimo skaičiavimas. Šis būdas yra sąlyginis, nes jis nusako tik mūsų fizinio kūno amžių ir tik nuo to momento, kai kūnas tampa autonomišku - kai nutraukiamas fiziologinis ryšys su motina. Taigi šis būdas neatspindi net realaus mūsų, kaip fizinio kūno, amžiaus, nes mūsų kūnas egzistavo dar prieš mums gimstant.

Realų mūsų amžių galėtume skaičiuoti nuo vaisiaus užsimezgimo, bet jis taip pat neatsirado šiaip sau iš nieko. Prieš jo atsiradimą mūsų kūnas buvo konkretus (vienintelis iš milijonų) spermatozoidas ir kiaušialąstė. Taigi, realus fizinės mūsų kūno išraiškos amžius yra metai nuo šių lytinių ląstelių atsiradimo.

Kiekvienas iš mūsų, kurie dabar esame žmonėmis ir turime fizinį žmogaus kūną, anksčiau buvome gemalu, dar anksčiau - lytinėmis ląstelėmis. Kyla natūralus klausimas, kas mes buvome dar anksčiau. Minėtos ląstelės taip pat neatsirado iš nieko. Taigi, dar anksčiau mes buvome informacija, kuri buvo saugoma tėvo ir motinos DNR molekulėse, arba kitaip - genuose.

Genetinė informacija - tai informacija, užkoduota DNR molekulę sudarančių atomų tarpusavio padėtimis. DNR molekulė yra ne kas kita kaip informacijos laikmena, panaši kaip mūsų kasdieniame gyvenime naudojama kompiuterinė kompaktinė plokštelė (CD).

Oficialaus mokslo, tokio kaip biofizika, vadovėliuose galima rasti pateiktus įrodymus bei skaičiavimus, kurių metu apskaičiuojamas konkretus informacijos kiekis, saugomas mūsų genuose. Kaip ir informacinėse technologijose, šis informacijos kiekis būna išreikštas baitais.

Po vaisiaus užsimezgimo ši informacija apsiaugina save molekulėmis, taip įgaudama fizinę išraišką, kuria mes dabar ir esame. Trumpiau tariant, žmogus, arba tiksliau - jo kūnas, yra šios informacijos fizinė išraiška.

Kadangi esame ne kūnas, bet informacija, kurią nešioja mūsų kūnas, tai norėdami sužinoti realų savo egzistavimo amžių turime išsiaiškinti, kokio amžiaus yra ši informacija. Tokiame informaciniame pavidale mes jau gyvenome tada, kai mūsų protėviai dar tik bandė išmokti skelti ugnį, kai dar nebuvo išmirę dinozaurai, kai reptilijos dar tik ruošėsi išlįsti iš jūros į sausumą, netgi tada, kai kažkur vandenyno gelmėse įvyko stebuklas ir atsirado pirmoji gyvybės ląstelė, nuo kurios viskas ir prasidėjo. Kaip tik tai ir buvo mano ir kiekvieno jūsų gimimas.

Nuo tada mes iš tikro ir pradėjome gyventi, nuo tada iš tikro ir reikia pradėti skaičiuoti mūsų gyvenimo metus. Todėl galime teigti, kad kiekvienas iš mūsų esame keleto milijonų metų senumo, o gimimas tėra tik tam tikras mūsų egzistavimo proceso reiškinys. Kiekvieno mūsų fizinio kūno atsiradimas reiškia, kad mūsų informacinis pavidalas, tūnojęs milijonus metų kituose fiziniuose kūnuose, kurių buvo be galo daug, pagaliau apsiaugino save biologine medžiaga, vadinama žmogaus kūnu.

Nežiūrint į tai, kad kiekvieno mūsų amžius skaičiuojamas milijonais metų, įgaudami fizinę išraišką mes pasirašėme sau nuosprendį. Nors gimimas ir yra sąlyginis dalykas, bet mirtis yra tikra, ir, kad ir kaip būtų gaila, mūsų amžius, trukęs kelis milijardus metų, baigsis mūsų mirtimi. Galime pasiguosti tik tuo, kad būtent mes, savo egzistavimo pabaigos išvakarėse, suteikiame galimybę kitiems žmonėms, esantiems informaciniame pavidale, gyventi toliau, nes būtent mes perrašome juos į kitas informacijos laikmenas - t. y. pradedame ir gimdome kitus žmones, kurie taip pat yra tos informacijos nešėjai ir tęsėjai.

Bus daugiau

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder