Kaip namuose susikurti skaitymo kampelį?

Kaip namuose susikurti skaitymo kampelį?

Skaitymas - neatskiriama gyvenimo dalis, tiek darbo, tiek poilsio tikslais. Kad niekas netrukdytų šiam užsiėmimui, pagalvokite apie specialų skaitymui skirtą kampelį jūsų namuose.

Visų pirma paieškokite skaitymui tinkamos vietos. Ko reikalauja šis užsiėmimas? Ramybės ir tylos, o tai reiškia, kad domina ta namų vieta, kurioje praktiškai niekas nevyksta ir galima būti vienumoje su knyga.

Miegamasis ar darbo kambarys?

Idealiai tinka miegamojo dalis ar kampelis to kambario, kur įrengta namų biblioteka. Apskritai krėslas ar minkšta kėdė, kaip ir toršeras, miegamajame niekada nebus svetimkūniai, net jei ir nėra skirti skaitymo malonumui. Į ką verta atkreipti dėmesį? Iš tūkstančio krėslų verta rinktis tą, kuris turi porankius, jis tikrai pravers. Nepamaišys, jei komplekte bus ir taburetė ar pufas - jie gali pakeisti žurnalinį staliuką ar tapti puikia atrama kojoms.

Kalbant apie apmušalus, siūlomi keli galimi variantai: kokybiška tekstilė ir oda. Pastarasis variantas ypač rekomenduojamas, jei krėslas naudojamas intensyviai.

SKAITYMO kampelį namuose gali atstoti paplatinta žema palangė.

Ne nuodėmė pavydėti tiems, kurie gali skaitymo zonai skirti visą kambarį. Dažniausiai tai būna svetainės tipo ar darbo kambarys. Minkštas krėslas kuo puikiausiai įsikomponuoja į tokių kambarių interjerą. Būtent atsižvelgiant į jo stovėjimo vietą reikia įrengti ir papildomą šviesos šaltinį. Sieninis, stalo, pastatomas ant grindų - praktiškai tinka bet kuris šviestuvas, kuris jums priimtinas tiek savo išvaizda, tiek skleidžiama šviesa.

Gydytojai ir psichologai ir suaugusiesiems, ir vaikams rekomenduoja rinktis tokią darbo (ir skaitymo) aplinką, kur vyrautų šviesi apdaila. Šviesus baldų paviršius padeda išsiskaidyti šviesai. Pavyzdžiui, prie šviesaus stalo dirbti yra lengviau ir paprasčiau negu prie tamsaus. Nėra kontrasto - nėra įtampos akims.

Apie ydingus įpročius...

Kiek kartų tėvai vaikystėje mums kartojo: "Neskaityk atsigulęs! Neskaityk prieblandoje!" Jų nuogąstavimai buvo ne iš piršto laužti. Tokie ydingi skaitymo būdai padeda atsirasti regos sutrikimui - astigmatizmui. Tačiau šis negeras įprotis vis dėlto linkęs išlikti visam gyvenimui. Kompromisinis variantas - pabandyti sukurti ergonomišką skaitymo vietą ant grindų. Tinkamai parinkta lempa, papildoma pagalvė po juosmeniu padės rasti tinkamą padėtį.

GAMTOJE. Kol lepina šilti orai, skaitymo kampelį susikurkite lauke - sodo pavėsinėje, balkone, terasoje ar tiesiog ant žolės.

Tiesa, dar šiek tiek apie apšvietimą. Skaitymo šalininkai rekomenduoja knygai skirti bent valandą per dieną. Kada bus ta skaitymo valanda - ryte, dieną, vakare? Pastatykite krėslą prie lango ir stenkitės, jei įmanoma, kuo dažniau skaityti esant natūraliam apšvietimui. Kryptinis apšvietimas tinka tikrai ne visiems. Patogiausia šalia skaitymo vietos vis dėlto pastatyti tokį šviestuvą, kurį būtų galima reguliuoti įvairiomis kryptimis.

Dar vienas "ydingas" knygų mėgėjų įprotis: skaityti keletą knygų vienu metu. Kad palaikytumėte savo kampelyje tvarką, pasistenkite knygas laikyti bent jau pintinėlėje - tik vienas judesys, ir jūsų neerzins besimėtančios knygos.

Jums sunku išsiskirti su žurnalais? Panaudokite juos geram tikslui. Periodinių leidinių stirta gali atstoti žurnalinį staliuką, o ir vietos mažiau užims. Be to, ir karštos kavos puodelį visai nebaisu pastatyti ant praeitų metų žurnalo numerio...


PATOGUS krėslas, dienos šviesa ir minkštas kilimas po kojomis - viskas, ko reikia maloniam skaitymui.

Bendras rekomendacijas mes visąlaik linkę patobulinti ir pritaikyti sau, kadangi esame skirtingi. Taigi ne kiekvienas ištvers nejudėdamas dvi tris valandas su knyga rankose. Todėl rinkitės tokį krėslą, kuris lengvai leis keisti skaitymo padėtį. Susikėlus kojas, atsirėmus alkūnėmis į porankius, atsigulus ar susilenkus - kaip jums patogiau skaityti, žinote patys, taigi atsižvelkite ir į tai.

Supamasis krėslas, rotano gultas, prabangus odinis "sostas", pakabinamos konstrukcijos įneša savo duoklę į interjerą, be to, atitinka ir mūsų poreikius. Dar vienas akcentas - minkštas kilimėlis po kojomis: kuo patogiau kojoms, tuo ilgesnį laiką praleidžiame su knyga rankose.

Kitos skaitymui tinkamos vietos

Iš tiesų skaityti galima bet kurioje namų vietoje: balkone, terasoje, lodžijoje, virtuvėje ir t. t. Svarbu, kad jaustumėtės patogiai - nesvarbu, su popierine ar elektronine knyga rankose.

Vyturiams, kurie mėgaujasi savo rytine vienatve, puikiai tinka skaitymui virtuvė. Būtent šioje vietoje su kavos puodeliu taip malonu pasinerti į profesionalius leidinius ar įdomią literatūrą.

Kušetė, sėdmaišis, suolelis ar skrynia, pledai ir pagalvėlės kuo puikiausiai tiks nestandartiniam skaitymo kampeliui - galbūt tai pakankamai jauki erdvė po laiptais ar paplatinta žema palangė? Jei turite pomėgį užsirašyti patikusias citatas ar pasižymėti patikusias vietas - greičiausiai jums būtinas bent koks stalviršis. Siūlome rinktis konsolę.

Žinoma, skaityti galima lovoje ir ant sofos, sėdint kompiuterinėje kėdėje, nebūtinai tam sukurtoje skaitymo zonoje. Tačiau juk taip šaunu, kai turite savo asmeninę erdvę, savo ritualą, savo minkštą krėslą... Juk skaitymo zona neužima daug vietos, lyginant su sporto inventoriumi ar technika, be to, ši zona visiškai nesudaro kontrasto bendram interjero stiliui. Namai, kuriuose pagarbiai žiūrima į knygas, visada bus jaukūs ir svetingi, o ir vaikams geras pavyzdys - neprošal. Taigi skaitykite patogiai ir su malonumu!

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder