Kepame Velykų pyragą
- Reikės:
- 500 g kvietinių miltų
- 150 g sviesto
- 150 g razinų
- 125 g pieno
- 150 g cukraus
- 6 kiaušinių trynių
- 40 g mielių
- trupučio druskos
- 5 g vanilinio cukraus
- sviesto formai patepti
Kol šiltame piene su cukrumu kildinsite mieles (apie 15 minučių), į kitą indą berkite miltus, dėkite išsuktus kiaušinių trynius, pilkite ištirpintą sviestą, berkite šiek tiek druskos, vanilinio cukraus, razinų ir viską gerai išmaišykite. Tešlą supilkite į sviestu išteptą kekso formą (turi užimti tik pusę jos) ir padėkite šiltai, kad pakiltų. Užtruks maždaug 40 min.
Kepkite 200 laipsn. karščio orkaitėje apie 45 min. Iš formos išimkite, kai atvės. Glajų paruoškite 200 g cukraus pudros supylę į 15 g virinto vandens, įlašinę 5 g citrinos sulčių ir viską gerai išplakę. Apipilkite glajumi pyragą ir puoškite pagal fantaziją: cukatais, saldainių žirneliais, aguonomis etc.
Kaip išvirti žemaitišką šiupinį
- Jums reikės:
- kiaulės galvos (800 g)
- kojos ir uodegos
- vienos morkos
- 350 g kruopų, tiek pat žirnių ir prieskonių: lauro lapų, juodųjų pipirų, druskos.
Kiaulės dalis nuplaukite, sukapokite ir virkite pasūdytame vandenyje su prieskoniais. Kai išvirs, mėsą išimkite ir tame virale išvirkite kruopas ir žirnius (virkite, kol suminkštės ir vanduo išgaruos).
Patiekite apskritame dubenėlyje. Viduryje dėkite kruopų ir žirnių košę, aplink išdėliokite mėsą.
Velykų prietarai
- Per Velykas negalima ilgai miegoti, nes skaudės galvą.
- Negalima pirmąją Velykų dieną eiti į svečius, o tam, kas ateina, reikia duoti blusinėti kailinius.
- Per Velykas negalima judinti žemės, nes vasarą derlių sunaikins ledai.
- Jei Velykų rytą nuluptų kiaušinių lukštus sudeginsi krosnyje - naminiai paukščiai geriau iš kiaušinių risis.
- Kad namuose visus metus būtų skalsu, pirmąjį nuluptą kiaušinį supjaustyk į tiek dalių, kiek žmonių sėdi už stalo, ir jį padalink.
Rašyti komentarą