Kaip optimizuoti medžiagų apykaitą

Kaip optimizuoti medžiagų apykaitą

Ar kada nors susimąstėte, kodėl ta pati dieta ir tie patys fiziniai pratimai padeda sumažinti svorį vienam žmogui ir yra visiškai nenaudingi kitam?

Daugelis mūsų skeptiškai vertina universalias svorio metimo programas, ir tai yra teisinga! Taip visiškai neįvertinamas jūsų individualumas! Todėl nėra keista, kad visos tos dietos neduoda reikiamo efekto, jos tik nukreipia mūsų dėmesį nuo svarbiausio dalyko - sveikatos ir savijautos. O sėkmės raktas yra individualumas! Antsvorio ir daugelio kitų sveikatos problemų priežastis - medžiagų apykaitos (metabolizmo) sutrikimai. Šie procesai kiekvieno žmogaus organizme vyksta skirtingai. Todėl tie patys produktai, vitaminai ir mikroelementai skirtingus žmones veikia skirtingai. Kai kas gali be apribojimų valgyti riebų maistą ir saldumynus ir nestorėja, o kai kam vos vienas pyragėlis iškart paveikia savijautą ir prideda svorio. Vargu ar atsiras dieta, kuri būtų vienodai veiksminga dviem žmonėms.

Štai keletas paprastų taisyklių, kurios kiekvienam padės optimizuoti savo medžiagų apykaitą:


1. Pusryčiaukite.
 Ryte pabundate ilgai negavę maisto. Pusryčių nevalgymas reiškia, kad metabolizmas (medžiagų apykaita) sulėtėja, o tai ne geriausias būdas pradėti dieną! Rytais organizmui reikia baltymų ir vandens. Venkite cukraus ir paprastųjų angliavandenių. Atsikėlę pusryčiaukite ne anksčiau kaip po 45 minučių.

2. Judėkite. 
Net jeigu smegenys priešinasi, jūsų organizmui patinka fizinis aktyvumas. Fiziniai pratimai optimizuoja metabolizmą dar kelias valandas po to, kai juos baigėte. Geriausia mankštintis 30-45 min. per dieną, ir pageidautina - rytais, nes tai dar ir stiprina širdies raumenį.

3. Rašykite mitybos dienoraštį.
 Tai padės jums būti sąžiningiems su savimi, kalbant apie tai, ką valgote.

4. Gerkite vandens.
 Normaliai medžiagų apykaitai būtinas vanduo. Jei nėra medicininių kontraindikacijų, reikia per dieną išgerti 6-8 stiklines vandens. Visi medžiagų apykaitos procesai vyksta dalyvaujant vandeniui. Su vandeniu pašalinama visa, kas nereikalinga, vanduo reguliuoja virškinimą. Trūkstant vandens lėtėja natūralaus organizmo valymosi procesai ir dėl to ląstelės, audiniai ir organai yra nuolat nuodijami. Vadinamųjų šlakų daugiau susikaupia žmonėms, kurie nuolatos geria per mažai vandens.

5. Treniruokite raumenis. Per 10 metų vidutinis 20-50 metų vyras ir vidutinė moteris praranda 3-5 kg raumenų ir priauga triskart daugiau riebalų, nes senstant medžiagų apykaita lėtėja. Vadinasi, reikia keisti mitybos įpročius ir auginti raumenų masę, kitaip kaupsis riebalai. Geriausias būdas suliesėti - didinti raumenų masę, kuri sudegina 5 kartus daugiau kalorijų negu riebalai.

6. Nebadaukite. 
Svorio mažinimo paslaptis paprasta - vartoti mažiau kalorijų. Tačiau kai kurie žmonės puola į kraštutinumus ir maistą ima vertinti kaip priešą. Tik nesveikas protas gali sugalvoti, kad nevalgant atsiranda kalorijų trūkumas, kuris ir padeda sumažinti svorį. Iš tiesų kalorijoms deginti reikalingos kalorijos! Kai negaunate pakankamo skaičiaus kalorijų kasdienėms organizmo funkcijoms užtikrinti, organizmą apima panika dėl maisto trūkumo, jis reaguoja lėtindamas medžiagų apykaitą - pasisavina daugiau maisto, užuot panaudojęs jį energijai gaminti. Kai valgote reguliariai, jūsų medžiagų apykaita spartėja ir gautos kalorijos eikvojamos, o ne kaupiamos ateičiai.

7. Išsimiegokite. Miego trūkumas provokuoja metabolizmo lėtėjimą, vadinasi, ir svorio augimą - tai faktas. Taip pat nustatyta, kad neišsimiegantis žmogus daugiau valgo. Priežastis: miego trūkumas verčia smegenis jausti energijos trūkumą, jos reikalauja daugiau kalorijų. Todėl po bemiegės nakties atrodo, kad suvalgytum dramblį!

8. Valgydami į racioną kaskart įtraukite baltymų. Baltymai padeda kontroliuoti alkio jausmą. Virškinant baltymus smegenys gauna signalą, kad alkis sumažėjo. Dar viena baltymų teigiamybė yra ta, kad jie optimizuoja medžiagų apykaitą esant ramybės būsenoje, neleisdami raumenų masei mažėti. Metams bėgant ir nesimankštinant raumenų masė mažėja, todėl fizinės formos palaikymas yra svarbus riebalams deginti ir optimaliai medžiagų apykaitai palaikyti. Baltymai taip pat palaiko stabilesnį cukraus ir insulino kiekį kraujyje, todėl išvengsite „cukraus šokinėjimo“, jei užvalgėte saldumynų.

9. Valgykite kuo daugiau įvairių daržovių ir vaisių. Rinkitės ryškiaspalvius vaisius ir daržoves. Norint gauti kuo didesnės naudos, reikia ne mažiau kaip 5 porcijų per dieną.

10. Neprisivalgykite nakčiai. 
Įprotis sočiai prisivalgyti prieš naktį - žalingas. Miegant tuščiu skrandžiu yra detoksikuojamas ir valomas žarnynas, o soti vakarienė naktį paverčia savęs nuodijimo procesu, trikdydama medžiagų apykaitą. Galvos skausmas, kojų pabrinkimas, sunkumo jausmas visame kūne, pilvo pūtimas, nemalonus kvapas iš burnos, svorio augimas, talijos platėjimas, nugaros ir sąnarių skausmai, o kur dar vidurių užkietėjimas, hemorojus, varikozė... Visa tai - įpročio gausiai ir vėlai vakarieniauti padariniai.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios"

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder