Derliaus konservavimas: kas paprasčiau?

Derliaus konservavimas: kas paprasčiau?

"Konservuoti? Ką jūs, aš neturiu tiek laiko!" - numos ranka labai užsiėmusi šiuolaikinė moteris, kopianti į karjeros viršukalnę. Neskubėkite: požiūris, kad ruoša virtuvėje - bergždžias laiko švaistymas, yra ginčytinas. Rūpintis savo šeima - tai rūpintis savimi. Šią tiesą pajusite visa širdimi, kai mylimiausi žmonės, susėdę prie stalo, paragaus jūsų kulinarinių šedevrų ir, išplėtę akis, atsidėkos garsu "mmmm..."

Pateikiame gana paprastus receptus, nereikalaujančius per daug laiko ir pastangų.

Kopūstų-morkų-paprikų salotos:


4 žingsniai

Jums reikės:

2 kopūsto galvų (vidutinio dydžio),

maždaug po 1 kg paprikų, morkų, svogūnų,

4 šaukštų stambios druskos,

1,5 stiklinės acto,

1,5 stiklinės cukraus,

0,5 l aliejaus.

1. Daržoves susmulkinkite, sudėkite į dubenį ir sumaišykite.

2. Aliejų ir kitus ingredientus sumaišykite ir užpilkite ant daržovių. Sumaišykite maigydami daržoves rankomis.

3. Uždengtą indą su paslėgtomis daržovėmis palikite (mažiausiai per naktį, ilgiausiai - tris paras) marinuotis.

4. Daržoves sugrūskite į švarius stiklainius, užsukite dangtelius ir laikykite šaltai.

Mėtų sirupas: 4 žingsniai

Jums reikės:

1 l vandens,

300 g mėtų (stiebų su lapais),

2 citrinų,

1 kg cukraus.

Mėtas susmulkinkite, citrinas supjaustykite gabaliukais (lupti nereikia) ir išspauskite sultis.

2. Į sultis suberkite mėtas, užvirinkite, 10 min. pakaitinkite ir palikite parai.

3. Mėtas nusunkite, į sunką įberkite cukraus, įpilkite vandens ir virkite kaip cukraus sirupą.

4. Karštą sirupą supilstykite į stiklainius, užsukite dangtelius, apverskite.

Pomidorų-paprikų-obuolių padažas:

4 žingsniai

Jums reikės:

2 kg pomidorų,

0,5 kg obuolių,

3 paprikų,

1 svogūno,

po 2 šaukštus susmulkintos imbiero šaknies ir garstyčių sėklų,

400 g cukraus,

500 ml acto,

2 šaukštelių druskos.

1. Pomidorus sudėkite į indą ir užpilkite verdančiu vandeniu, kad apsemtų. Palaikykite kelias minutes, vandenį nupilkite. Nulupę luobą, pomidorus susmulkinkite.

2. Supjaustykite svogūną, paprikas, obuolius.

3. Visus ingredientus sudėkite į puodą (jo nedenkite) ir kaitinkite gerą valandą vis pamaišydami.

4. Kai skystis sutirštės, supilstykite į karštus stiklainius, užsukite ir apverskite.

Pomidorai: 3 žingsniai

Jums reikės:

2 kg pomidorų,

4 šaukštelių druskos.

1. Pomidorus nulupkite.

2. Į švarius stiklainius dėkite po šaukštelį druskos, pripildykite juos pomidorų, pridenkite dangteliais ir įstatykite į puodą su šaltu vandeniu. Užvirinkite ir pakaitinkite 20 min.

3. Stiklainius išimkite iš puodo, užsukite dangtelius, apverskite ir kurį laiką palaikykite šiltai.

Saldžiarūgščiai agurkėliai: 3 žingsniai

Jums reikės:

3 l vandens,

0,5 l acto,

2 stiklinių cukraus,

5 šaukštų druskos,

pipirų, vyšnių, juodųjų serbentų, lauro lapų, česnakų, krapų ir kitų jūsų mėgstamų prieskonių.

1. Agurkus sudėkite į švarius stiklainius (išplaukite juos su soda), užpilkite marinato, uždėkite dangtelį (kol kas neužsukite).

2. Įdėkite pridengtus stiklainius į puodą su vandeniu ir pakaitinkite apie 15 min. (skaičiuojant nuo užvirimo).

3. Užsukite dangtelius, apverskite stiklainius ir, pridengę storu audiniu, palikite nakčiai pastovėti.

Įvairiaspalvės paprikos: 3 žingsniai

Jums reikės:

2 kg raudonųjų, geltonųjų, žaliųjų paprikų,

1 stiklinės aliejaus,

1 stiklinės medaus,

1 stiklinės acto,

2 stiklinių vandens.

1. Paprikas išvalykite, supjaustykite ir sudėkite į puodą.

2. Iš kitų ingredientų išvirkite marinatą, užpilkite ant paprikų ir pavirkite 15 min.

3. Paprikas sudėkite į stiklainius, užpilkite marinato, pridenkite dangteliais, sustatykite į puodą su vandeniu, pakaitinkite 10 min. ir užsukite.

Agurkai su citrinos rūgštele: 3 žingsniai

Jums reikės:

1 litro vandens,

1 šaukštelio citrinos rūgšties,


1 šaukšto druskos,

2 šaukštų cukraus.

1. Į švarius stiklainius sudėkite turimus prieskonius ir prigrūskite, kiek tilps, agurkų.

2. Užpilkite karšto marinato ir palikite apie 15 min.

3. Vandenį nupilkite, pridėkite dar prieskonių, ant viršaus - česnako skiltelę, užsukite dangtelį, apverskite ir šiltai apklokite.

Morkos: 4 žingsniai

Jums reikės:

1 stiklainiui - 1 kg morkų,

400 ml vandens,

50 ml acto,

1 šaukštelio cukraus,

100 g druskos.

1. Morkas nuskuskite, supjaustykite griežinėliais arba juostelėmis (arba sutarkuokite) ir pakaitinkite sūdytame vandenyje apie 5 min.

2. Į kitą puodą (marinatui) įpilkite vandens, pasūdykite, dėkite šaukštelį cukraus, užvirinkite, įpilkite acto ir vėl pakaitinkite, kol užvirs.

3. Morkas sudėkite į stiklainius, užpilkite karšto marinato, pridenkite dangteliais, dėkite į puodą su karštu vandeniu ir dar pakaitinkite 20 min.

4. Stiklainius išimkite, užsukite dangtelius, apverskite ir palikite šiltai pastovėti.

Cukinijos su citrina: 2 žingsniai

Jums reikės:

1 didelės cukinijos,

4 citrinų,

1 kg cukraus.

1. Cukiniją nulupkite ir supjaustykite gabaliukais, citrinų nelupkite, tik nuplaukite ir nuplikykite verdančiu vandeniu, tada supjaustykite.

2. Cukiniją sumaišykite su citrina, užpilkite cukraus ir palikite nakčiai, kad išsiskirtų sirupas, o kitą dieną išvirkite uogienę. Ją galima valgyti iš karto arba dėti į stiklainius konservuojant pomidorus su agurkais.

Pomidorai su obuolių sultimis: 2 žingsniai

Jums reikės:

3 kg pomidorų,

1 šaukšto druskos,

3 l obuolių sulčių.

1. Į švarius stiklainius įdėkite po lauro (juodųjų serbentų arba vyšnių) lapelį, kelis pipirų grūdelius, česnako skiltelę, šaukštelį druskos ir pripildykite nuluptų pomidorų.

2. Užpilkite pomidorus verdančiomis obuolių sultimis, užsukite dangtelius, stiklainius apverskite, uždenkite ir palikite šiltai per naktį.

Spanguolės su cukrumi: 2 žingsniai

Jums reikės:

1 kg spanguolių,

1 kg cukraus,

citrinos žievelės.

1. Uogas nuplaukite, žievelę sutarkuokite ir viską sutrinkite su cukrumi mediniu šaukštu.

2. Sudėkite į sterilius stiklainius, užsukite ir laikykite šaldytuve. Ypač skanu valgyti su paukštiena.

Vyšnių lapų sirupas: 2 žingsniai

Jums reikės:

1 l lapų,

1 l vandens,

50 ml citrinų sulčių,

1 kg cukraus.

1. Vyšnių lapus nuplaukite, užpilkite šiltu virintu vandeniu, įpilkite citrinos sulčių ir palikite parai vėsiame kambaryje.

2. Vandenį nupilkite į puodą, suberkite į jį cukrų, pakaitinkite ir supilstykite į švarius stiklainius. Užsukite dangtelius, apverskite ir palikite pastovėti.

Imbierai su medumi: 2 žingsniai

Jums reikės:

300 g imbiero šaknų,

5 šaukštų medaus.

1. Šaknis nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.

2. Griežinėlius sudėkite į stiklainiukus, įdėkite medaus, sumaišykite maigydami, užsukite ir laikykite šaldytuve.

Parengė Vaiva VAIDILAITĖ

Sidebar placeholder