Kaip tinkamai elgtis su maistu atėjus šiltiems orams

Kaip tinkamai elgtis su maistu atėjus šiltiems orams

Bakterijos pradeda plisti jau penkių laipsnių temperatūroje, todėl, siekiant išvengti apsinuodijimo maisto produktais, reikia juos tinkamai apdoroti ir laikyti, LRT RADIJUI sako Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Maisto rizikos vertinimo skyriaus vyriausioji specialistė Eglė Žiliūtė. Anot jos, termiškai apdoroto maisto negalima palikti šilumoje ilgiau nei dvi valandas, o ypač greitai reikėtų suvalgyti drėgmės turinčius patiekalus.

– Kalbėdami apie maisto kokybę ir taisykles, kaip teisingai jį ruošti, specialistai vartoja terminą „mikrobiologinė tarša“. Kas tai?

– Tai plika akimi nematomi organizmai mūsų aplinkoje, kurie patenka į maistą ir, esant tinkamoms sąlygoms, gali daugintis, sukelti susirgimus žmonėms. Nereikia manyti, kad maisto gedimas visuomet matomas. Jei tai mikroorganizmai, maistas bus sugedęs. Tačiau tokie patogenai kaip salmonelės gedimo požymių nesukelia.

Yra mikroorganizmų, sukeliančių rūgimą. Kartais tai pageidautina, kartais – ne. Bet kokiu atveju, visi maisto produktai genda, gedimo pradžios laikas labai skiriasi ir yra nulemtas daugybės priežasčių. Laikas, per kurį mikroorganizmai gali paveikti maistą, priklauso nuo mikroorganizmų kiekio, kada maistas pagamintas, tolimesnės produkto taršos, laikymo ir pan.

– Kokioje temperatūroje reikia laikyti maistą?

– Bakterijos sparčiausiai auga 37 laipsnių temperatūroje, bet gali ir žemesnėje, nuo 5 laipsnių. Pagaminto maisto kambario temperatūroje negalima laikyti ilgiau nei 2 valandas. Jei aplinkos temperatūra siekia 32 laipsnius ir daugiau, maisto nerekomenduojama laikyti ilgiau nei valandą. Karštomis dienomis maisto vartojimo laikas ribotas – 2–3 paros.

Šaltus, dar neapdorotus maisto produktus ir patiekalus ne aukštesnėje nei 6 laipsnių temperatūroje galima laikyti 24 valandas. Salotos be padažo tokioje temperatūroje gali būti laikomos iki 12 valandų, su padažu – tik iki 3 valandų.

– Kiek galima laikyti termiškai neapdorotą mėsą?

– Šviežią ir neapdorotą mėsą būtina laikyti šaldytuve tiek, kiek nurodyta gamintojo. Kambario temperatūroje ją laikyti reikėtų kuo trumpiau.

– Ką reikia žinoti apie termiškai apdorotus produktus?

– Klaidingai manoma, kad net ir ilgai kambario temperatūroje laikytus maisto produktus galima vėl vartoti, gerai termiškai apdorojus. Virimas ir kepimas sunaikina mikroorganizmus, tačiau bakterijos jau gali būti pagaminusios toksinus, kurių terminis apdorojimas nesunaikina. Tokie toksinai gali sukelti apsinuodijimą maistu. Ilgai laikytą maistą derėtų išmesti.

– Kokie maisto produktai greičiausiai genda?

– Tai produktai, turintys daug drėgmės, taip pat mėsos produktai, jei jie nepakankamai termiškai apdoroti. Labai greitai genda visi pieno, žuvies produktai, daržovių mišrainės, tortai, pyragaičiai su kremais. Šių produktų laikyti kambario temperatūroje negalima, reikia juos kuo greičiau suvartoti ar apdoroti. Juos reikia laikyti šaltai nuo pagaminimo iki valgymo.

– Kaip elgtis su maistu rekomenduotumėte, kad žmonės liktų sveiki?

– Norint neužsikrėsti per maistą plintančiomis infekcijomis, reikia įsidėmėti ir taikyti kelias taisykles. Pirmiausia svarbu laikytis higienos reikalavimų, dažnai plauti rankas, nuvalyti maisto likučius nuo įrangos ir visų darbo paviršių.

Tai pat svarbu termiškai apdorotus ir dar neapruoštus maito produktus laikyti atskirai, naudoti jiems skirtingus indus, įrankius, net šaldytuve laikyti toliau vienus nuo kitų. Būtina maistą gerai termiškai apdoroti, nes tinkamas virimas ir kepimas sunaikina daug pavojingų mikroorganizmų.

Reikia užtikrinti maisto produktų laikymo temperatūrą, nepalikti išvirto maisto šilumoje ilgiau nei 2 valandas. Taip pat svarbu nepamiršti visuomet naudoti saugų vandenį ir maistą, nebevartoti maisto produktų pasibaigus jų tinkamumo terminui.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder