Ką turite žinoti apie Kijevą ir ką jame verta aplankyti pasibaigus karantinui

Ką turite žinoti apie Kijevą ir ką jame verta aplankyti pasibaigus karantinui

Kadaise Kijevą buvo ištikusi „tapatybės krizė“, tačiau šiandien tai tapo vienu iš tų Europos miestų, kurį su didžiuliu malonumu lanko daugybė turistų iš viso pasaulio. Dabar tai yra galimybių ir nuotykių miestas, kurį verta įtraukti į savo būsimų atostogų planus.

Jei karantino laikotarpiui pasibaigus nuspręsite vykti į Ukrainos sostinę, pirmiausią turėtumėte susipažinti su keliomis lankytinomis vietomis, kurias showaround.com rekomenduoja pamatyti Kijeve.

Nacionalinis parkas

„Holosiivskyi“ Nacionalinis gamtos parkas yra saugoma vietovė Kijeve. Tai yra nuostabi vieta, kurią būtina aplankyti kiekvienam mylinčiam gamtą ir norinčiam bent trumpam atitrūkti nuo miesto šurmulio ir urbanistiniam gyvenimui būdingų veiksnių. Apsilankę šiame parke jūs pateksite į įspūdingą mišką, kuriame išvysite begalę įvairių augalų ir laukinių gyvūnų. Parko teritorija yra milžiniška. Jame taip pat yra net keturi ežerai, prie kurių ištisus metus mėgsta lankytis vietiniai gyventojai. Be to, šiame parke daugybę aktyvios veiklos turės ir vaikai, todėl į kelionę po parką galėsite drąsiai leistis su visa savo šeima.

UNESCO vietos

Kijeve yra dvi UNESCO Pasaulio paveldo vietos – Kijevo Pečorų laura ir Šv. Sofijos katedra. Abi šios vietos yra ortodoksų krikščionybės „ikonos“, kurias kasmet aplanko labai daug turistų iš viso pasaulio. Kijevo Pečorų laura vietoje rasite po žeme esantį vienuolyną, kuris mena 1051 m. Tuo tarpu Šv. Sofijos katedra buvo pastatyta XI a. ir tai yra viena iš pačių žymiausių vietų Kijeve.

Kultūrinės vietos

„Auksiniai kupolai“ – tai, kas labai dažnai daugybei žmonių pirmiausia šauna į galvą, kuomet jie pagalvoja apie Kijevą. Šis Ukrainos miestas yra daugybės bažnyčių ir katedrų namai – ir labai didelė dalis jų yra vertos jūsų dėmesio bei kelionės laiko. Šv. Sofijos katedra ir Šv. Michailovskio auksinių kupolų soboras yra vienos iš pačių populiariausių kultūrinių vietų Kijeve. Todėl jei renkatės, ką jums būtų verta aplankyti, pastarosios dvi vietos neabejotinai turėtų atsidurti jūsų numatytų aplankyti objektų sąraše.

Geriausia dienos kelionė

Yra keli miestai, kuriuos verta aplankyti už Kijevo ribų, skiriant tam bent vieną savo kelionės dieną. Taigi, vienas iš tokių miestų yra į šiaurę nuo Kijevo esantis Chernihiv miestas, kuriame gyvena apytiksliai 290 000 gyventojų. Be to, jame yra labai populiari ir daugelio žmonių pamėgta vieta – „Dytynets“ parkas, kuriame yra keletas bažnyčių. Taip pat dienos kelionės verta pasirinkimas yra ir Černobylis bei Pripetė, tačiau į pastarąsias vietas jums reikėtų užsiregistruoti iš anksto, kadangi patiems savarankiškai jų aplankyti jums nepavyks.

Keliaujant nepramintais keliais

Kijevas yra kur kas įvairesnis miestas nei iš pirmo žvilgsnio galėtų pasirodyti žvelgiant „plika akimi“. Jei penktadieniais nuo vidurdienio iki 6 val. vakaro važiuosite į Islamo kultūros centrą, prie Starozhytomyrskyi alėjos rasite maisto turgų, kuris neabejotinai sudomins ir sužadins jūsų skonio receptorius. Šio turgaus lankytojais ras visko – nuo uzbekiško plovo iki mėsos pardavėjų iš Šiaurės Afrikos bei saldumynų iš Turkijos ir Artimųjų Rytų. Daugelis žmonių kalba angliškai ir mielai su jumis išgertų puodelį arbatos, kol jūs suvalgysite lėkštę skanaus plovo. Šis maisto turgus neabejotinai yra vienas iš paslėptų Kijevo brangakmenių.

Naktis Kijeve

Bene bet kurioje Kijevo vietoje naktį verda gyvenimas. Naktinis gyvenimas čia yra puikiai pažįstamas bene kiekvienam Kijevo gyventojui ir šį miestą ne pirmą kartą aplankančiam turistui. Todėl tikrai neturėtumėte nustebti, kad daugelyje vietų barai veikia ištisą naktį ir mieste nestinga įvairių naktinių klubų. Tiesą sakant, labai daug turistų ir vietinių Kijevo gyventojų nevengia savo laisvalaikio praliesti įsiliedami į naktinį Kijevo gyvenimą. Todėl jei ir jūs esate tokių pramogų mėgėjai, niekuomet negalite žinoti, kokių įdomių pažinčių galėsite užmegzti šiame nuostabiame Ukrainos mieste.

Istorinės vietos

„Babi Yar“ yra siauras tarpeklis, kuriame vokiečių okupacijos metais buvo nužudyti žydai – ir tai neabejotinai yra viena iš pačių niūriausių vietų Kijeve, kurios nevengia aplankyti pakankamai didelė dalis turistų. Čia buvo nužudyta tarp 100 000 ir 150 000 žydų, o sovietinės okupacijos metais šioje vietoje buvo įvykdytos ir dar kelios didžiulės žudynės. 1941 m. rugsėjo mėn. vos per dvi dienas buvo nužudyta daugiau nei 33 000 žydų. Teigiama, kad šios masinės žudynės yra pačios didžiausios iš visų, kurios vyko per Holokaustą. Todėl jei jūs domitės istorija ir įprastai nepraleidžiate progos iš arčiau pamatyti tokias istoriškai svarbias, tačiau taip pat ir kraupią istoriją menančias vietas, į savo lankytinų vietų sąrašą galite įtraukti ir pastarąją.

Ką dar verta pamatyti

Podilskyi arba Podil yra viena iš pačių „hipiškiausių“ vietų, kurias galima sutikti Kijeve. Podil rasite netoli Dniepro – jame yra „eksponuojamas“ gyvas gatvės menas, veikia daugybė keistų ir neįprastų kavinių bei vienų iš pačių šauniausių barų Kijeve. Kijevo miesto centras kai kuriems gali atrodyti labai įspūdingas, tačiau Podil spinduliuoja savo unikaliu žavesiu ir siūlo bent dalelę iš kiekvieno rajono gatvės kampo. Trumpiau tariant, tai yra „visa ko mišinys“, todėl čia apslankyti jums tiesiog būtina!

Ką svarbu žinoti apie Kijevą

Taigi, jau sužinojote nemažai lankytinų objektų, kuriuos jums būtų verta aplankyti, kuomet nuvyksite į Kijevą. Visa tai taip pat labai akivaizdžiai parodo, kad anuometinis požiūris apie Kijevą šiandien yra visiškai nesuderinamas su dabartine situacija. Tai tikrai nėra tik sovietinės architektūros „paveldo“ miestas. Su kiekvienais metais šis miestas vis labiau modernėja ir atsigauna. Be to, jame pastaruoju metu įsikuria vis daugiau startuolių, o tai labai reikšmingai prisideda prie spartesnės miesto plėtros ir šio miesto žinomumo. Nemenka dalis naujų verslų, kurie atveria duris Kijeve, yra valdomi jaunosios kartos atstovų, o tai reiškia, kad jie į šį miestą atneša tai, kas yra nauja, išmanu ir modernu.

Visa tai rodo, kad neilgai trukus šis miestas bus dar didesniu traukos centru – tiek investuotojams, tiek ir turistams. Ką jau kalbėti apie tai, kad anglų kalba šiame mieste taip pat tampa vis labiau priimtina ir daugelio geriau suprantama. Todėl jei nusprendėte vykti į Kijevą, pateikiame jums dar keletą naudingų patarimų.

Kada vykti

Žiemos Kijeve gali būti ilgos ir tamsios. Vėlyvas pavasaris, ankstyvas ruduo ir vasara neabejotinai yra laikas, kuomet geriausia vykti į Kijevą. Per šiuos mėnesius nuvykę į Ukrainos sostinę Kijevą keliautojai galės visapusiškai susipažinti su parkais, kavinių terasomis ir miesto gatvėmis. Tuo tarpu, jei jūs nuspręstumėte savo kelionei pasirinkti žiemos metą, turėtumėte būti nusiteikę sniegui ir žemesnei nei nulio temperatūrai, primena kelionese.lt. Tačiau jei keliausite vasarą, temperatūra bus pats tas jūsų smagiai ir maloniai kelionei.

Šventės

Kijevas švenčia savo gimtadienį kiekvienų metų gegužės mėn. Šventė apima visą miestą. Įprastai šis festivalis vyksta paskutinį gegužės mėn. savaitgalį, o visame mieste vyksta vakarėliai, renginiai ir šventės. Maslyana taip pat yra švenčiama su didžiuliu trenksmu, o šventės diena keičiasi kiekvienais metais, tačiau dažniausiai tai būna vėlyva žiema arba ankstyvas pavasaris. Blynai su įvairiais ingredientais ir festivaliai po atviru dangumi yra tai, ko galima tikėtis per Maslyana šventę. Kijeve taip pat yra švenčiama ir Tarptautinė moters diena (kovo 8 d.), stačiatikių Kalėdos (sausio mėn.) ir Naujieji metai. Ir tai tikrai nėra vienintelės šventės, kurios yra švenčiamos Ukrainoje bei Kijeve. Todėl jei jūs norite iš arčiau pamatyti ir patys pajusti, kaip įvairias ukrainiečiams svarbias šventes pamini Kijevo gyventojai, savo būsimą kelionę galite numatyti atsižvelgdami ir į atitinkamų švenčių datas.

Ką valgyti

Ukrainiečiai visuomet didžiavosi savo gaminamais barščiais – ir tam jie turi kuo didžiausią pagrindą. Ukrainietiški barščiai yra tai, kas priklauso Ukrainai. Jie yra patiekiami su grietine ir česnakine duona. Todėl jei jūs vykstate į Kijevą, jokiu būdu nepamirškite paragauti ir ukrainietiškų barščių – net jei jūs Lietuvoje juos esate valgę ne vieną kartą. Taip pat jums vertėtų paragauti ir ukrainietiškų koldūnų arba kitaip dar vadinamų vareniki. Jie gali būti prikimšti kuo nors įprastu, pvz., bulvėmis arba mėsa, arba kuo nors pikantišku, pvz., vyšniomis. Dar vienas patiekalas, kurį būtina paragauti nuvykus į Kijevą, yra vadinamas syrniki. Šis patiekalas yra gaminamas iš naminio sūrio, miltų, kiaušinių ir cukraus bei patiekiamas pusryčiams su papuošimais. Todėl jei pastaruosius aptiksite kurioje nors kavinėje ar restorane, būtinai turėtumėte paragauti.

Suvenyrai

Jei jūs esate iš tų keliautojų, kurie nuvykę į užsienio šalį nepraleidžia progos įsigyti suvenyrų, kuriais sugrįžę į namus apdovanoja savo draugus ir giminaičius, pysanka arba ukrainietiškas kiaušinis, dekoruotas su bičių vašku, galėtų tapti jūsų pasirinkimu. Tai yra Ukrainos simbolis, todėl jį galima labai lengvai rasti bene bet kurioje suvenyrų krautuvėlėje. „Lviv“ rankų darbo šokoladas taip pat yra puiki dovana, jei jūs norite su savimi parsivežti ką nors saldaus. Šis šokoladas yra parduodamas daugelyje Kijevo miesto dalių, tačiau tuomet, kai lankysitės kavinėse, būtinai jo paragaukite ir patys.

Nebrangus keliavimo būdas

Metro Kijeve yra viena iš pačių veiksmingiausių transporto priemonių, kartu primenančių ir apie sovietinę miesto praeitį. Metro bilietai kainuoja vos keliasdešimt centų, todėl tai tampa kur kas pigesne keliavimo alternatyva taksi paslaugoms. Be abejo, lankantis Kijeve, yra tiesiog būtina aplankyti ir „Arsenalna“ metro stotį, kuri yra pati giliausia metro stotis visame pasaulyje. Kaip bebūtų, kiekvienas turistas šiame mieste pasirenka jam patogiausią ir priimtiniausią keliavimo būdą, todėl jūs taip pat galėsite rinktis ir tramvajus, autobusus, taksi paslaugas ar tiesiog pasinaudoti „Uber“ paslaugomis.

Nuostabus vaizdas

Kiekvienas turistas ir vietinis Kijeve turi savo patį mėgstamiausią vaizdą. Ir galite būti tikri, kad tokių vaizdų Kijeve yra gausybė. Kaip bebūtų, daugelis žmonių pripažįsta, kad vienas iš pačių įspūdingiausių ir nuostabiausių vaizdų atsiveria iš „Mariinsky“ parko. Tai yra labai prabangus parkas, o jei apsilankę jame jūs nusigausite į tolimesnę jo dalį, galėsite savo pačių akimis pamatyti galingąją Dniepro upę, kuri mena labai įdomią ir turtingą istoriją. Šis parkas taip pat nuves jus į kitas svarbias ir lankytinas miesto vietas, kuriose yra eksponuojami įvairūs memorialai, menantys karių ir aktyvistų žūtis per dabartinį Ukrainos ir Rusijos konfliktą rytuose.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder