Smetoniškas "foršmakas"
Šis kapotos silkės patiekalas Lietuvoje mėgstamas nuo seno. Jis yra priskiriamas klasikinei žydų virtuvei, tačiau taip gerai žinomas mūsų proseneliams, kad jau seniai laikomas lietuvišku ir dažnai vadinamas "smetonišku" užkandžiu.
"Vorschmack" vokiškai reiškia "užkandis". Jame nėra mėsos, todėl jis puikiai tinka šiltojo sezono laikotarpiu. Pagrindiniai ingredientai: silkė, obuoliai, kiaušiniai, svogūnai. Šįkart paragaukime "foršmako" su varške.
Jums reikės: 350 g lengvai sūdytos silkės, 250 g varškės, 20 g grietinės, prieskoninių žolelių ir druskos.
Sikės filė sumalkite su varške, įdėkite grietinės, prieskonių, vėl sumalkite. Iš gautos masės suformuokite vamzdelius ir padėkite į šaldytuvą.
Prieskonines žoleles susmulkinkite. Į jas apvoliokite atšaldytus "foršmakus" ir dėkite į lėkštę.
Cukinija su varške
Ideali vakarienė tiems, kurie susirūpinę savo figūra. Toks įdaras taip pat tinka baklažanams ir pomidorams.
Jums reikės: 1 cukinijos, 200 g varškės, 100 g varškės sūrio, 1 skiltelės česnako, druskos, pipirų, žalumynų.
Cukiniją perpjaukite per pusę, išgramdykite vidų. Sūrį sutrinkite smulkia tarka. Česnaką susmulkinkite. Viską sumaišykite su varške, pridėkite susmulkintų žalumynų (petražolių, krapų, salierų), įberkite druskos ir pipirų.
Cukiniją sutepkite aliejumi, pridėkite varškės įdaro ir dėkite į karštą (175 laipsn. C) orkaitę. Kepkite apie 40 min.
Varškės užtepas
Tinka salotoms pagardinti arba ant duonos tepti.
Jums reikės: 500 g grietinės (20 proc. riebumo), 500 g kefyro, kelių saulėje džiovintų pomidorų, druskos.
Sumaišykite grietinę su kefyru, pasūdykite ir padėkite į šaldytuvą parai ar dviem. Tuomet įdėkite susmulkintų šviežių žalumynų, česnako, džiovintų pomidorų, dar šiek tiek druskos, aliejaus ir sutrinkite.
Spagečiai su varške
Jums reikės: 400 g spagečių, 400 g varškės, alyvuogių aliejaus, krapų, druskos.
Spagečius išvirkite, nukoškite, apliekite šiltu aliejumi, sumaišykite su varške ir užberkite žalumynų.
Morkų ir varškės salotos
Jums reikės: 400 g varškės, 2 morkų, 4 šaukštų grietinės, 2 šaukštų cukraus, šiek tiek druskos, pipirų, žalumynų, sutrinto česnako.
Morkas sutarkuokite smulkia tarka. Varškę gerai ištrinkite su morkomis. Dėkite grietinės, cukraus, druskos, pipirų, žalumynų, česnako ir sumaišykite.
Omletas su varške ir špinatais
Jums reikės: 2 kiaušinių, 125 ml pieno, 50 g špinatų, 200 g varškės, žalumynų, druskos, sviesto.
Kiaušinius suplakite su pienu, druska ir supilkite į keptuvę, išteptą sviestu. Suberkite susmulkintus špinatus ir iškepkite. Omletą dėkite į lėkštę, perlenkite per pusę ir ant viršaus uždėkite žalumynais pagardintos varškės.
Varškės sriuba
Jums reikės: 150 g balto sauso vyno, 150 g varškės, 100 g pieno, 30 g rūkytos kiaulienos, žalumynų.
Baltą vyną 5 minutes pagarinkite puode. Dėkite varškę, pilkite pieną ir palaikykite dar kelias minutes. Gautą skystį perkoškite per sietą ir supilstykite į lėkštes. Mėsą supjaustykite gabaliukais ir padžiovinkite porą minučių orkaitėje. Smulkiai supjaustykite žalumynus ir suberkite į sriubą. Per vidurį dėkite mėsos gabaliukus.
Varškės ir vištienos kukuliai
Jums reikės: 250 g vištienos krūtinėlės, 150 g neriebios varškės.
Vištieną supjaustykite gabaliukais ir sumalkite į faršą. Dėkite varškę ir vėl sumalkite. Iš gautos masės formuokite kukulius ir dėkite į garpuodį. Virkite apie 20 minučių.
Rašyti komentarą