Visų garbinamų pokemonų praeitis gąsdinanti

Visų garbinamų pokemonų praeitis gąsdinanti

(1)

Pokemonai arba kišeniniai monstrai, gyvenantys Pokemonų pasaulyje, - tai pasaulyje žinomi filmų, serialų, kompiuterinių žaidimų veikėjai. Juos 1995 m. sukūrė japonas Satošis Tajiris. Apie pokemonus pasaulis buvo primiršęs, bet jie ir vėl iškopė į populiarumo viršūnes sugrįždami žaidimo „Pokemon Go“ pavidalu. Ko nežinome apie pokemonus ir jų praeitį?

Kišeninių monstrų sėkmė

„Pokemon“ - vaizdo žaidimų, anime, manga, filmų ir kortų komercinis projektas. 1995 m. pasirodė pirmasis „Pokemon“ žaidimas, išleistas kompanijos „Nintendo“.

Kūrėjas Satošis Tajiris, o šio žaidimo dizaineris Kenas Sugimoris.

Pokemonai gimė kaip kompiuterinio žaidimo personažai, dėl globalizacijos juos dabar sutikti galima įvairiose srityse - apie juos kuriami filmai, komiksai, serialai, yra gaminami pokemonų žaislai, taip pat visame pasaulyje labai populiarus kortų žaidimas, kuriame galima keistis pokemonais.

Pokemonų žaidimas yra antras sėkmingiausias ir pelningiausias vaizdo žaidimas pasaulyje, nusileidžiantis tik „Nintendo“ žaidimui „Mario“.

„Pokemon Go“ - tai naujausias išmaniesiems telefonams skirtas žaidimas, kuriame figūruoja pokemonai. Jį žaisti gali „iOS“ ir „Android“ operacinių sistemų turėtojai. Jis debiutavo 2016 m.

Pokemonai visą pasaulį žavėjo gerą dešimtmetį.

Tačiau maždaug 2007-2008 m. prasidėjo „Nintendo“ saulėlydis. Bendrovė nesugebėjo pakartoti ankstesnių žaidimų sėkmės.

Bendrovės „Sony“ ir „Microsoft“ visiškai užvaldė žaidimų kompiuterių rinką, o kišeninius monstrus daugelis užmiršo.

Nepaiso etikos ir orumo

Pokemonai ne kartą sulaukė ir kritikos strėlių. Jie buvo kritikuojami krikščionių dėl demonstruojamo okultizmo. Buvo teigiama, kad „Pokemonų evoliucija“ prieštarauja Biblijos pateikiamoms tiesoms.

Kad ir kaip ten būtų, 2000 metais Vatikanas pripažino, kad pokemonų kortos ir vaizdo žaidimai yra „išradingos vaizduotės kūrinys“ ir neturi „kenksmingo moralinio šalutinio poveikio“.

1999 metais „Nintendo“ nustojo gaminti „Konga’s Nijna Trick“ kortą dėl to, kad joje neigiamai buvo vaizduojami tradiciniai budistų simboliai. Žydų pilietinių teisių apsaugos grupė taip pat apkaltino „Nintendo“ dėl nepagarbos, nes „Nintendo“ naudojo svastikos ženklą ant pokemonų kortų.

Dėl garbės ir orumo pažeidimų kompanijai „Nintendo“ iš rinkos teko pašalinti ne vieną gaminį.

Musulmonai taip pat kritikavo pokemonus dėl to, kad pokemonų kortos skatina lošimus, o pomėgis lošti pažeidžia musulmonų įsitikinimus.

Pokemonai taip pat kaltinti materializmo skatinimu.

Pokemonai sukėlė epilepsiją

Multiplikacinis serialas vaikams „Pokemonai“ 1997 metų gruodį tūkstančiui Japonijos vaikų sukėlė epilepsijos priepuolius.

Serialo „Pokemonai“, skirto vaikams, 38 serija „Computer Warrior Porigon“ tapo įžymi tuo, kad 685 japonai, pradedant 3 metų amžiaus vaikais, baigiant 58 metų vyriškiu, atsidūrė ligoninėse po epizodo, kai apie 5 sekundes televizijos ekranas iš raudonos spalvos keitėsi į mėlyną.

Pokemonų transliacijos metu vaikai pradėjo bėgti nuo televizorių, juos apėmė konvulsijos, atsirado pykinimas ir vėmimas, simptomai buvo panašūs į epilepsijos priepuolius.

Vėliau, vakare, Japonijos žinių kanalams pranešant apie žinią ir pakartojus filmuko epizodą į ligonines buvo atvežta dar daugiau vaikų.

Apie 200 pacientų su epilepsijos simptomais pragulėjo ligoninėse daugiau kaip 24 valandas. Iš viso buvo pranešta apie 12 000 tokių atvejų.

Pasak gydytojų, „vaikai pasinėrė į transo būseną, panašią būseną sukelia hipnozė, kuri pasireiškia kvėpavimo sutrikimais, pykinimu ir prasta rega“.

Gydytojai tokį polinkį vadina fotosensityvine epilepsija arba „televizine epilepsija“, kurią gali sukelti mirksinčios, raiškios spalvos.

„Pokemon Go“ kritika

Žaidimas „Pokemon Go“, nors ir sulaukęs sėkmės, taip pat yra kritikuojamas.

Žaisdamas šį žaidimą telefone ne vienas žaidėjas patyrė smulkių sužalojimų, pažeidė eismo taisykles, pakliuvo į avariją ar buvo apvogtas nusikaltėlių dėl to, kad visą dėmesį skyrė ne realiai aplinkai, o žaidimui.

Žaidimas „Pokemon Go“ taip pat kirikuojamas dėl to, kad kaupia žaidėjų asmens duomenis, informaciją apie jų įpročius ir buvimo vietą.

Kaip ta informacija bus panaudota vėliau, nežinoma.

Parengta pagal priedą „TV publika"

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder