Kaip išauginti genijų: 7 žydų tėvų taisyklės

Kaip išauginti genijų: 7 žydų tėvų taisyklės

Apie žydų motinas sklando legendos. Sakoma, kad jos niekada nebara savo vaikų, giria bet kokia proga, moko mylėti ir gerbti tėvus. Štai kodėl jos išaugina talentingus ir sėkmingus žmones. Šios pagrindinės žydų vaikų auklėjimo taisyklės gali praversti ir mums.

1. Negalima vaikams įtaisyti kompleksų

Žydė motina niekada nepasakys vaikui, kad jis – blogas. Ji sakys: „Kaip galėjo toks geras berniukas padaryti tokią kvailystę?“

„Mano vaikas neturi ir negali turėti trūkumų!“ – tokia motinų pozicija. Galbūt jos pastebi trūkumus, tačiau niekam nesako.

2. Protinga laisvė

Šiuolaikinis žydų auklėjimas suderina du priešingus dalykus: vaiko laisvę ir griežtus reikalavimus. Jų stilių apibūdina tokia taikli metafora: erdvus, laisvas kambarys su tvirtomis sienomis.

Vaiko išdaigos tėvams nėra pretekstas kaltinamai žiūrėti į vaiką. Jiems vaiko laisvė – ne „specialus“ auklėjimas, o oras, kuriuo negalima nekvėpuoti.

Griežtas auklėjimas prasideda tada, kai vaikas peržengia leistinas ribas. Žydų šeima supranta, kad mamos kvepalus galima išlieti ant katino, tačiau mušti močiutės per galvą – ne.

3. Vaiko gyrimas bet kokia proga

Mama visada giria vaiką. Šis gyrimas prasideda nuo pat gimimo. Motina džiaugiasi mažiausiais vaiko pasiekimais. Apie juos sužino visi draugai ir pažįstami, svarbiausia vaikas turi matyti, kad jį giria kitų akivaizdoje. Jeigu laimėjimai rimti, tai visa šeima apdovanoja jį ilgais aplodismentais ir pagyromis.

Jeigu mes įprasime pastebėti gerus vaikų veiksmus, įskaitant visiškas smulkmenas, ir skatinti juos kiekviena palankia proga, tai iš pagrindų pakeis jų elgesį. Kad sustiprintume jų veržimąsi į gėrį, leiskime jiems pasiklausyti, kaip mes pasakojame apie jų laimėjimus savo draugams.

4. Aukščiausias atsakomybės už savo elgesį laipsnis

Žydai tiki, kad net nereikšmingas neapgalvotas žodis ar menkas tėvų poelgis gali turėti vaikui rimtų pasekmių, todėl savo pavyzdžiu ir atsakingu elgesiu tėvai nukreipia savo vaikus į teisingą kelią.

5. Meilė ir pagarba šeimai – psichinės vaiko sveikatos pagrindas

Kiekvienos šeimos pagrindą sudaro vyras ir žmona. Todėl vaikus nuo mažens reikia mokyti, kad pirmoje vietoje turi būti tėvo dėmesys motinai ir motinos tėvui. Jeigu vaikas įsisavins, kad jo tėvai pirmiausia gyvena vienas dėl kito, įsitikins, kad jie gerbia, myli ir rūpinasi vienas kitu, jis jausis saugus. Be to, toks tėvų elgesys yra puikus mėgdžiojimo pavyzdys. Būtent tokius santykius vaikas stengsis sukurti savo šeimoje, kai užaugs.

6. Mokytis būti tėvais

Tėvų auklėjimas prasideda dar iki vaiko gimimo. Ištekanti mergina jau būna pasiruošusi tapti motina, ji nemokoma gyventi dėl savęs, jos svarbiausia karjera – šeima ir namai. Jeigu susituokę vyras ir moteris nuo pat pradžių žiūrės į motinystę ir tėvystę kaip į vargą, trukdantį jiems ramiai gyventi, tai jiems nepavyks išauginti gero vaiko.

Tėvų auklėjimas prasideda nuo jų pačių mokymosi būti tėvu ir motina.

7. Išmokyti vaikus teisingai paskirstyti laiką

Žydų vaikai nežino, kas yra tingėjimas ir betikslis šlaistymasis kiemais. Smuikas, anglų kalba, matematika – viskas vienu metu ir po daug. Nuo mažų dienų vaikai įpratinami visą laiką būti užimti veikla. Ir tai yra jiems normalu.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder