Užsidėjus veido kaukę rasoja akiniai? Štai, ką galite padaryti

Užsidėjus veido kaukę rasoja akiniai? Štai, ką galite padaryti

Akinių nešiotojai per pastaruosius porą mėnesių greičiausiai susidūrė su nauju iššūkiu – užsidėjus iš audinio pagamintą veido kaukę, akiniai pradeda rasoti. Tačiau nebijokite, yra keletas gudrybių ir technikų, kurios padės išvengti šios siutinančios situacijos.

Vieną metodą pasiūlė du Didžiosios Britanijos chirurgai, 2011 m. Anglijos karališkojo chirurgų koledžo metraštyje parašę straipsnį, kuriame paaiškino, kaip gydytojai saugo akinius nuo aprasojimo, kol operuoja pacientus operacinėje. Geriausia, kad tam reikia tik muilo ir vandens.

„Prieš užsidėdami veido kaukę, akinius nuplaukite muiluotu vandeniu ir nupurtykite perteklių. Tada leiskite akiniams išdžiūti arba švelniai nusausinkite lęšius minkštu audiniu, prieš juos vėl užsidedant, – rašo Sherazas Shafi Malikas ir Shahbazas Shafi Malikas. –Dabar, kai bus dėvima veido kaukė, akinių lęšiai neturėtų aprasoti.“

Jie paaiškina, kad akiniai aprasoja dėl iškvepiamų šiltų vandens garų, kurie kondensuojasi ant vėsesnio lęšio paviršiaus. Tačiau jei akiniai yra ką tik nuplauti muiluotu vandeniu, tada lęšį padengs plonas aktyviosios paviršiaus medžiagos sluoksnis. Ši medžiaga mažina vandens paviršiaus įtampą. Tai sustabdo didelių kondensuojančių vandens garų lašelių susidarymą ant lęšio, kurie gali užgožti regėjimą, ir padeda tolygiai išsklaidyti vandens molekules į skaidrų sluoksnį.

Galite naudoti bet kokio tipo muilines aktyviąsias paviršiaus medžiagas, tačiau indų muilas yra vienas efektyviausių. Taip pat galima nusipirkti purškalą nuo rasojimo, kurį plaukikai ir nardytojai dažnai naudoja savo akiniams. Kai kurie plaukikai net ištrina savo akinius nedideliu seilių kiekiu, nes seilės padeda sulaikyti tolesnę kondensaciją. Nors nėra aišku, ar ši technika yra efektyvi (ir maloni) bandant apsaugoti savo akinius nuo aprasojimo dėvint veido kaukę.

Kitas Amerikos plastikos chirurgų draugijos straipsnis rekomendavo ant nosies tilto užsiklijuoti lipnios juostelės, kuri, anot chirurgų, veikia kaip barjeras tarp kaukės viršaus ir akinių.

Jei naudojate veido kaukes, apjuosiančias galvos pakaušį virvele, o ne kaukes, kurių virvelės užkabinamos ant ausų, galite išbandyti ir kitą techniką. Kaip rašoma Anglijos karališkojo chirurgų koledžo metraštyje, chirurgai DJ Jordanas ir R Pritchardas-Jonesas rekomenduoja veido kaukės virveles perrišti kryžminiu būdu – apatines virveles surišti virš ausies ir viršutines žemiau ausies.

„Šis būdas leidžia priglausti kaukę prie nosies ir skruostų viršaus, sustabdant ventiliaciją viršutinėje veido kaukės dalyje, ir taip suformuoja dvi šonines „angas“, leidžiančias išeiti iškvėptam orui“, – rašo jie.

Jei nė vieno iš šių būdų nepakanka, būkite kantrūs. Šiltas pavasario oras turėtų padėti išvengti lęšių aprasojimo, nes lauko temperatūra ir jūsų akinių lęšiai bus arčiau kvėpavimo temperatūros, todėl kondensavimas bus mažiau tikėtinas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder