Su svečiais prie stalo: 10 įdomių pokalbio temų

Su svečiais prie stalo: 10 įdomių pokalbio temų

Kai prie pietų stalo susirenka draugai, vienintelis dalykas, kurio negali numatyti šeimininkas, yra pokalbio tema. Tačiau tai tikrai nereiškia, kad šeimininkas negali joms iš anksto pasiruošti. Artėjant šventiniam laikotarpiui, mes paklausėme Rico Gagliano ir Brendan Francis Newnamo, laidos „Draugiški pietūs“ (The Dinner Party Download,) vedėjų patarimų, kaip užmegsti įdomų ir įsimintiną pokalbį pietų metu.

Šie patarimai yra atrinkti iš specializuoto maisto kultūros žurnalo „Pietų kultūros menas“ (the art of the dinner party). Jame galite rasti daug naudingos informacijos apie šventinius pietus ir, be abejo, patiekalų receptų.

Leiskite svečiui pasijusti patogiai

Tarpusavio pakalbiai apie „orą“ gali ištirpdyti ledus ir padėti žmonėms geriau vienas kitą pažinti, tačiau stebėkite, kad pokalbis nenukryptų apie vienatvę ir egzistencijos nereikšmingumą. Tai turėtų būti lyg apšilimas prieš maratoną.

Būkite pokalbio laidininkais

Nepalikite svečių, linksinčių galvomis, nežinioje, jei manote, kad jie nepilnai supranta pokalbio kontekstą. Dažnai kai kurie paaiškinimai gali būti tikrai naudingi. Jei svečias murma, pakartokite jo frazę tiems, kurie galėjo jos neišgirsti. Jei vienas iš svečių pajuokavo tik jums vienam suprantamu juokeliu, nesidrovėkite ir pasijuokite, tačiau vėliau pasistenkite paaiškinti juokelio prasmę kitiems svečiams.

Mažiau kalbų, daugiau klausymosi...

Kad ir kaip grubiai skambėtų, niekam neįdomu, ką jūs norite pasakyti, juos domina tik tai, ką nori pasakyti jie. Giliai širdyje kiekvienas nori būti tiesiog išgirstas. Ir jie tikrai išsisakys, jei tik jūs jiems leisite kalbėti.

Nevengite sudėtingų temų

Ko gero, visi žinome, ar bent jau esam girdėję, jog patartina prie stalo šnekėti apie tris temas – religiją, politiką ir atlyginimus. Ir vis dėlto šios temos gali būti liečiamos. Kodėl gi pietų nepaversti idėjų inkubatoriumi? Ypač, jei prie tokių pokalbių stalo galima užkandžiauti skaniu sūriu.

Stilinga provokacija

Nevenkite pavojingų diskusijų teritorijos. Įsimintiniausi pokalbiai kyla tarp svečių, kurie išdrįsta provokuoti,  ginčytis ir argumentuoti. Jūsų užduotis - sukurti laisvą, bet civilizuotą atmosferą diskusijoms, išlaikant stilių. Taigi tikslas, Elaine Stritch žodžiais, būti „pusiau dama“:  viena pusė - išauklėta ir žavi, kita - svaidanti juokelius ir šmaikščias pastabas tarsi bombas.

Suasmeninkite politiką

Kalbėdami apie politiką, demonstruokite nuoširdžią empatiją. Parodyti, kad politinės problemos liečia jus asmeniškai, yra svarbiau, nei statistika ar duomenys. Pradėkite nuo savo asmeninės patirties.

Dvi K. Kas ir Kodėl?

Tam, kad svečio istorija taptų tikrai įdomi, tereikia užduoti šiuos du klausimus: kas ir kodėl. Kas iš tiesų nutiko? Pasistenkite išgauti emocinį patvirtinimą. O tada - kodėl? Kodėl šis juokelis jums taip patiko? Štai kur slypi tikrieji pasakotojo jausmai ir sąsajos su jo pasakojama istorija.

Ryžtas būti netradiciniu

Pokalbiai neturėtų versti svečius žiovauti. Prieš susirenkant svečiams, pasidomėkite naujienomis arba keistomis mokslinėmis naujovėmis, kurių jūsų svečiai dar greičiausiai nebus girdėję. Ar žinojote, kad muzika gali buti naudinga katėms operacijos metu? Arba, kad Norvegijoje yra biblioteka, kurioje yra 100 dar niekada neskaitytų knygų, kurių negalima pasiimti?

Neprimeskite savo nuomonės

Jei klausinėjate svečią, jis jums gali apie save papasakoti daug įdomių dalykų. Pats greičiausias būdas užkirsti tam kelią yra primesti savo nuomonę. Pvz: “Kodėl metei teisės mokslus universitete? Greičiausiai buvo per daug nuobodu?

Antroji klausimo dalis gali nieko bendra su svečio nuomone ir neturėti, tad geriau šiuo atveju jos nesakyti. Labiau tikėtina, kad į trumpesnį klausimą bus atsakyta daug išsamiau.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder