Ar esate tikri, kad nepriklausote jokiai partijai?

Ar esate tikri, kad nepriklausote jokiai partijai?

Galite būti nebeegzistuojančios partijos nariu ir pats to nežinoti, kaip liudija 24-erių radviliškietės Viltės Stavginskaitės istorija. „Kad esu panaikintos Krikščionių partijos narė sužinojau, kai man paskambino Darbo partijos (DP) atstovė ir pasiūlė pereiti į DP ir sudalyvauti miesto tarybos rinkimuose“, – pasakoja mergina. Tuo metu buvęs Krikščionių partijos vadovas Gediminas Vagnorius tikina, esą tokia istorija – visiška nesąmonė.

Su LRT.lt redakcija susisiekusi V. Stavginskaitė papasakojo sulaukusi DP atstovės skambučio, kuriuo ją norėta pakviesti į DP sąskrydį, kadangi mergina anksčiau priklausiusi Krikščionių partijai, prieš metus susijungusiai su DP. V. Stavginskaitė patikino į jokią partiją niekada nestojusi, tačiau skambinusiosios balsas telefone tikino ją esant partijos sąraše.

„Moteris dar kartą pasiteiravo mano vardo ir pavardės. Tuomet pasakė, kad tikrai esu sąraše, įstojau praėjusių metų spalį, tik gal pamiršau šį faktą. Pasvarsčiau, kad gal kada galėjau pasirašinėti už ką nors, kokį nors referendumą ar panašiai, bet tikrai ne tam, kad stočiau į partiją. Politika niekada nesidomėjau“, – pasakoja V. Stavginskaitė.

Mergina teigia sulaukusi pasiūlymo stoti į DP, sudalyvauti artėjančiuose Radviliškio tarybos rinkimuose. Tačiau, nesusiviliojusi šiuo pasiūlymu, Vilniuje jau kurį laiką gyvenanti radviliškietė pasiprašė išbraukiama iš panaikintos partijos sąrašo.

„Kai paklausiau, ar galėčiau išsibraukti iš partijos sąrašo, man atsakė: „Bandysime skambinti ir sakyti, kad jus išbrauktų, bet ten nėra taip paprasta patekti, tad ir išbraukti gali būti ne taip paprasta. Gali tekti rašyti prašymą, nes yra narystės mėnesio mokestis – vienas litas“. Paprašiau pasirūpinti, kad manęs nebeliktų partijos sąraše, nes tikrai jokiai partijai nepriklausau ir to nežinojau“, – kalba mergina.

Galiausiai pavyko išsiaiškinti, kad nebeegzistuojančios partijos nario mokesčio mokėti nereikės, tačiau klausimas, kaip į partiją V. Stavginskaitė pateko, liko miglotas.

Politinių partijų ir politinių organizacijų įstatymas tiesiogiai nereglamentuoja įstojimo ir išstojimo į partiją tvarkos. Tai reglamentuoja partijos įstatai, kurios, registruojant partiją, peržiūri Teisingumo ministerija. Tačiau norintiems patekti į pagrindines šalies partijas paprastai tenka pildyti prašymus, anketas, kuriose reikalaujama nurodyti informaciją apie asmens išsilavinimą, darbovietę, patirtį kitose organizacijose.

„Sunku būtų pamiršti pildžius tokią anketą, juolab patį faktą, kad stoji į partiją“, – paklausta, ar teko pildyti panašius dokumentus, atsako mergina.

DP pirmininko pavaduotojas ir buvęs Krikščionių partijos lyderis G. Vagnorius pažymi, kad stojimo į partiją anketas „pildė steigėjai, o visi kiti pasirašydavo ant specialių lapų, kad sutinka ir nori būti partijos nariu“. Nežinia kaip tarp partijos narių atsidūrusios merginos situaciją jis vadina fantastikos srities istorija.

„Čia yra visiška nesąmonė. Per dešimt metų nėra buvę nė vieno atvejo, kai neįstojęs į partiją žmogus būtų partijos narys. Mes turėjome ne vieną tokį panašų atvejį. Kiekvieną kartą mes patikrindavome ir surasdavome, kad žmogus buvo pasirašęs, po to persigalvojęs ar jam atrodė, kad jis nepakankamai pasirašęs, bet kiekvienu atveju nėra žmogaus, kuri nebūtų pasirašęs“, – tikina G. Vagnorius.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder