Ar Lietuvai naudinga dujotiekių jungtis su Lenkija?

Ar Lietuvai naudinga dujotiekių jungtis su Lenkija?

Pagal ką tik parengtą Lenkijos ir Lietuvos dujotiekių jungties verslo aplinkos analizę ši jungtis integruotų Baltijos šalis į ES dujų rinkas ir per Svinouscės suskystintųjų gamtinių dujų SGD terminalą sukurtų prieigą prie pasaulinės SGD rinkos. Verslo aplinkos analizės rezultatai atskleidė, kad Lenkijos ir Lietuvos dujotiekių jungtis būtų labai naudinga regiono dujų rinkoms, padidindama tiekimo patikimumą ir išplėsdama rinkos galimybes, taip pat nurodė spręstinus klausimus.

Preliminariais skaičiavimais, Lenkijos ir Lietuvos dujotiekių jungties ilgis būtų 562 km. Šios jungties pajėgumai būtų tokie, kad ja į Baltijos šalis būtų galima transportuoti iki 2,3 mlrd. m3 dujų per metus. Preliminari statybos kaina - 471 mln. eurų, didžioji dalis investicijų būtų Lenkijos teritorijoje. Skyrus nedidelių papildomų investicijų šios dujotiekių jungties pajėgumai galėtų būti padidinti iki 4,5 mlrd. m3 dujų per metus.

Pasak "Lietuvos dujų" generalinio direktoriaus Viktoro Valentukevičiaus, nors projektas - Lenkijos ir Lietuvos dujotiekių jungtis - yra dvišalė infrastruktūra, šio projekto reikšmė yra regioninė.

"Su šiuo projektu susijęs platus suinteresuotų šalių ratas ir regiono mastu didelės investicijos, todėl reikėtų labai kruopščiai ir atsakingai išnagrinėti, koks galėtų būti optimalus ir subalansuotas visiškos Baltijos šalių integracijos į ES dujų rinkas sprendimas. Kartu su savo partnere bendrove GAZ-SYSTEM S.A. mes toliau įgyvendinsime šį projektą ir tikiuosi, kad kitos suinteresuotos šalys iš Baltijos valstybių taip pat jame dalyvaus", - sakė V. Valentukevičius.

GAZ-SYSTEM S.A. valdybos pirmininkas Janas Chadamas (Jan Chadam) tikisi, kad Europos Sąjunga parems šį bendrą projektą. "Baltijos šalims Lenkijos ir Lietuvos dujotiekis yra strateginis dujų tinklų infrastruktūros elementas. Jis sukuria prieigą prie pasaulinių dujų rinkų, taip pat ir per SGD terminalą Svinouscėje", - sakė J. Chadamas.

Lenkijos ir Lietuvos dujotiekių jungties verslo aplinkos analizę pagal trišalę sutartį, pasirašytą su Lietuvos ir Lenkijos dujų perdavimo sistemų operatoriais (AB "Lietuvos dujos" ir GAZ-SYSTEM S.A.), atliko ERNST & YOUNG BUSINESS ADVISORY LLC & PLP.

Neseniai "Lietuvos dujos" ir GAZ-SYSTEM S.A priėmė sprendimą dėl naujo projekto etapo - Lenkijos ir Lietuvos dujotiekių jungties galimybių studijos. Per ateinančias savaites bus paskelbtas konkursas šiai galimybių studijai parengti. Ji turėtų būti baigta ketvirtąjį šių metų ketvirtį. Tada numatoma atlikti išsamų rinkos poreikių vertinimą ir kitus reikalingus darbus, siekiant gauti Lenkijos ir Lietuvos dujotiekių jungčiai statyti būtinąją ES paramą.

Lenkijos ir Lietuvos dujotiekių jungties analizės darbus (verslo aplinkos analizę ir galimybių studiją) iš dalies finansuoja Europos Komisija, teikdama finansinę paramą pagal ES Transeuropinių energetikos tinklų programą (TEN-E).

Lenkijos ir Lietuvos dujotiekių jungtis turėtų tapti vienu iš Baltijos energijos rinkos jungčių plano (angl. Baltic Energy Market Interconnection Plan - BEMIP), kuriuo siekiama tarptautinių energijos jungčių būdu integruoti Baltijos jūros regiono valstybių energijos rinkas, elementų. BEMIP yra vienas iš prioritetų kuriant energetikos infrastruktūrą, kurią ES įvardijo savo Antrojoje strateginėje energetikos apžvalgoje. Tokio plano paskirtis - sujungti Baltijos jūros regiono dujų ir elektros energijos rinkas bei nutraukti Baltijos šalių atskirtį nuo Europos energijos rinkos.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder