Algirdas Butkevičius apie AE statybą: ar ją statysime, paaiškės kovo mėnesio viduryje

Algirdas Butkevičius apie AE statybą: ar ją statysime, paaiškės kovo mėnesio viduryje

Ar Lietuva pasirinks atominės energetikos kelią - statys Visagino atominę elektrinę (AE), turėtų paaiškėti kovo mėnesio viduryje, teigia Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius.

"Aš manau, kad kovo mėnesio viduryje mes turėtume tai žinoti, nes darbo grupei pavesta užduotis peržiūrėti Lietuvos nepriklausomos energetikos strategiją ir pateikti atsakymą, kurį variantą ar modelį pasirinkti", - penktadienį po susitikimo su žurnalistais sakė jis ir pridūrė, jog "modeliai gali būti įvairūs".

Premjeras, ketvirtadienį teigęs, jog pasigenda dokumentų, pasirašytų tarp Baltijos šalių Visagino AE projekto klausimu, atskleidė, jog vieną jų jau gavo.

"Po vakarykščio interviu gavau dokumentą - memorandumą, kuris yra pasirašytas tarp trijų Baltijos šalių (...), tai yra politinis dokumentas be jokių įsipareigojimų", - kalbėjo jis.

A. Butkevičiaus pasiteiravus, ką jis planuoja pasakyti kolegoms sausio 10 d. įvyksiančio vizito į Latviją metu, Premjeras atsakė, jog jiems paaiškinta, kad šiuo metu naujoji Vyriausybė susipažįsta su esančia padėtimi energetikos sektoriuje.

"Latvijai bus pasakyta, kad naujoji Vyriausybė šiuo metu susipažįsta su esančia padėtimi energetikos sektoriuje, yra sudaroma darbo grupė, kuri peržiūrės Lietuvos nepriklausomos energetikos strategiją ir kad po maždaug dviejų mėnesių bus duotas atsakymas", - sakė jis.

ELTA primena, kad ketvirtadienį A. Butkevičius teigė pasigendantis dokumentų, pasirašytų tarp Baltijos šalių.

"Aš tikrai paklausiu, ar buvo kažkoks pasirašytas memorandumas, ar kažkoks kitoks susitarimas dėl atominės elektrinės statybos, bet kol kas man Vyriausybėje darbuotojai dar nėra pateikę tų dokumentų, kurie tiesiog būtų nubrėžę tam tikras kryptis ir įsipareigojimus - tiek finansinius, tiek teisinius, tiek technologinėje srityje - tarp trijų Baltijos šalių", - aiškino Premjeras.

Spalį per vykusį patariamąjį referendumą 62,68 proc. rinkėjų nepritarė naujos atominės elektrinės statybai. Referendumui teiktą nuostatą palaikė 34,09 proc. rinkėjų.

Tolesnis Visagino atominės elektrinės (AE) projekto plėtojimas turi būti bendras valdžios ir Lietuvos gyventojų apsisprendimo klausimas, yra pareiškusi Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Šalies vadovė pabrėžė, kad Visagino AE projektas yra ne vienos Vyriausybės kadencijos projektas, ir neprognozuoja, kaip elgsis socialdemokrato A. Butkevičiaus vadovaujama Vyriausybė.

Pernai birželį Seimas po balsavimo priėmė Atominės elektrinės įstatymo pakeitimo projektą ir pasisakė už Koncesijos sutartį su strateginiu investuotoju "Hitachi", taip uždegdamas žalią šviesą Visagino AE projekto vykdymui.

Visagino AE projekto vertė siekia 17 mlrd. litų. Lietuvos dalis sudarys apie 6 mlrd. litų. Planuota, kad jėgainės statybos prasidės 2015 metais, o veikti elektrinė pradės 2020-2021 metais.

Skaičiuojama, kad elektrinėje vykdomos gamybos sąnaudos sudarys po 7-10 centų už kilovatvalandę, bet dar 10-15 centų už kilovatvalandę kainuos paskolų statyboms aptarnavimas. Paskola visiškai turėtų būti grąžinta iki 2038-2040 metų.

2011 m. gruodį iš atominės elektrinės projekto pasitraukus Lenkijai, joje toliau dalyvauja Lietuva, Latvija, Estija ir strateginis investuotojas - Japonijos "Hitachi".

Numatoma, kad "Hitachi" priklausys 20 proc. Visagino AE akcijų. Latvijai teks taip pat 20 proc. akcijų, Estijai - 22 proc., Lietuvai - 38 proc.

Prognozuojama, kad statant Visagino AE Lietuvos įmonės gali sulaukti užsakymų, kurių vertė siektų iki 5 mlrd. litų, planuojama sukurti apie 6 tūkst. naujų darbo vietų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder