Išvirkite marinatą: į penkis litrus verdančio vandens suberkite stiklinę druskos, dvi stiklines cukraus, įdėkite keletą lauro lapų, įpilkite 300 g acto.
Agurkų ir svogūnų reikia po lygiai, pomidorų - šiek tiek daugiau.
Svogūnus supjaustykite griežinėliais ir užpilkite karštu marinatu. Kai atvės, nupilkite. Į 1 l talpos stiklainius sluoksniuokite supjaustytus griežinėliais agurkus, svogūnus, pomidorus, į kiekvieną įmesdami po porą juodųjų pipirų, nedidelę krapų, petražolės šakelę. Užpilkite marinatu, o kai jis pravės - nupilkite. Marinatą pakaitinkite, bet neužvirkite, supilkite 10 šaukštų ištirpintos želatinos. Marinatą supilkite į stiklainius, juos uždarykite, atvėsinkite ir keletą dienų palaikykite šaldytuve.
Daržovių mišrainė
2,5 kg agurkų, 2,5 kg pomidorų, 1,5 kg svogūnų, 2 saujas krapų šakelių susmulkinkite, įberkite porą saujų druskos, 2 šaukštus maltų pipirų, maltų lauro lapų, įpilkite stiklinę aliejaus, viską sumaišykite ir palaikykite apie dvi valandas, kad atsirastų skysčio. Dėkite ant ugnies ir nuolat maišydami virkite, kol daržovės suminkštės. Sudėkite į stiklainius ir uždarykite.
Pomidorai savo sultyse
Pomidorus surūšiuokite pagal dydį. Vienodai prinokusius ir mažesnius pakaitinkite verdančiame vandenyje 3-4 min., o po to staiga perdėkite į šaltą vandenį (odelė sutvirtės ir lengvai nusilups).
Taip paruoštus pomidorus talpiai sudėkite į 0,75-1 l stiklainius ir užpilkite sultimis, kurios gaminamos iš stambių ar nevienodai prinokusių pomidorų.
Sultys - nuplautus pomidorus supjaustykite skiltelėmis į 2-4 dalis, sudėkite į puodą ir įpylę vandens (1 kg pomidorų - 100 ml vandens) uždengę pakaitinkite 60-70 laipsn. C temperatūroje, kol suminkštės. Po to pomidorus pertrinkite per sietelį, pasūdykite (1 l pomidorų sulčių imama 1 valg. šaukštas druskos).
Taip paruoštus pomidorus pasterizuokite 85-90 laipsn. C vandenyje - 15 min. 0,5 l talpos stiklainiai, 20 min. - 1 l.
Marinuoti agurkai su garstyčių grūdeliais
Šiuo būdu dažniausiai marinuojami kiek peraugę agurkai.
1 l marinatui paruošti reikės: 150 ml 9 proc. acto, šaukšto druskos, 3 šaukštų cukraus, 5-6 karčiųjų ir tiek pat kvapiųjų pipirų, 2-3 šaukštelių garstyčių grūdelių.
Agurkus supjaustykite į keturias dalis išilgai, išimkite sėklas, sudėkite į platų dubenį ir, apibarsčiusios druska, parą palaikykite vėsioje vietoje (10 kg agurkų reikia 0,5 kg druskos). Po to, nupylusios susidariusį skystį, agurkus talpiai sudėkite į stiklainius, į kiekvieną įberkite garstyčių grūdelių, pridėkite krienų riekučių ir krapų žiedynų. Agurkus užpilkite atvėsintu marinatu, pasterizuokite (pakaitinkite) 75 laipsn. C temperatūros (0,5 l - 15 min., 1 l - 20 min.).
Marinuoti agurkai, patisonai, aguročiai
Marinuoti skirtos daržovės turi būti šviežios ir kietos. Gerai nuplaukite ir blanširuokite 80-90 laipsn. C vandenyje, kuo talpiau sudėkite į stiklainius, į kuriuos prieš tai sudėjote prieskonines daržoves: 1 l stiklainiui reikia - 1 lauro lapelio, 4-5 karčiųjų ir tiek pat kvapiųjų pipirų, skiltelės paprikos, šakutės krapų, gabalėlio cinamono žievelės, 2-3 gvazdikėlių (šiuo galima pakeisti kalendra, dašiu, mairūnu, baziliku, petražolėmis, salierų lapeliais).
Saldžiarūgštis marinatas: 1 l marinatui reikės 0,75 l vandens, 0,25 l 9 proc. acto, 1 valg. šaukšto druskos, 3 valg. šaukštų cukraus.
Pirmiausia į vandenį sudėkite druską, cukrų, o jiems ištirpus supilkite actą (vietoje acto į 1 l marinato galima dėti 15-20 g citrinos rūgšties).
Užpylus daržoves marinatu, stiklainius pasterizuokite (1 l - 20 min., 3 l - 30 min. 85-90 laipsn. C temperatūroje).
Rašyti komentarą