Šokoladas ir pomidorai vietoj apsauginio kremo

Šokoladas ir pomidorai vietoj apsauginio kremo

Geriausias būdas per daug nenudegti saulėje - būti šešėlyje ir teptis specialiais kremais. Tačiau mokslininkų tyrimai rodo, kad kai kurie maisto produktai taip pat padeda apsaugoti odą nuo saulės spindulių.

Žinoma, būtina laikytis pagrindinių taisyklių: nesideginti nuo 11 iki 15 val., naudotis specialiais kremais, nepamiršti saulės akinių ir galvos apdangalų, taip pat... tinkamai maitintis. Žemiau išvardinti produktai ne tik pripildys skrandį, bet ir padės neutralizuoti saulės spindulių daromą žalą.

Pomidorai

Tyrimų rezultatai rodo, kad suaugusieji, kasdien suvalgantys bent 5 šaukštus trintos pomidorų sriubos, 33 proc. rečiau nudega saulėje. Taip pat pomidorų dieta organizme didina prokolageno kiekį, kurio trūkumas spartina senėjimą, odos vytimą ir raukšlių susidarymą. Termiškai apdorotuose pomidoruose yra daugiau likopeno nei šviežiuose, juos organizmas įsisavina daug geriau. Beje, raudoną spalvą pomidorai įgauna būtent dėl likopeno, kuris yra antioksidantas, didinantis odos atsparumą saulės spinduliams. Kiti likopeno šaltiniai - greipfrutai ir melionai.

Oranžiniai ir žali

Oranžiniuose vaisiuose ir daržovėse (morkos, saldžiosios bulvės, moliūgai), taip pat žaliose lapinėse daržovėse kaip špinatai, pipirnės ir brokoliai gausu betakarotino. Vadinasi, vartojant šiuos produktus, mažėja saulės nudegimų rizika. Be to, žaliuose vaisiuose ir daržovėse mokslininkai aptiko liuteino ir zeaksantino. Šių antioksidantų yra akies geltonojoje dėmėje ir jie padeda filtruoti UV spindulius, kitaip tariant, veikia kaip natūralūs saulės akiniai.

Vitaminai

Vitaminai C ir E apsaugo ląsteles, taigi lėtina senėjimą, kuris odai gresia dėl saulės spindulių. Todėl šlamškite citrusinius, uogas, pipirus, kivius, juoduosius serbentus ir pipirnes. Be to, vitaminas E, kurio gausu kviečių gemaluose, avokadų aliejuje, riešutuose, saulėgrąžų, alyvuogių ir kukurūzų aliejuose, taip pat mažina odos ląstelių pažeidimų riziką veikiant saulės spinduliams.

Riebalai

Salotas uždarant alyvuogių aliejumi, į jas pridedant avokado gabaliukų, nesūdytų riešutų arba saulėgrąžų sėklų, oda gauna mononesočiųjų riebiųjų rūgščių, kurios apsaugo ląsteles. Riebalai taip pat būtini, kad organizmas geriau įsisavintų likopeną ir betakarotiną.

Riešutai

Braziliški riešutai, kuriuose gausu seleno, taip pat naudingi odai. Edinburgo universitete atlikti odos ląstelių tyrimai rodo, kad joms gavus seleno, ultravioletiniai spinduliai joms praktiškai nepakenkė. Specialistai rekomenduoja per dieną suvartoti 200 mikrogramų seleno - apie 10 braziliškų riešutų. Beje, juos galite pakeisti žuvimi, moliuskais arba kiaušiniais.

"Nesudegantis" gėrimas

Dar vienas svarbus antioksidantas yra kachetinas, kurio gausu žaliojoje arbatoje. Beje, jeigu jos gersite nuolatos bent 3 mėnesius, odos pakenkimo rizika sumažės 25 proc.

Saldumynai

Londono mokslininkai nustatė, kad 3 mėnesius kasdien suvalgant pusę mažos tamsiojo šokolado plytelės, odos atsparumas kenksmingiems UV spinduliams padidėja 2 kartus.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder