Andrius Kubilius inicijuoja neeilinę sesiją, apkaltą ir parlamentinį tyrimą dėl "darbiečių" pinigų kilmės

Andrius Kubilius inicijuoja neeilinę sesiją, apkaltą ir parlamentinį tyrimą dėl "darbiečių" pinigų kilmės

Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius inicijuoja neeilinės Seimo sesijos sušaukimą nuo vasario 17 d.

"Šiandien pradėsime rinkti parašus, kad sesija būtų sušaukta. Dėl pačios datos dar gal pasiderinsime su kolegomis opozicijoje. Bet manome, kad vasario 17 d. yra tinkama data", - trečiadienį spaudos konferencijoje Seime sakė A. Kubilius.

Jis siūlys neeilinėje sesijoje pradėti apkaltos procedūrą "darbiečiui" Vytautui Gapšiui. "Būtina pradėti apkaltos procedūrą vienam Darbo partijos lyderiui Vytautui Gapšiui. Esame įsitikinę, kad "juodosios" buhalterijos byloje nuteistas asmuo negali toliau būti Seimo nariu. Konsultavomės su teisininkais - apkalta turi būti pradėta, ir Konstitucinis Teismas turi pateikti savo išvadą, ar gali būti Seimo nariu asmuo, pripažintas kaltu ir padaręs korupcinį nusikaltimą", - sakė A. Kubilius.

Jo teigimu, opozicija taip pat ketina inicijuoti parlamentinį tyrimą dėl Darbo partijos "juodosios" buhalterijos pinigų kilmės.

"Kadangi prokuratūra ir teismas nesugebėjo iki galo nustatyti, kokia yra Darbo partijos "juodosios buhalterijos" pinigų kilmė, šios atsakomybės turi imtis Seimas, pradėdamas parlamentinį tyrimą. Mes tai inicijuosime neeilinėje sesijoje", - teigė opozicijos lyderis.

Neeilinėje sesijoje būtina, A. Kubiliaus nuomone, priimti Politinių partijų įstatymo pataisas, užkertančias kelią partijų reorganizavimuisi tais atvejais, kai partija kaip juridinis asmuo yra įtariama padariusi korupcinį nusikaltimą ir yra pradėtas teisminis procesas.

A. Kubilius taip pat siūlys priimti Baudžiamojo kodekso pataisas ir aiškiai įtvirtinti atsakomybę už nusikaltimus prieš demokratinę politinę sistemą, pvz., bandymą šią sistemą ardyti finansuojant rinkimų kampanijas iš nelegalių šaltinių. "Juodosios buhalterijos" nusikaltimai negali būti nagrinėjami kaip elementarūs buhalterinių ataskaitų pažeidimo nusikaltimai. Tai yra žymiai pavojingesni nusikaltimai, ir tai turi būti įtvirtinta Baudžiamajame kodekse", - sakė politikas.

Kaip ELTA jau skelbė, Lietuvos apeliacinis teismas Viktorui Uspaskichui skyrė 190 MGL baudą, Vytautui Gapšiui - 100 MGL.

Šis teismo sprendimas dar galės būti apskųstas Aukščiausiajam Teismui, bet nuosprendis jau įsiteisėja, kas reiškia, kad nuteistieji kalėjimo išvengė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder