Algirdas Butkevičius: referendumas neįvyks

Algirdas Butkevičius: referendumas neįvyks

Premjeras Algirdas Butkevičius mano, kad  referendumas dėl draudimo parduoti žemę užsieniečiams ir juridiniams asmenims neįvyks, nes jame nebalsuos daugiau kaip pusė piliečių. Jis apgailestavo, kad referendumui išleista daug pinigų, o politikai, kai buvo pradėti rinkti gyventojų parašai dėl referendumo organizavimo, nepatikėjo, kad 300 tūkst. parašų gali būti surinkta.

„Tikrai nesusirinks, manau, kad (balsuojančiųjų - BNS) skaičius bus labai nedidelis“, - paklaustas, ar susirinks bent pusė šalies piliečių žurnalistams teigė A.Butkevičius, sekmadienį balsavęs S.Konarskio rinkimų apylinkėje.

„Žmonių išmintis nugalės ir rezultatai bus tokie, kad... Yra priimtas saugiklių įstatymas, numatyti saugikliai  (žemės  pirkimo - BNS), politikavimas toje srityje turi pasibaigti“, - teigė A.Butkevičius.

Jis teigė, kad per pasiruošimą referendumui dėl žemės ji atpigo ketvirtadaliu: „Per pastaruosius du-tris mėnesius žemės sumažėjo kaina apie 25 proc.“

Premjeras teigė, pats balsuoti ėjęs, nes norėjo atlikti savo pilietinę pareigą.

„Atėjau balsuoti dėl to, kad įvykdyti savo pilietinę pareigą. Vis dėlto buvo surinkta daugiau kaip 300 tūkst. piliečių parašų. Ir mane kaip ministrą pirmininką įpareigoja atsižvelgti į žmonių surinktus parašus ir išsakyti savo nuomonę“, - sakė A.Butkevičius.

Jis teigė, kad referendume balsuojantys žmonės yra suklaidinti agitacijos, per kurią buvo skleidžiama dezinformacija, ateiti į referendumą: „Tam tikra yra pasėta baimė, tai žmones ir privertė ateiti“.

Premjeras dar kartą pakartojo, kad referendumas buvo organizuojamas dėl dviejų priežasčių - europarlamento ir Lietuvos prezidento rinkimų bei žemvaldžių planų.

„Kitose Europos šalyse buvo suaktyvėję euroskeptimai, kurie kai kuriose valstybėse net laimėjo rinkimus į europalamentą. Kas gali paneigti, kad tai (referendumu - BNS) nebuvo suinteresuoti tie žmonės, kurie turi Lietuvoje sukaupę daug žemės. Tiesiog jie galėtų tam tikras sąlygas sau pasigerinti toliau apribojant užsieniečiams pirkti žemę, kad galėtų jos dar daugiau įsigyti“, - teigė referendume balsavęs premjeras.

Jis teigė, kad politikai, kai buvo pradėti rinkti gyventojų parašai dėl referendumo organizavimo, nepatikėjo, kad 300 tūkst. parašų gali būti surinkta: „Tik tuo metu, kai pamatė, kad tie parašai bus surinkti,  pradėjo aktyviai dirbti“.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, referendume dėl žemės pardavimo draudimo užsieniečiams iš anksto balsavo 62,2 tūkst. arba 2,46 proc. visų rinkėjų. Tai - beveik triskart mažiau nei per prezidento rinkimus.

12,5 tūkst. rinkėjų balsavo iš anksto savivaldybėse, o dar 8,4 tūkst. - specialiuose paštuose.

Didžiausias aktyvumas per išankstinį  balsavimą buvo Ignalinoje - čia savo valią pareiškė 7,27 proc. rinkėjų, o mažiausias Klaipėdoje, kur balsavo 0,81 proc. rinkėjų.

Iš viso referendume savo nuomonę gali pareikšti 2,532 mln. Lietuvos piliečių. Referendumas laikomas įvykusiu, jei jame dalyvauja ne mažiau kaip pusė visų rinkėjų.

Sekmadienį vyksiančiame referendume gyventojai turėtų pasakyti, ar sutinka, kad dirbamą žemę būtų draudžiama parduoti užsieniečiams bei juridiniams asmenims, taip pat, ar bet kokiam kitam referendumui surengti pakaktų nebe 300 tūkst., o 100 tūkst. piliečių parašų.

Kad referendumas įvyktų, jame turi balsuoti 50 proc. piliečių.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder