Audronius Ažubalis dėkojo JAV istorikui už istorinės atminties apie totalitarinius režimus saugojimą

Audronius Ažubalis dėkojo JAV istorikui už istorinės atminties apie totalitarinius režimus saugojimą

Užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis padėkojo JAV istorikui Timočiui Snaideriui (Timothy Snyder) už Lietuvai ir visam Rytų Europos regionui reikšmingos istorinės atminties apie totalitarinių režimų nusikaltimus gynimą.

"Ačiū už Jūsų drąsą ir pasiryžimą priminti visam pasauliui, kad Europa XX amžiuje kentė nuo dviejų totalitarinių režimų, vykdžiusių siaubingus nusikaltimus žmogiškumui. Nepaisant skirtingos nacizmo ir stalinizmo teroro išraiškos, metodų ar masto, užuot priešinant vieną totalitarizmą su kitu, būtina puoselėti abiejų režimų aukų atminimą", - teigė A. Ažubalis.

Ministras istorikui pristatė Lietuvos veiklą, skirtą tragiškų XX amžiaus įvykių aukoms pagerbti.

"Seimas 2011-uosius paskelbė Holokausto aukomis tapusių Lietuvos gyventojų atminimo metais. Todėl per praėjusius metus buvo įgyvendinta daugybė projektų, skirtų žydų genocido atminimui. Šia neregėto masto programa nacionaliniu ir tarptautiniu lygmeniu siekta pagerbti holokausto aukas, įamžinti litvakų paveldą ir kovoti su antisemitizmu", - sakė A. Ažubalis.

Tarp kitų Lietuvos vykdomų darbų jis išskyrė Seimo priimtą Geros valios kompensacijos už žydų religinių bendruomenių nekilnojamąjį turtą įstatymą, Vilniaus žydų istorinio kvartalo fragmentų atkūrimą, senųjų žydų kapinių Šnipiškėse atminimo įamžinimą. Jau atlikti Lietuvos valdžios finansuoti Vilniaus didžiosios sinagogos archeologiniai tyrinėjimai, įrengta Vilniaus žydų viešoji biblioteka.

Pasak ministro, holokausto tragedijos unikalumas yra nenuneigiamas, tačiau negalima nutylėti ir kitos skausmingos Rytų Europos patirties - stalinistinio teroro.

"Mes inicijavome diskusijas dėl istorinės sąžinės ir atminties Europos Sąjungos lygiu ir nuolatos remiame tyrimų centrų, akademinių institucijų ir nevyriausybinių organizacijų bendradarbiavimą kovojant su atminties apie sovietinius nusikaltimus praradimu. Mūsų tikslas - įtikinti ES Tarybą pradėti abiejų totalitarinių režimų nusikaltimų neigimo kriminalizavimą Europos lygiu", - teigė A. Ažubalis.

Praėjusių metų rugsėjį Užsienio reikalų ministerijoje buvo pristatyta T. Snaiderio knyga "Kruvinos žemės. Europa tarp Hitlerio ir Stalino", kurioje analizuojamas komunistinės Sovietų Sąjungos ir nacių Vokietijos vykdytas teroras.

T. Snaideris studijavo istoriją Oksforde, šiuo metu yra Jeilio universiteto profesorius. Jo tyrimo sritys - Rytų Europos ir holokausto istorija. Autoriaus darbai buvo daugelį kartų premijuoti, 2003 m. jam buvo suteikta George'o Louiso Beero vardo Amerikos istorikų asociacijos premija.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder