Truputis egoizmo – jums tik į naudą

Truputis egoizmo – jums tik į naudą

Nebijokite, kad kiti palaikys jus savanaudžiu – kitaip nepavyks sustiprinti savivertės, teigia biologijos, neuromokslų, psichologijos, filosofijos ir kitų temų apžvalgininkas Danielis Friesas. Portale psychcentral.com. skelbtame savo straipsnyje jis rašo, kad neturime visiškai nepaisyti aplinkinių poreikių, bet truputis egoizmo pasitikėjimui savimi – tik į naudą.

1. Būkite pats sau prioritetas

Nuo mažų dienų mums yra diegiama, kad kitų žmonių poreikius iškelti aukščiau savųjų – didelė vertybė, o tie, kurie koncentruojasi į savuosius, yra paprasčiausi savanaudžiai. Tačiau neįmanoma išsiugdyti aukštos savivertės, jei prioritetų sąrašo viršūnėje – ne jūsų paties, o kitų poreikiai.

Žinoma, gali pasirodyti, kad pasakyti lengviau, negu padaryti, ypač jei turite vaikų arba užimate pasiaukojimo reikalaujančias pareigas, tačiau pripažindami, kad jūsų poreikiai yra jums svarbūs, jūs pamažu pradėsite suvokti, kad jūs ir pats sau esate svarbus.

2. Nesistenkite visiems įtikti

Kaip yra sakęs Ezopas, „jei norėsi įtikti visiems, neįtiksi niekam“. Tad jei visą gyvenimą stengsitės visiems įtikti, savo paties gyvenime laimės taip ir neatrasite.

Besistengiantys įtikti kitiems, paprastai turi įprotį kitų žmonių poreikius iškelti aukščiau už savus.

Apsimetinėdami, kad tam tikra veikla jiems teikia malonumo, nors iš tiesų negali jos pakęsti, arba vaizduodami, kad turi tam tikrų savybių, kurių iš tiesų neturi, tačiau yra įsitikinę, kad tų savybių turėjimas savaime padeda įtikti aplinkiniams, žmonės gali ilgainiui nustoti pasitikėti savimi. Taip elgdamasis žmogus pripažįsta, kad yra nepakankamai geras.

3. Atraskite save

Išanalizuokite, kas patinka ir suteikia džiaugsmo būtent jums. Gali būti, kad iš pradžių pasijusite keistai, tačiau tai visiškai normalu. Visos emocijos, kurias jausite, yra labai svarbios judant savęs pažinimo ir pasitikėjimo savimi sustiprinimo link.

4. Kalbėkitės su savimi kaip su geru žmogumi

Visi mes vienaip ar kitaip kalbamės su savimi – vieni garsiai, kiti – mintyse. Tai, kokią kalbą vartojame kalbėdamiesi su savimi, gali labai daug pasakyti apie tai, kaip žiūrime į save. Jei ta kalba neigiama (pavyzdžiui, jei į save kreipiamės kaip į nevykėlį, nemalonų asmenį), užsisuka neigiamų emocijų ratas: savivertė krenta, tada vėl save peikiame, vėl savivertė krenta ir t. t.

Veiksmingiausias būdas iš šio rato išeiti – nustoti neigiamai su savimi kabėtis ir pasistengti į save žvelgti pozityviau.

Kaskart, kai į galvą ateis neigiama mintis, neutralizuokite ją užsirašydami apie save ką nors teigiamo (pavyzdžiui, išvardykite gerąsias savo savybes). Taip darykite tol, kol teigiamas bendravimas su savimi taps įpročiu.

5. Nesiraukite plaukų dėl padarytų klaidų

Mes dažnai sau keliame aukštesnius reikalavimus nei artimiesiems. Deja, daugelis iš mūsų savo pačių padarytas klaidas vertiname kaip asmenines ar net moralines nesėkmes.

Nereikia pamiršti, kad visi mes esame žmonės, o klysti – žmogiška. Taigi užuot graužę ir baudę save dėl padarytų klaidų, pasistenkite į kiekvieną klaidą žvelgti kaip į galimybę tobulėti. Pakaks pakeisti požiūrį, ir pasitikėjimas savimi gerokai išaugs.

6. Įvertinkite savo pasiekimus

Daugelis yra linkę nesureikšminti savo pasiekimų. Tačiau jie tikrai verti didesnio jūsų dėmesio.

Sakome „Nėra čia ko dėkoti – bet kas galėjo tai padaryti“. Taip sakydami patys sau sukeliame jausmą, kad nieko reikšmingo nepadarėme, ir tai kenkia mūsų pasitikėjimui savimi.

Jei norite sustiprinti savo savivertę, turite pradėti džiaugtis savo sėkme. Pagalvokite apie tai, koks buvote prieš kelerius metus, ir pamatysite, kiek paaugote ir kaip pasikeitėte.

Užsiveskite savo pasiekimų sąrašą. Po kiek laiko gerokai nustebsite, kiek daug jums pavyko pasiekti.

7. Būkite dėkingas

Labai svarbu išmokti būti dėkingiems už viską, ką turime. Kai kurie iš mūsų pernelyg sutapatina savo pasitikėjimą savimi su tuo, ką turi. Tačiau kažkas visada turės daugiau už mus, nesvarbu, pinigų, grožio ar dar ko nors.

Užuot gilinęsi į tai, ką turi kiti, ko neturite jūs, susikoncentruokite į tai, ką turite būtent jūs. Pasijuskite esantys dėkingi. Pradėję su dėkingumu žvelgti į tai, ką turite, netrukus pasijusite labiau patenkinti savo gyvenimu ir labiau pasitikintys savimi.

8. Išsiugdykite teigiamą požiūrį

Pirmasis žingsnis siekiant išsiugdyti teigiamą požiūrį – pradėti daugiau bendrauti su teigiamais žmonėmis. Neigiamai nusiteikę žmonės paskui save traukia ir kitus. Teigiami žmonės irgi daro tą patį, todėl, norėdami tobulėti, būkite su jais.

9. Pasitikėkite savo sprendimais

Jei ką nors nusprendėte, negaiškite laiko abejonėms ir ilgiems svarstymams. Verčiau savo energiją panaudokite tikslui pasiekti. Abejonės reiškia, kad nelaikote savęs gebančiu priimti teisingus sprendimus ir galinčiu sėkmingai įvykdyti savo planus.

10 Išmokite pasakyti „ne“

Išmokę mandagiai, tačiau tvirtai pasakyti „ne“, išmokysite kitus gerbti jūsų asmenybės ribas ir parodysite, jog jumis naudotis negalima. Taip aplinkiniams parodysite, kad turite teisę turėti savų poreikių, išvensite dalykų, kurie tik eikvoja jūsų energiją.  

11. Būkite dosnus kitiems

Tai, kad jūsų poreikiai ar norai tampa jūsų prioritetais, dar nereiškia, kad stiprindami pasitikėjimą savimi turite visiškai nepaisyti aplinkinių. Žmonės yra socialūs sutvėrimai, tad kokybiškų santykių su kitais nebuvimas veikiau pakenks jūsų savivertei. Kai kuriems pagalba aplinkiniams teikia gyvenimui prasmę. Jei turite noro ir galimybių – aukokite labdarai, duokite kraujo ar tapkite savanoriu kokioje nors organizacijoje.

12. Mylėkite save

Galiausiai, tik save mylintis žmogus gali savimi pasitikėti. Nereikia būti narcizu, tačiau svarbu išmokti save vertinti. Save mylinti žmogus rūpinasi savimi, savo kūnu ir mintimis, sveikiau gyvena ir stengiasi užmegzti sveikus santykius su aplinkiniais.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder