Trumpai ir paprastai apie vaismedžių genėjimą

Trumpai ir paprastai apie vaismedžių genėjimą

Šakų retinimas - lengvas, dažniausiai naudojamas ir pakankamai naudos duodantis genėjimo būdas. Jis paremtas pagrindinių ir šalutinių šakų trumpinimu, pašalinami stiprūs vienmečiai ūgliai, vadinami vilkaūgliais, į vainikų vidurį augančios, besikryžiuojančios ir viena ant kitos gulančios ir besitrinančios šakos.

Ūglius ir jaunas šakutes trumpinkite iki žiedinių pumpurų. Šakučių be žiedinių pumpurų genėti nereikia. Praėjusiais metais davusias derlių šakutes pjaukite, palikdami apie 2-4 cm ilgio stuobrelius. Iš jų išauga nauji ūgliai. Vaismedžių su žemaūgiais poskiepiais viršūnę būtina išsaugoti, kitaip jie greitai pasens ir sunyks.

Jeigu vaismedžiai genėti seniai...

... tuomet teks pasidarbuoti iš peties: reikia nupjauti dalį pagrindinių, šalutinių šakų ir smulkių derančių šakelių. Norint suteikti apleistų medelių vainikams tinkamą formą ir juos pakankamai praretinti, kartais tenka pašalinti nuo 1/3 iki 2/3 šakų. Stambių vaismedžių šakos patrumpinamos 1-3 metrais, t. y. šaka nupjaunama tiek, kiek ji išauga per dvejus trejus ir net penkerius metus. Taip nugenėtus medžius būtinai prisiminkite vasaros pabaigoje: būtinai pašalinkite dėl "drastiško" pavasarinio genėjimo itin gausiai užaugusius vertikalius vilkaūglius, antraip galite sulaukti prastesnio derliaus, nei prieš genėjimą. Senus vaismedžius atgaivinti pavyksta tik per 2-3 metus.

Apie apšalusių vaismedžių genėjimą

Iš pradžių reikia nustatyti, kiek šaltis pažeidė medelį: aštriu peiliu įpjaukite žievę - jei žievė ir mediena yra tamsiai rudos spalvos, tai požymis, kad vaismedis smarkiai apšalo, todėl pavasarį jo negenėkite. Jei žievė ir mediena - šviesiai rusva, tai reiškia, kad šaltis pakenkė nežymiai, ir genėti yra būtina.

Žinotina, kad apšalusius vaismedžius genėti reikia tik tada, kai sprogsta jų pumpurai ir kai pradeda augti ūgliai, nes tuomet geriausiai matyti nušalusios vietos. Išgenėti visas nušalusias šakeles - būtina, tačiau nuopjovos neturėtų būti didesnės nei 5 cm skersmens.

Nuopjovų žaizdas, didesnes nei 1 cm skersmens, būtina užtepti sodo tepalu.

 

 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder