Andrius Kubilius: matau, kad po rinkimų mes formuosime valdančiąją koaliciją

Andrius Kubilius: matau, kad po rinkimų mes formuosime valdančiąją koaliciją

„Juozas Olekas yra patyręs politikas, jis puikiai žino, kokia atsakomybė šiuo metu tenka ir partijai. Savo tiesą reikia įrodyti aiškiai ir greitai. Kita vertus, aš nesuprantu, kodėl šitaip jaudinasi Seimo opozicija? Juk jai tai yra rinkiminė dovana“, – teigia Socialdemokratų partijos vicepirmininkas Gediminas Kirkilas. Tuo metu opozicijos lyderis teigia, jog jei socialdemokratai auksinių šaukštelių temą tęs ir toliau, apie koalicijos perspektyvas po rinkimų  galės pamiršti. Apie tai ir apie Eligijaus Masiulio nevykusią viešą išpažintį – pokalbis su Gediminu Kirkilu ir Andriumi Kubiliumi laidoje „Dėmesio centre“.

– Krašto apsaugos ministras J. Olekas sulaukė ir partijos kolegų raginimo atsistatydinti, jau nekalbant apie prezidentę, opoziciją, kai kuriuos koalicijos partnerius. Tačiau jis kategoriškai atsisako tai daryti, premjeras ministrą gina. Pone Kubiliau, kaip tai vertinate?

A. Kubilius: Tai premjero ir paties ministro didelė politinė klaida. G. Kirkilas yra gerai pasakęs: leidus kilti krizei, kuri griauna krašto apsaugos autoritetą, ministras turi prisiimti visą atsakomybę. Tačiau bėgimas nuo atsakomybės, bandymai aiškintis, kaltinimai prezidentei, kad ji neatleidžia kažkokio prokuroro, yra nesolidaus, neatsakingo elgesio pavyzdys. Manau, socialdemokratams turėtų užtekti išminties priimti tinkamą sprendimą ir nutraukti šią krizę.

–Pone Kirkilai, turbūt reikėtų kalbėti apie kelias esmines problemas. Visų pirma, kad prekės pirktos ir iki šiol perkamos per daug didelėmis kainomis. Antra, kad vis dėlto pati krašto apsaugos sistema nustatė pažeidimus, kreipėsi į prokuratūrą. Tačiau visuomenės pasipiktinimas šiuo skandalu toks didelis, kad reikia daryti rimtus politinius sprendimus nepaisant, jautiesi teisus ar ne? Ką manote?

G. Kirkilas: J. Olekas yra patyręs politikas, jis puikiai žino, kokia atsakomybė šiuo metu tenka ir partijai. Savo tiesą reikia įrodyti aiškiai ir greitai. Kita vertus, aš nesuprantu, kodėl šitaip jaudinasi Seimo opozicija? Juk jai tai yra rinkiminė dovana.

– Kuo J. Olekas ilgiau delsia, tuo opozicijai geriau?

G. Kirkilas: Taip. Tačiau matau, kad opozicija persistengė, dabar jau trims ministrams inicijuojamos interpeliacijos, pasiūlyta ir visai vyriausybei pasitikrinti Seime. Ar opozicija yra pasiruošusi perimti vyriausybę? Mano manymu, ne. Kiekvieną kartą prieš Seimo rinkimus vis kas nors įvyksta ir čia žaisti tikrai nereikia. Reikia greitai priimti sprendimus.

– J. Olekui taip pat?

G. Kirkilas: Manau, kad taip. Kartoju – jis patyręs politikas.

A. Kubilius: Aš tą patį sakau. Mums ne politinė nauda rūpi. J. Olekas nesielgė tinkamai, nes jis anksčiau neinformavo Seimo komiteto apie problemas viešuosiuose pirkimuose. Jie vyko ir toliau. Tai kur ministro atsakomybė?

G. Kirkilas: Dar kartą sakau – faktus reikia dėti ant stalo. Siūlau visiems, kurie susitarė dėl gynybos biudžeto padidinimo ir supranta geopolitinę situaciją, per ilgai nežaisti.

– Kitaip tariant, jūs laikotės nuomonės, kad J. Olekas turėtų atsistatydinti?

G. Kirkilas: Jis turi prisiimti atsakomybę ir suprasti, kokioje situacijoje atsidūrė partija.

A.Kubilius: Mums labiausiai rūpi, kokį krašto apsaugos sistemos įvaizdį mes paveldėsime ir kaip po tų auksinių šaukštelių reikės didinti finansavimą.

– Po auksinių šaukštelių skandalo gali sumažėti ir savanorių skaičius, atsitikti  kitų blogų dalykų?

A. Kubilius: Reikia greitų sprendimų. Mes kaip tik ir raginame tai padaryti.

– Dar vienas labai svarbus dalykas pastarųjų dienų politinėse aktualijose – Eligijaus Masiulio gynybos versija. Pone Kubiliau, E. Masiulį pažįstate daug metų, jis yra buvęs jūsų koalicijos partneris, vyriausybės narys. Ar jus įtikino jo paaiškinimas? Kaip vertinate?

A. Kubilius: Prastai. Nesu melo detektorius, tačiau išdėstytos detalės apie sutartis, kitus dalykus neatrodo įtikinamai. Kita vertus, man nelabai suprantamas pono Masiulio ėjimas į viešumą ir kalbėjimas dabar. Liberalams toks veiksmas tikrai nepadėjo.

G. Kirkilas: Aišku, kad nepadėjo. Bet jie tikėjosi, kad padės. Žinia buvo tokia: esu šiek tiek kaltas, bet partija niekuo dėta. Šiai versijai pritarė tik Eugenijus Gentvilas. Manyta, kad vieša išpažintis padės, tačiau atsitiko priešingai, tema buvo dar kartą aktualizuota. Vakaruose tokiais atvejais paprastai pasitraukiama ir toliau aiškinamasi su teisėsauga.

– Kokios yra Liberalų sąjūdžio galimybės apskirtai patekti į Seimą daugiamandatėje apygardoje? Dar pavasarį ši partija galėjo svajoti apie premjero postą po rinkimų ir net apie pirmą vietą?

G.Kirkilas: Galimybės labai ribotos.

A.Kubilius: Iki viešų E. Masiulio pasipasakojimų maniau, kad liberalų galimybės nėra labai blogos, kyšio skandalo tema jau nebuvo tokia karšta ir kraujuojanti. O dabar šašas nuo žaizdos nuluptas ir vėl viskas kraujuoja.

G. Kirkilas: Indrė Makaraitytė teisingai parašė – kodėl išpažintis negalėjo būti atlikta praėjus mėnesiui po rinkimų? Kas čia taip labai vertė? Reiškia, vertė partija. Kitaip vertinti negaliu.

– Arba teisėsauga. Norėjosi būti prokurorų priekyje, kad šie nepaskelbtų dar daugiau informacijos. Grįžkime prie liberalų galimybių. Jei ši partija neturėtų ženklios frakcijos Seime, pavyzdžiui, 10 narių, konservatorių galimybės būti valdančiojoje koalicijoje sumenktų. Pone Kubiliau, ką apie tai manote?

A. Kubilius: Mes su liberalais sutariame ne visais klausimais, tačiau politiškai esame artimiausi, esame vieni kitus išbandę ir buvimu valdžioje. Viliuosi, kad pačių sukeltą krizę liberalai kažkaip įveiks, linkiu jiems į rinkimus ateiti kaip įmanoma stipriau. Taip, jie tebelieka mūsų pasirinkimo partneriai. Matau visas galimybes, kad po rinkimų mes formuosime valdančiąją koaliciją. Kad ir kaip ponas Kirkilas besistengtų aiškinti kitaip.

G. Kirkilas: Aš manau, kad socialdemokratai formuos valdančiąją koaliciją. O kas bus koalicijos partneriai – labai rimtas klausimas. Jei kalbėtume apie valstiečių ir žaliųjų sąjungą, man būtų labai keista, kad konservatoriai su jais susitartų. Nes valstiečiai ir žalieji labai aiškiai ir nedviprasmiškai pasisako prieš NATO, rengė akcijas, referendumą ir panašiai.

– Kalbant politologiškai, „valstiečių“ ir žaliųjų ekonominė programa yra socialistinė-socialdemokratinė nepaisant, kad partijai vadovauja milijardierius.

G. Kirkilas: Koalicijas nulemia rinkimų rezultatai, tačiau paprastai dviejų partijų koalicijai sudaryti nepakanka. Jei atsitiktų taip, kad dvi partijos sudarytų daugumą, būtų daug paprasčiau.

– Reali galimybė, po 35-37 narius gali turėti ir socialdemokratai, ir konservatoriai. Ar vaivorykštės galimybė apskritai atmetama? Tai negalima variantas Lietuvoje? Pone Kubiliau, ką manote?

A. Kubilius: Tiesą sakant, nežinau, kokia yra „valstiečių“ ir žaliųjų ekonominė programa, nes ji nėra paskelbta, yra tik metmenys. Jie turi rimtų ekonomistų, finansininkų. Nematau problemų su šia partija kalbėtis ekonominėmis ir finansinėmis temomis. Negirdžiu, kad jie pasisakytų prieš saugumo politiką, kuri šiuo metu reikalinga Lietuvai. Suprantu, kad jūs, pone Kirkilai, norite įnešti aistros į priešrinkimines diskusijas, bet tai rodo, jog jūs nervingai žiūrite į perspektyvas. Jei socialdemokratai auksinių šaukštelių temą tęs ir toliau, apie koalicijos perspektyvas galės pamiršti.

– Pone Kirkilai, suprantu, jūs nesate prieš vaivorykštės koaliciją? Socialdemokratai ir Tėvynės sąjunga. Įmanoma?

G. Kirkilas: Lems rinkimų rezultatai. Aš nesu už, mane tuo klausimu labai dažnai kritikuoja. Galimas ir mažumos vyriausybės variantas, jeigu partijos nesusitars. Esu dalyvavęs daugelyje derybų. Formuojant vyriausybę, programinės nuostatos mažai ką lemia. Viršų ima postų dalybos, ambicijos. Tada prasideda didžiausi sunkumai.

A.Kubilius: Vardan ko turėtų būti kuriama vaivorykštės koalicija? Vardan to, kas dabar yra? Su visais šaukšteliais, stagnacija, nieko nedarymu? Net ir dabar neįmanoma sužinoti, ką socialdemokratai mano apie šeštadienį vyksiantį balsavimą dėl Darbo kodekso. Premjeras Algirdas Butkevičius po kelis kartus keičia nuomonę. Apie kokias koalicijas galima kalbėti?

G. Kirkilas: Būkim biedni, bet teisingi. Premjeras gal ir keičia nuomonę, bet ne šiuo klausimu. Jis visą laiką laikosi nuomonės, kad būtų priimtas Darbo kodeksas, už kurį balsavome, o prezidentės veto būtų atmestas.

– Derantis dėl koalicijos bus deramasi ir dėl ministro pirmininko kandidatūros. Ir nebūtinai tai bus Algirdas Butkevičius?

G. Kirkilas: Aišku, kad bus deramasi. Ir dėl Seimo pirmininko, kitų rimtų pozicijų. Kuo bus margesnis parlamentas, tuo stipresnė bus prezidentės įtaka formuojant koaliciją. 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder