NVSC vadovas R. Petraitis atsisako iš pareigų trauktis savo noru

NVSC vadovas R. Petraitis atsisako iš pareigų trauktis savo noru

Sveikatos apsaugos ministerijos viešai pateikta nuomonė dėl mano, kaip NVSC vadovo darbo trūkumų, nebuvo pagrįsta. Jų pagrindimo nei iš ministro, nei iš kitų atsakingų asmenų neišgirdau.

Išgirdau tik labai aiškius politinius pasisakymus, kad kažkas turi būti paaukotas, siekiant pavadinkime – „nunulinti" situaciją ir laimėti laiko, bet ne argumentų kalbą.

Iš to, kas girdima viešai, labai aišku, kad tų argumentų ir nėra. Yra tik politinis sprendimas nukreipti dėmesį nuo kitų problemų. 

Be to, kad tų argumentų nėra galiu pasakyti labai aiškiu pavyzdžiu – gavau pasiūlymą NVSC palikti susitarimo būdu, tai yra numatant tam tikras susitarimo sąlygas, kurių nedetalizuosiu. Tą turėtų padaryti Sveikatos apsaugos ministerija, kuri, matyt, galės paaiškinti ir tokio sprendimo motyvus.

Įvertinęs tai, priėmiau sprendimą tęsti darbą Nacionaliniame visuomenės sveikatos centre.

Kaip jau minėjau, nustačius įstaigos ir mano, kaip vadovo, sisteminius veiklos trūkumus, kurie būtų trukdę valdyti pandemiją, atsakomybės nevengsiu.

Kadangi pagrindinis klausimas buvo mirties atvejai – kaip jau sakiau, pateikiau paaiškinimą dėl mirties atvejų ir ministerijai, ir viešai. Tikriausiai jums visiems yra aišku, kad šioje situacijoje negali būti kaltas NVSC, kai neveikia visa sistema.

Tad nebesikartosiu, nes suprantu, kad jokie argumentai nėra girdimi, tikslas dabar visai kitas.

Kalbant apie kritiką, kad neištiriame atvejų, noriu priminti, jog epidemiologiškai ištirtų atvejų procentas Lietuvoje yra labai aukštas.  Europos užkrečiamųjų ligų centras yra nustatęs, kad geras rezultatas, jeigu epidemiologiškai ištiriama bent 70 proc. atvejų, o NVSC ištiria beveik 90 proc. užsikrėtimo atvejų. Gruodžio mėnesį specialistai susisiekė su 9 iš 10 koronavirsusine infekcija užsikrėtusių žmonių. Tai rodo, kad viešai pateikiama informacija apie tai, kad NVSC netiria atvejų nuo vasaros yra melaginga.

Savo ruožtu, noriu paskatinti žmones ir toliau laikytis infekcijų prevencijos priemonių. To prašau visų mūsų – sveikatos specialistų, mums padedančių savanorių vardu.

Nepaisant tos visos politikos, kuri dabar vyksta, užuot valdžius pandemiją, žmonių susikaupimas ir susitelkimas gyvybiškai reikalingas. Viliuosi, kad ir aukščiausi šalies vadovai, atsakingi asmenys, iš kurių pastaruoju metu nieko panašaus negirdime, atsimins, kad pandemijos valdymas nėra galvų kapojimas. Nes jei reikėtų tik tiek, matyt, viskas būtų žymiai paprasčiau.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder