Ambasadorius: "Respublika" yra vienintelis Lietuvos laikraštis, kurį domina Vengrijos vyriausybės nuomonė

Ambasadorius: "Respublika" yra vienintelis Lietuvos laikraštis, kurį domina Vengrijos vyriausybės nuomonė

Ketvirtadienį "Respublikos" leidinių grupės žurnalistai, tęsdami pilietinę akciją "Mes su vengrais", įteikė pirmuosius pusantro tūkstančio Lietuvos piliečių parašų Vengrijos ambasadoriui Zoltanui Pecze.

Parašus, palaikančius naująją Vengrijos konstituciją ir vengrų teisę patiems spręsti savo valstybės likimą, ambasadoriui įteikė Nepriklausomybės Akto signataras ir "Respublikos" apžvalgininkas Rolandas Paulauskas.

Jis pabrėžė, kad vien per pirmąją savaitę redakciją užplūdo šimtai Lietuvos piliečių laiškų, elektroninių peticijų ar tiesiog į redakciją atnešamų kolektyvų, visuomeninių bei politinių organizacijų pasirašytų rezoliucijų, daugybė telefonų skambučių su prašymais būtinai perduoti vieno ar kito piliečio palinkėjimą stiprybės.

Iš šio didžiulio "Respublikos" inicijuoto Vengrijos palaikymo akcijos srauto atrinkta ir ambasadoriui Z. Pecze įteikta tik dalis laiškų, tačiau, matyt, tai dar ne paskutinis vizitas su pilietinės akcijos misija - peticijos, parašai ir palaikymo laiškai toliau plaukia į redakciją.

"Norime išreikšti solidarumą vengrų tautai, šiandien dėl konjunktūrinių priežasčių spaudžiamai Briuselio biurokratų, - pabrėžė R. Paulauskas. - Vengrai įrodė, kad moka ne tik išreikšti savo vertybes konstitucijoje, bet ir jų laikytis, ir jas ginti, kai mato grėsmę. Lietuvai tai labai artima ir suprantama, todėl mes buvo, esame, ir būsime su jumis, su visa vengrų tauta."

Vengrijos ambasadorius Z. Pecze padėkojo "Respublikos" leidinių grupei ir visiems Lietuvos žmonės už tokį palaikymą. Jis parodė nuotraukas iš šimtatūkstantinės Vengrijos vyriausybės palaikymo demonstracijos Budapešto centre, kurioje buvo ir Lietuvai dėkojantys plakatai.

"Žmonės Vengrijoje žino apie Lietuvos paramą ir yra dėkingi už ją, kaip galite matyti iš šios nuotraukos. Tautos su panašia istorija, kaip Lietuva ir Vengrija, gali geriau suprasti viena kitą. Tautos, kurios praeityje turėjo kovoti už savo kalbą, tradicijas ir religiją, labai vertina savo paveldą. Galbūt labiau vertina negu tos tautos, kurioms labiau sekėsi.

Kaip Vengrijos ambasadorius Lietuvoje, aš ypač dėkingas "Respublikai" dėl interviu. "Respublika" įrodė, kad yra tikrai europietiškos minties laikraštis. "Audiatur et altera pars" (Tebūnie išklausyta ir kita pusė) yra lotyniškas posakis o, kaip žinome, romėnai nemažai padarė dėl Europos. Išklausyti kitą pusę yra tikrai europietiškas principas. "Respublika” buvo vienintelis Lietuvos laikraštis, kurį domino Vengrijos vyriausybės nuomonė. Kitos žiniasklaidos priemonės tik išversdavo tai, ką gaudavo iš didelių užsienio naujienų agentūrų", - rašoma specialiame ambasadoriaus pareiškime.

Ambasadorius Z. Pecze pabrėžė, kad žinios apie šiuo metu Vengrijoje vykstančius įvykius pateikiamos tendencingai, o prie to dažniausiai prisideda marginalios opozicinės jėgos. Jos, ambasadoriaus teigimu, užsieniui siunčia visai priešingą žinią, sudarančią įspūdį, kad šalyje vyksta nedemokratiniai procesai.

Jo nuomone, opozicija naujajai Vengrijos konstitucijai šalyje nėra didelė ir tikrai neatspindi vengrų nuomonės, tačiau susilaukia neproporcingai daug dėmesio iš užsienio žiniasklaidos.

"Kuo mažesnė partija, tuo didesnio dėmesio ji susilaukia, tuo dažniau jos lyderiai figūruoja užsienio spaudoje ir kritikuoja valdančiąją koaliciją vertybiniais klausimais. Tai yra Vengrijos vidaus klausimų eksportavimas į užsienį. Didžiausią triukšmą kelia ta partija, kuri nepateko į parlamentą, nes nesurinko nė 1 proc. balsų", - dėstė Z. Pecze.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder