Lietuva iš aukštai:apžvalgos bokštai, kuriuos verta aplankyti su šeima

Lietuva iš aukštai:apžvalgos bokštai, kuriuos verta aplankyti su šeima

Savaitgalį jums sunku sugalvoti, ką įdomaus ir prasmingo nuveikti su šeima? Viena iš idėjų - parodyti vaikams Lietuvos grožį. Tai padaryti padės mūsų šalies saugomose teritorijose pastatyti apžvalgos bokštai. Didesniųjų aukštis siekia net 30-36 metrus, tad užkopus atsivers išties unikalūs gamtos vaizdai.

Iš viso Lietuvoje yra 17 apžvalgos bokštų, kurių aukštis viršija 15 metrų. Dauguma jų buvo pastatyti per pastaruosius penkerius metus. Artimiausiu metu mūsų krašte gali būti pastatytas ir dar vienas naujas didelis apžvalgos bokštas - Nemuno deltos regioninio parko teritorijoje, Uostadvario kaime, Rusnės saloje. Rajono valdžia jau kreipėsi į Lietuvos Respublikos aplinkos ministeriją su prašymu skirti tam lėšų ir gavo atsakymą, jog toks poreikis bus ištirtas.

1. Drevernos apžvalgos bokštas

Aukštis: 15 metrų

Kur: Drevernoje, pamaryje, ant Kuršių marių kranto, 30 km nuo Klaipėdos į pietus.

Kuo ypatingas: nauja (šiemet atidaryta) apžvalgos aikštelė, nuo kurios atsiveria Drevernos apylinkių, nerijos kopų, marių vaizdai.

2. Uostadvario švyturys

Aukštis: 18 metrų

Kur: Uostadvario kaime, Šilutės rajone, kairiajame Atmatos upės krante, apie 8 km į šiaurės vakarus nuo Rusnės miestelio, Nemuno deltos regioniniame parke.

Kuo ypatingas: pastatytas 1873-1876 m. Technikos istorijos paminklas, navigacijai nebenaudojamas. Įvijiniais betoniniais laiptais patenkama į žibinto patalpą, iš jos - į apžvalgos aikštelę, iš kurios atsiveria vaizdas į Rusnės ir Minijos apylinkes. Tai nėra muziejus, tačiau lankytojai priimami.

3. Kalnalio apžvalgos bokštas

Aukštis: 15 metrų

Kur: Kalnalio kaime, Kretingos rajone, 6 km į pietvakarius nuo Salantų.

Kuo ypatingas: atsiveria Salanto senslėnio panorama.

4. Sartų apžvalgos bokštas

Aukštis: 35 metrai

Kur: Baršėnų kaime, Rokiškio rajone, Aukštaitijoje.

Kuo ypatingas: atsiveria Sartų ežero ir regioninio parko kraštovaizdis.

5-6. Tytuvėnų apžvalgos bokštai

Tytuvėnų regioniniame parke vienas bokštas pastatytas 2007 metais, o kitas žada būti oficialiai atidarytas šį mėnesį.

Aukštis: 15 metrų

Kur: Ant Kokmaniškės (Majako) kalno, Kelmės rajone, važiuojama keliu Skogalis-Leošina-Pašakarnis.

Kuo ypatingas: atsiveria Tytuvėnų apylinkių kraštovaizdis, matyti Pašakarnio tvenkinys, dvaro parkas, Gomertos kraštovaizdžio draustinio miškai, su žiūronais - ir Šiluvos bažnyčia. Kalno aukštis siekia 162,4 m virš jūros lygio.

Aukštis: 21 metras

Kur: Kalnų kaime, prie Šiaulėnų, Radviliškio rajone.

Kuo ypatingas: kalnas, ant kurio pastatytas bokštas, yra 9 metrų, taigi visa pakyla siekia 30 metrų. Matyti net Šiauliai, kurie yra už 32 kilometrų, Sulinkių durpynas.

7. Rubikių apžvalgos bokštas

Aukštis: 15 metrų

Kur: Bijeikių kaime, tarp Burbiškio ir Mačionių kaimų, prie kelio Burbiškis-Mačionys, netoli Rubikių ežero, nuo Anykščių - 14 km.

Kuo ypatingas: stovi ant kalvos, esančios 163 m virš jūros lygio. Nuo apžvalgos aikštelės atsiveria vaizdas 20 km spinduliu: Dusyno ir Rubikių ežerų panorama, matyti trijų bažnyčių (Debeikių, Leliūnų ir Alantos) bokštai, Bijeikių piliakalnis, Storių kalvos.

8. Merkinės apžvalgos bokštas

Aukštis: 25 metrai

Kur: netoli Merkinės, Varėnos rajone, Dzūkijos nacionalinio parko teritorijoje.

Kuo ypatingas: atsiveria Nemuno vaizdas, Pastraujo sala, dalis Merkinės senamiesčio, 100 metų senumo tiltas.

9. Vilkakalnio apžvalgos bokštas

Aukštis: 26 metrai

Kur: Ignalinos mieste, ežeringame Šiaurės Rytų Lietuvos krašte. Orientyras - už kelių šimtų metrų esantis televizijos signalų siųstuvas.

Kuo ypatingas: atsiveria miesto, šalia esančio ežero, Lietuvos žiemos sporto centro vaizdai, Vidiškių bažnyčios stogai.

10. Biržų apžvalgos bokštas

Aukštis: 32 metrai

Kur: Kirkilų kaime, Biržų rajono šiaurės vakaruose. Pravažiavę kairėje pusėje esančias Kirkilų kaimo kapinaites, dešinėje kelio pusėje išvysite medinę nuorodą, nukreipiančią į Kirkilų karstinius ežerėlius. Pasukę į dešinę, žvyruota Ežerėlių gatve pasieksite apžvalgos bokštą.

Kuo ypatingas: bokštas - apverstos valties formos, nuo jo atsiveria vaizdai į 300 vandens pilnų smegduobių, vadinamų Kirkilų draustinio ežerėliais, kurių skersmuo - apie 35 m ir daugiau.

11. Anykščių šilelio apžvalgos bokštas

Aukštis: 35 metrai

Kur: apie 5 km į pietvakarius nuo Anykščių, netoli Šventosios upės kairiojo kranto, Anykščių regioniniame parke.

Kuo ypatingas: takas prasideda netoli Puntuko akmens, veda į kalvą ir pakyla į 21 metro aukštį ties medžių laja. Tako ilgis - 300 metrų, jis veda į 35 metrų aukščio bokštą (lipama laipteliais), nuo kurio atsiveria šilelis, Šventosios upės vingiai, tolumoje matyti ir aukščiausi Lietuvoje Anykščių Šv. Apaštalo Evangelisto Mato bažnyčios bokštai.

12. Labanoro girios apžvalgos bokštas

Aukštis: 36 metrai

Kur: Mindūnų kempingo teritorijoje, Molėtų rajone, ties krašto keliu Molėtai-Kaltanėnai-Ignalina. Važiuojant nuo pagrindinio kelio Molėtai-Ignalina matomi nukreipiamieji ženklai.

Kuo ypatingas: tai aukščiausias apžvalgos bokštas Lietuvoje, nuo kurio atsiveria Siesarties ežero ir salų bei pusiasalių vaizdas, Baltųjų ir Juodųjų Lakajų ežerų duburiai.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder