Skandinaviją apėmė "sviesto panika"

Skandinaviją apėmė "sviesto panika"

Likus dviem savaitėms iki Kalėdų, Skandinavijos šalyse iš parduotuvių lentynų dingo sviesto atsargos. Žiniasklaida jau prabilo apie "sviesto paniką", o šio produkto kilogramo kaina išaugo keturis kartus.

To priežastis - sviesto populiarumas ir žemas pieno gamybos lygis šiais metais.

Sviesto deficitą Norvegijoje ir Suomijoje nulėmė susiklosčiusios aplinkybės. Pirma, dėl lietingos vasaros pablogėjo karvių pašaro kokybė, o tai savo ruožtu sąlygojo pieno gamybos mažėjimą. Antra, Skandinavijos šalyse pastaruoju metu išpopuliarėjo dieta, siūlanti vartoti mažai angliavandenių, užtat daug riebalų, tarp jų - sviesto. Be to, prieš Kalėdas nuo seno padidėja šio produkto, reikalingo daugeliui šventinių patiekalų, paklausa.

Pasak Skandinavijos žiniasklaidos, "sviesto panika" kai kam suteikia puikią progą pasipelnyti. Interneto parduotuvėse kilogramas sviesto jau kainuoja 80 eurų, keturis kartus daugiau nei anksčiau. O Norvegijos ir Rusijos pasienyje sulaikytas kontrabandininkas, norėjęs parduoti "juodojoje rinkoje" 90 kilogramų sviesto.

Europoje didžiausios sviesto eksportuotojos yra Danija ir Švedija. Suomijos poreikius daugiausia tenkina importas, o Norvegija gamina sviestą tik šalies rinkai. Beje, Norvegija savaitgalį iš Belgijos įsivežė 300 tonų sviesto ir skubiai jį paskirstė didiesiems prekybos tinklams, tikėdamasi įveikti šalį ištikusią sviesto krizę.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder