Iš pirmų lūpų: keliaujantiems į Kiprą – gera naujiena

Iš pirmų lūpų: keliaujantiems į Kiprą – gera naujiena

Planuojantiems atostogas Kipre yra gerų žinių – kelionių tvarka daugeliui lietuvių tampa aiškesnė, mat nuo kovo šalyje imta vadovautis ECDC (Europos ligų ir prevencijos kontrolės centro) rekomendacijomis. T. y. kelionės į salą organizuojamos pagal taip vadinamąjį šviesoforo principą.

Apie tai, kas paskatino iki šiol pagal savas saugumo taisykles gyvenusią šalį įsivesti ECDC rekomendacijas ir kas sulig jomis keičiasi keliautojams iš Lietuvos, pasakojo prie Kipro turizmo ministerijos veikiančio Šiaurės ir Baltijos šalių departamento direktorius Johanas Lancas (Johan Lantz).

Kipras skuba gaivinti turizmą

Kiprui turizmas – vienas svarbiausių sektorių. Pavyzdžiui, ikikovidiniais 2019-aisiais iš turizmo gautos pajamos sudarė 23 proc. metinio šalies BVP.

Bet jei 2019-aisiais į Kiprą atskrido apie 4 mln. turistų (3 976 777), tai per praėjusius metus jų buvo vos per 600 tūkst. (631 609).

„Kipre, kaip ir visame pasaulyje, turizmo sektorius yra tarp labiausiai nukentėjusių. Tad po metus trukusio neapibrėžtumo turime žvelgti į priekį ir padaryti viską, kad tarptautiniai skrydžiai į salą atsinaujintų didesnėmis imtimis ir kad tai įvyktų jau pačiu artimiausiu metu“, – sakė J. Lancas.

Jis atkreipė dėmesį, jog šaliai labiau atsiveriant turistams, pagrindinis prioritetas yra saugumas – tiek salos svečiams, tiek vietos gyventojams.

Tikimasi, jog nuo šiol su ECDC rekomendacijomis suderinti Kipro saugumo reikalavimai keliones į salą padarys aiškesnes ir patrauklesnes. „Labai svarbu laikytis ES sprendimų, ypač kai tai susiję su kitomis šalimis narėmis“, – sakė J. Lancas. Kipras, kaip ir Lietuva, prie ES zonos prisijungė 2004 m., gegužės 1 dieną.

Kas keičiasi skrendantiems į Kiprą?

Kol kas Lietuva, kaip ir bemaž visa Europa, pagal šviesoforo principą sudarytą paveiktų šalių sąrašą yra pažymėta raudona spalva. Iš Lietuvos atvykus į Kiprą privalomos saviizoliacijos nebereikės.

„Visgi kad saloje būtų maksimaliai saugu, įvedamas papildomas testavimas, t. y. prieš lipdamas į lėktuvą keliautojas turi turėti neigiamą Covid-19 testą, pasidarytą 72 val. iki atvykimo į Kiprą, tačiau lėktuvui nusileidus Larnakos arba Pafoso oro uostuose, iš raudonų šalių atvykstantiems keliautojams bus privalu atlikti pakartotinį Covid-19 tyrimą, – sakė Inga Aukštuolytė, tarptautinio kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ Ryšių su visuomene ir rinkodaros skyriaus vadovė. – Testas bus daromas oro uoste ir kainuos apie 30 eurų.

Pastebime, kad keliautojai įsigyja kelialapius į Kiprą jau balandžiui, per moksleivių atostogas, tad kas aktualu kliaujantiems su šeima – vaikams iki 12 metų testo oro uoste darytis nereikės“.

Pasidarę tyrimą oro uoste, keliautojai galės nieko nelaukdami vykti į savo pasirinktus viešbučius. Žadama, jog testo rezultatas bus žinomas vidutiniškai per 3 val., informaciją keliautoją pasieks trumpąja SMS žinute. Visgi nurodoma, jog ilgiausiai atsakymo į testą gali tekti palaukti iki 24 val.

Tiesa, iki informacija apie testo rezultatą pasieks keliautoją, prašoma būti budresniems – paisyti privalomojo sugaus atstumo tarp skirtingoms keliaujančiųjų grupėms priklausančių žmonių, patalpų viduje būtina dėvėti kaukes. Kipre vidaus patalpose privalomas atstumas tarp asmenų yra 3 kv. m., lauke – 2 kv. m.

I. Aukštuolytė pastebi, jog kai pandeminė situacija pagerės tiek, kad Lietuvą bus galima pervesti į kitą, geltonų šalių, kategoriją, papildomai testuotis oro uoste nebereikės.

Vykstant į Kiprą per 24 val. iki skrydžio privalu užpildyti elektroninę formą Cyprus Flight Pass. Svarbu! Dar Lietuvoje pasidarytas Covid-19 testas turi būti pateiktas Kiprui dar prieš kelionę, internetu, pildant Cyprus Flight Pass formą. „Vadinasi, testo atsakymas jau turi būti jūsų rankose tada, kai bus pildoma Cyprus Flight Pass anketa,“ – dėmesį atkreipė I. Aukštuolytė.

Nuo šios savaitės Covid-19 testą privalu darytis ir sugrįžtant į Lietuvą. „Mūsų atstovai Kipre bei visose kitose turistinėse šalyse pasirūpins keliautojams suteikti visą reikiamą informaciją apie testų darymo punktus, jų lokaciją ir darbo laiką, jei reikalinga – padės keliautojams užsiregistruoti ar pasiūlys pervežimą,“ – sakė „Tez Tour“ atstovė.

Šiuo metu „Tez Tour“ yra vienintelis kelionių organizatorius Lietuvoje, kuris nuo balandžio 1 d. atnaujino ir organizuoja užsakomuosius skrydžius į Kiprą.

Saugumo taisyklės – griežtos, bet poilsiui prie jūros tai nesutrukdys

„Pastebime, kad keliautojai iš svečių šalių mūsų saloje jaučiasi itin saugiai. Kipras jau sulig pirmąją Covid-19 banga įsivedė ypatingai griežtus reikalavimus visuose su turizmo susijusiuose viešuosiuose sektoriuos: oro uostuose, autobusuose, taksi, restoranuose, viešbučiuose ir kitur.

Patys kipriečiai itin drausmingai laikosi visų saugumo reikalavimų. Kaip Lietuvoje, taip ir Kipre pandeminė situacija yra gerėjanti. Visgi visiškai atsipalaiduoti nereikėtų, mat liga – dar neatsitraukusi,“ – sakė Kipro Turizmo ministerijos atstovas.

Kipras yra viena iš tų šalių, kurios yra prisiėmusios gydymo bei kitas būtinąsias (apgyvendinimo, maitinimo ir pan.) išlaidas, jei virusas asmeniui būtų diagnozuotas viešint saloje. Lėktuvo skrydis nėra kompensuojamas, parvykimą į Lietuvą keliautojai turi derinti su savo kelionės organizatoriumi.

Šiuo metu Kipre kaukės privaloma tvarka dėvimos visose viešose vietose – tiek viduje (taksi, autobusuose, liftuose, teatruose, prekybiniuose moluose, safariuose ir t. t.), tiek ir lauke. Vietose, kuriose vartojamas maistas ar gėrimai (kavinės, restoranai ir kt.), kaukių dėvėjimas neprivalomas. Taip pat kaukių nereikia paplūdimiuose ar prie baseinų, sportuojant.

Europoje Kipras yra viena populiariausių šiltųjų vasaros krypčių, tad tikimasi, jog metų pertrauką padarę turistai sugrįš į salą. Ankstesnius keliautojų srautus planuojama atkurti bent perpus – iki 2 mln. turistų. Balandį saloje jau galima degintis ir maudytis, mat oro temperatūra pakyla iki 23–24 laipsnių šilumos. Ne veltui sakoma, jo vasara į Kiprą Europoje ateina anksčiausiai.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder