Užsiauginti žolelių namuose

Užsiauginti žolelių namuose

Ne kiekvienas turi namą su dideliu kiemu ar sodą/sodybą, tačiau tai nereiškia, kad šio bei to mums reikalingo negalime užsiauginti - balkone, terasoje ar ant palangės. Tad aptarkime, kas lengviausiai užauginama ir prižiūrima net ir nepatyrusiems sodininkams.

Beje, nors augalams labiau patinka augti atskirai, tačiau į didesnį vazoną galite įkurdinti trijų rūšių, skirtingų aukščių prieskoninių augalų - atrodys kaip graži gėlių kompozicija.

Mėta

Jai patinka augti tiek šiltai lauke, dirvožemyje, tiek namuose ant palangės ar atvirame balkone. Mėtą užauginti lengva, todėl, jei turite kantrybės, galite ją ir patys sudaiginti. Mėta turi malonų kvapą, tinka arbatai, vandens ir citrinos gėrimui ar net patiekalams gardinti (pvz., puikiai dera su ananasu).

Bazilikas

Bazilikas tiek patiekalams, tiek patalpai, kurioje auga, suteikia malonaus aromato. Jis lengvai auginamas, o skabant augalą greitai užauga nauji lapeliai. Galite patys ir sudaiginti (daiginimas iki pakankamo dydžio baziliko lapelių truks apie mėnesį). Tinka įvairiausiems patiekalams paskaninti.

Rozmarinas

Rozmarinas puikiai tinka prie mėsos ir bulvių patiekalų, suteikia jiems estetinės išvaizdos, taip pat ryškesnio skonio ir stipresnio aromato. Auginkite jį saulėtoje, šiltoje vietoje ir neperlaistykite - žemė neturi būti nuolat drėgna.

Svogūnų laiškai

Jie ne tik skanūs, bet ir naudingi sveikatai, stiprina imunitetą. Pamerkite svogūnų galvučių į vandenį keletai valandų, tuomet nupjaukite viršūnėlę ir pasodinkite svogūnus į žemę. Arba pamerkite svogūno galvą į nedidelį stiklainį su vandeniu, kad vanduo apsemtų tik svogūno apačią ir daiginkite jį tokiu būdu.

Petražolės

Petražolės labai naudingos sveikatai, gausios vitaminų ir dargi gerina virškinimą, tinka įvairiems patiekalams. Jas lengva auginti - tiesiog pastatykite vazonėlį sauėtoje vietoje ir dažnai laistykite.

Čiobrelis

Jis nelepus, pakanka saulėtos vietos, vandens, gero drenažo ir čiobrelis vešės išsijuosęs. Juo galėsite gardinti daržovių ir mėsos patiekalus, tai vertingas sveikatai augalas. Be to, yra net 350 čiobrelių rūšių (nors Lietuvoje įprastai auginame vos keletą jų).

Raudonėlis

Patiekalams suteikiantis malonaus skonio ir aromato, be to, ir kaip augalas atrodo dekoratyviai. Jam patinka šviesa, šiluma, svarbu raudonėlio neperlaistyti.

Laiškiniai česnakai

Jei turite terasą, šie augalai net labai papuoš ją - negana to, kad jų skonis kaip svogūno laiškų, tik truputį subtilesnis, laiškiniai česnakai dar ir gražiai žydi - rausvai alyviniais žiedais. Be to, jie nėra labai reiklūs. Svarbiausia nenuskinti viso krūmelio iškart, jei norite, kad laiškiniai česnakai toliau vešėtų.

TECHNOLOGIJOS

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder