Japoniškos gyvenimo tiesos, kurios padarys mus laimingus

Japoniškos gyvenimo tiesos, kurios padarys mus laimingus

Šiame painiame ir chaotiškame pasaulyje laimė kartais atrodo visai nepasiekiama. Ir vis dėlto, kad ir kaip mes kankintumėmės dėl mūsų laikų problemų, pasitenkinimas visada buvo mums pasiekiamas, tik trūko suvokimo, kad žmogaus laimė slypi paprastuose ir prieinamuose dalykuose.

Išmintinguose Dalai Lamos žodžiuose glūdi tiesa: „Laimė – tai ne kažkas baigtinio. Ji išplaukia iš jūsų veiksmų“

Laimė slypi mūsų veiksmuose

Jeigu taip, tai ką mums reikia daryti, kad gyventume taikoje, ramybėje ir džiaugsme? Suvokimas, nuo ko reikia pradėti kelią link pasitenkinimo ir savirealizacijos tikriausiai neateis iškart, tačiau mes galime daug ką sužinoti iš paprastų tiesų, kurios sudaro japonų kultūros pagrindą.

Tada suprasime, kad nebūtina verstis per galvas ieškant kažko visai neįprasto, kad galėtume gyventi taikiai ir nerūpestingai, įnešdami į savo kasdienybę tik smulkių pokyčių.

Mėgaukitės ryto oru

Ankstus rytas būna kupinas stebuklų: kai visas pasaulis dar miega, o jūs vienintelis žmogus, būdraujantis tuo metu. Kad ir kaip tai nuostabu, ar dažnai jūs pabundate anksti, kad pasimėgautumėte ryto oru?

Tas pats procesas kartojasi kasdien su viltimi, kad jūs tapsite jo liudininku. Saulė pakyla, šviesa užlieja žemę ir darbštūs žmonės imasi savo daugybės įsipareigojimų, kai pasaulis bunda. Rytas – vienintelis dienos metas, kai mes galime pajusti visus tuos pokyčius.

Dar daugiau: kai pabundame anksti, kad įkvėptume ryto oro, mes nevalingai šlifuojame dar vieną sąmoningumo įgūdį. Atmesdami visus blaškančius veiksnius, giliai įkvepiame ir atstatome ryšį su aplinkiniu pasauliu, mes praktikuojame buvimą šiuo momentu.

Ankstyvas pabudimas gali ir neatrodyti nepaprastas dalykas, bet svarbiausia yra pačiam daryti grandiozines permainas. Esmė yra sujungti mažas dalis į kažką labiau didingo.

Taigi, pradėkime mūsų kelionę link laimės nuo įpročio mėgautis ramiausiu dienos metu – ankstyvu rytu.

Atsikratykite to, ko jums nebereikia

Dažnai mūsų kančių priežastis būna jausmas, tarytum mums kažko trūksta – naujo automobilio, paaukštinimo darbe ar mylinčio sutuoktinio. Tačiau prieš pradedant trokšti kažko daugiau yra prasmės pirmiausia išsiskirti su tuo, ko jums nebereikia.

Nereikalingų daiktų atsikratymo praktika – tai paprasto gyvenimo pagrindas. Japonų rašytoja Mari Kondo išpopuliarino šią idėją savo bestseleriu „Magiškas tvarkymas. Japonų menas įvesti tvarką namuose ir gyvenime“. Ji rašo: „Įvertinimas, kaip jūs žiūrite į daiktus, kuriuos turite, ir išaiškinimas tų, kurie jau atliko savo misiją, dėkingumas ir atsisveikinimas su jais iš tikrųjų yra savo vidinio „Aš“ tyrimo procesas ir perėjimo prie naujo gyvenimo ritualas.“

Pirmas žingsnis link paprasto ir ramaus gyvenimo – atsikratyti visko, kas sukelia stresą. Paulo Coelho sakė: „Jeigu daiktas nieko neįneša į jūsų gyvenimą, vadinasi, jam ne vieta jame.“ Sunku visai atsipalaiduoti, kai jus supa daiktai, kurie jums nereikalingi.

Tačiau išsilaisvinimas nėra tik paprasčiausias atsisakymas nuo materialių vertybių. Tai taip pat ir atsisakymas nuo fizinio ir psichinio balasto.

Emocinis išsivalymas

Nuostabu, kokį palengvėjimą gali suteikti geras verksmas. Analogišku būdu veikia pokalbis su kitu žmogumi apie tai, kaip mes vertiname jį arba apie problemą, kuri mums ilgą laiką neduoda ramybės. Visa tai reiškia „paleisti“.

Atsikratymo nuo fizinio ir psichinio balasto aktas yra kur kas sudėtingesnis, nei mums atrodo. Kartais būna labai sunku nutraukti ryšį su žmonėmis, kurie mums brangūs. Tačiau kaip ilgai mes turime palaikyti nesveikus santykius ir situacijas?

Jeigu norime pagerinti padėtį, gyventi lengvai ir laisvai, mums reikia atsisakyti to, kas mus slegia, net jeigu tai yra nepaprastai sunku. Tuo momentu, kai pradedame išsivaduoti nuo nereikalingų dalykų, mes leidžiame gerovei įžengti į mūsų gyvenimą. Tik tada galime tapti tikrai laisvi.

Mes gimstame visiškai nuogi

Dar vienas populiarus japonų dzen meno principas – visi didingi dalykai atsiranda iš nieko. Tai, kas dabar laikoma , novatorišku dalyku, kadaise buvo paprasčiausia idėja.

Mes gimstame visiškai nuogi. Be drabužių, plaukų, daiktų, santykių. Mes pradėjome gyvenimą nuo nulio. Kiekviename iš mūsų slypi begalinės galimybės. Nieko viduje yra begalinis potencialas. Bet kaip jį atskleisti? Kaip išspausti maksimumą iš savo galimybių?

Viskas prasideda nuo aktyvaus tikėjimo savimi stiprinimo. Jūs turite tikėti, kad esate pajėgūs neįtikėtiniems dalykams, ir veikti.

Jeigu esate rašytojas, rašykite daugiau. Jeigu dailininkas, tapykite šedevrus. Neleiskite savo svajonėms pasitraukti į antrąjį planą ir stiprinkite tikėjimą savo sugebėjimais. Siekite neįmanomo.

Būkite čia ir dabar

Mes gyvename šiuo momentu – čia ir dabar. Nepriklausomai nuo to, kiek galvojame apie praeitį ir ateitį. Iš tikrųjų turime tik dabartį.

Sąmoningumas yra fundamentalus gyvenimo dzen stiliuje elementas. Tačiau realybėje būti sąmoningam yra kur kas sunkiau, nei atrodo. Vienas iš paprasčiausių būdų išmokyti save sąmoningumo – tai pradėti nuo kvėpavimo. Kaip rašo japonų vienuolis Shunmeo Masuno: „Mes įkvepiame, paskui iškvepiame. Momentas, kai įkvepiame – tai dabartis, bet kai tik iškvepiame, jis tampa praeitimi.“

Mūsų kvėpavimas tarsi inkaras. Kai jaučiame nerimą arba baimę, nervinamės dėl praeities ar ateities, mes galime atstatyti ryšį su dabartimis, susikoncentruodami į savo kvėpavimą.

Kai mes reguliariai kartojame šią praktiką, tai užsiprogramuojame sąmoningam gyvenimui. Svarbiausia yra šis momentas. Daugiau niekas neturi jaudinti mūsų.

Baigiamosios mintys

Kad ir kokia sudėtinga iš pirmo žvilgsnio mums atrodytų laimės mįslė, pasitenkinimo siekimas nebūtinai turi būti grandiozinė užduotis. Esmė ta, kad mūsų mąstymas dirba mums, o ne prieš mus.

Iš japoniško dzen meno galima išmokti kelių dalykų. Svarbiausias yra tai, kad laimė – proto reikalas. Taip, pasitenkinimo ir savirealizacijos siekimas reikalauja laiko ir pastangų, bet jis to vertas. Ir dažnai viskas būna kur kas paprasčiau, nei mes manome. Kaip sakė japonų vienuolis ir mokytojas Siunriu Sudzukis: „Dzen – tai visai ne keistas, ypatingas gyvenimo menas. Jo esmė – paprasčiausiai gyventi čia ir dabar. Daryti pastangas akimirka po akimirkos – štai mūsų kelias.“

Gyventi čia ir dabar – štai kur laimės raktas.


Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder