Intelektualams: 5 gardūs kavos gėrimai

Intelektualams: 5 gardūs kavos gėrimai

Kava vadinama intelektualų gėrimu, tačiau ji nebūtinai turi būti aitri ir karti kaip skvarbus, logiškas protas. Kiekvienam intelektui kartais nepakenks ir šypseną kelianti svajonė, kitaip tariant, šiek tiek vanilinio sirupo, plaktos grietinėlės ar šokolado drožlių.

Kapučino kava

Tai itališkas kavos gėrimas, tradiciškai gaminamas iš espreso, karšto pieno ir pieno putos. Pavadinimas kilo nuo vienuolių kapucinų, gyvenusių netoli Romos. Vienuoliai kavą gerdavo tik su pienu ir ilgainiui išmoko suplakti standžią putą. Sakoma, kad netgi kapucinų vienuolių abitas yra šio kavos gėrimo spalvos.

KAVOS MENAS. Fantazuokite ir improvizuokite kavos tema: čia tinka šokoladas, grietinėlė, vanilė, romas, šiek tiek citrinos, kokoso drožlių ir dar nežinia ko...

19 a. Vienos gyventojai šią kavą vadino "kapuziner". Jie gėrimą gamino su plakta grietinėle. Italai šio ingrediento atsisakė, manydami, jog tokia kava būtų per sunki.

Kapučino kavą ruoškite taip: trečdalį puodelio pripildykite espreso, tuomet pilkite karšto pieno. Viršutinį trečdalį puodelio turi sudaryti pieno puta. Ją galima dekoruoti (tai vadinama "latte art").

Pieniška kava (caffe latte)

Tai kavos gėrimas, gaminamas iš espreso ir karšto pieno. Egzistuoja daugybė šio gėrimo variantų. Pavyzdžiui, "chai latte" pagrindas yra "masala chai" - indiška arbata su prieskoniais.

Latės kava taip pat gaminama su sojų arba migdolų pienu.

Pienišką kavą sudaro tie patys ingredientai (kaip ir kapučino) tačiau pastarąją dengia tik plonytis pieno putos sluoksnis.

Kava ir pienas Europos virtuvės dalimi tapo 17 a. Terminas "latte" atsirado 1950 m. Kalifornijoje. Šis gėrimas itin išpopuliarėjo dešimtajame dešimtmetyje.

Moka (mocha)

Kava moka (caffe mocha), dar vadinama mokačino (mocaccino), - tai šokoladu pagardintas pieniškos kavos (caffe latte) variantas. Kaip ir latė, moka yra gaminama iš espreso (espresso) ir karšto pieno, tačiau į ją taip pat dedama ir šokolado. Paprastai tai daroma naudojant saldžios kakavos miltelius, tačiau kai kurie baristos (kavos meistrai) naudoja šokoladinį sirupą.

Gamindami moką galite naudoti juodą arba pienišką šokoladą.

MOKA. Su plakta grietinėle ir karameliniu užpilu pagaminta kava privers nusišypsoti net ir didžiausią skeptiką.

Pats paprasčiausias mokos variantas - karštas šokoladas su trečdaliu puodelio espreso. Kaip ir kapučino (cappuccino), puodelis mokos paprastai vainikuojamas pieno puta. Dažnai ji pakeičiama plakta grietinėle arba karštu šokoladu.

Moka papuošiama cinamonu arba kakavos milteliais. Jei esate smaližius, į kavą įmeskite ir kelis zefyro gabaliukus.

Jei esate prisiekęs kavos gurmanas, mokos gėrimas vertas jūsų dėmesio. Su plakta grietinėle ir karameliniu užpilu pagaminta kava privers nusišypsoti net ir didžiausią skeptiką.

Vienos kava (Viennese coffee)

Vienos kava - tai populiarus tradicinis kavos gėrimas su plakta grietinėle. Jis gaminamas taip: į standartinį kavos puodelį įpilama du trečdaliai espreso kavos ir iki kraštų dedama plaktos grietinėlės.

VIENOS kava: negailėkite grietinėlės ir šokolado!

Gaminant Vienos kavą, plakta grietinėlė pakeičia pieną ir cukrų. Kava pamaišoma ir apibarstoma šokolado drožlėmis.

Tai nepaprasta kava. Negailėkite grietinėlės ir šokolado - leiskite sau pasimėgauti!

Airiška kava (irish coffee)

Tai kokteilis, gaminamas iš karštos kavos, airiško viskio ir rudojo cukraus. Ingredientai išmaišomi ir ant viršaus uždedama tirštos plaktos grietinėlės.

Senesni receptai nurodo, kad grietinėlė turi būti tiršta, bet ne plakta, tačiau dabar dauguma naudoja ir plaktą grietinėlę.

Įvairių kavos kokteilių būta ir prieš 100 metų iki airiškos kavos išradimo. Pastarąją sugalvojo ir jai pavadinimą davė Džo Šeridanas (Joe Sheridan) iš Foinso uosto miestelio Airijoje.

KLASIKA. Klasikinė espreso kava yra stipri, todėl prie jos atnešama vandens užsigerti. Amerikietiška kava - tai puodelis klasikinės espreso, atskiestos karštu vandeniu. Kapučinas - vientisas pieno ir kavos darinys: 30 proc. espreso ir 70 proc. pieno putų. Latė - tai viena porcija espreso, trys - karšto pieno bei putos uždanga.

Receptas radosi taip: šaltą žiemos vakarą 5-ajame dešimtmetyje grupelė atvykėlių iš Amerikos išlipo iš hidroplano, ir Šeridanas į kavą jiems įpylė viskio, kad sušiltų. Kai amerikiečiai paklausė, ar kava, kurią Šeridanas jiems patiekė, braziliška, jis atsakė: "Ne, tai airiška kava."

Leidinio "San Francisco Chronicle" kelionių žurnalistas Stentonas Delapleinas (Stanton Delaplane) atvežė airišką kavą į JAV po to, kai paragavo jos Šenono oro uoste. S. Delapleinas kartu su vienos San Francisko kavinės savininkais nusprendė naudoti airių metodą ir priversti grietinėlę plūduriuoti kavos paviršiuje. Pasakojama, kad vieną vakarą Delapleinas tiek prisiragavo airiškos kavos, kad vos neapalpo. Žurnalistas išpopuliarino šį gėrimą dažnai jį minėdamas savo straipsniuose, mat jie buvo vieni skaitomiausių Amerikoje.

Beje, kartais juokaujama, kad airiška kava sugadina tris gerus ingredientus: kavą, grietinėlę ir viskį.

RECEPTAI

Airiška kreminė kava

Jums reikės:
8 šaukštelių cukraus,
100 gramų airiško likerio,
4 puodelių karštos kavos,
plaktos grietinėlės.
Paskirstykite cukrų ir likerį į keturis puodelius ir užpilkite kava. Papuoškite plakta grietinėle ir patiekite neatidėliodami.

Lengva latė

Jums reikės:
1/2 puodelio pieno,
1/3 puodelio karštos espreso kavos.
Supilkite pieną į puodelį ir įdėkite į mikrobangų krosnelę. Šildykite 1 minutę.
Šakute išplakite pieną. Nugriebkite susidariusią putą ir įdėkite ją į atskirą puodelį.
Plakite tol, kol turėsite 1/8 arba 1/4 puodelio pieno putos.
Užplikykite puodelį espreso kavos, ir į ją įpilkite likusį pieną. Tuomet šaukšteliu uždėkite pieno putą ant viršaus.

Ispaniška kava

Jums reikės:
2 puodelių karštos stiprios kavos,
1/2 puodelio pieno,
1/4 puodelio medaus,
1/8 šaukštelio cinamono,
žiupsnelio muskato miltelių,
1/4 šaukštelio vanilės ekstrakto.
Į užkaistą puodą supilkite kavą, pieną, dėkite medų, berkite cinamoną ir muskatą. Maišykite, kol mišinys užkais, tačiau nevirkite. Nukelkite nuo ugnies ir įmaišykite vanilės ekstrakto. Patiekite.

Moka su baltuoju šokoladu

Jums reikės:
1,5 puodelio pieno,
100 gramų sulaužyto baltojo šokolado,
2 šaukštų tirpios kavos,
1 šaukštelio vanilės ekstrakto,
jeigu pageidaujate - kakavos ir plaktos grietinėlės.
Užkaiskite puodą, supilkite pieną ir kaitinkite ant vidutinės ugnies, tačiau neužvirinkite.
Kitus ingredientus sudėkite į plaktuvą, užpilkite karštu pienu ir suplakite.
Supilkite į puodelius ir papuoškite plakta grietinėle bei kakava.

VERTA ŽINOTI
* Jei Italijoje paprašysite latės, jums atneš stiklinę pieno. Itališkai "latte" reiškia "pienas".
* Patys italai "caffe latte" geria tik pusryčių metu. Jie užpliko puodelį kavos ir supila ją į stiklinę karšto pieno. Kitaip nei tarptautinė latės versija, itališkas "originalas" pieno nepaverčia puta.

Nepainiokite pieniškos kavos ir kavos su pienu! Tai ne tas pats. Ruošiant pienišką kavą, espreso pilama perpus mažiau nei pieno. Būtina ir kreminė pieno puta.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder