Audronius Ažubalis ir NATO karinio komiteto vadovas aptarė Energetinio saugumo centro veiklą

Audronius Ažubalis ir NATO karinio komiteto vadovas aptarė Energetinio saugumo centro veiklą

Užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis su Vilniuje viešinčiu NATO Karinio komiteto pirmininku Knudu Bartelsu (Knud Bartels) aptarė Lietuvoje veikiančio Energetinio saugumo centro pažangą siekiant NATO kompetencijos centro statuso.

Lietuvos diplomatijos vadovas pažymėjo, kad liepos 10 dieną Norfolke, JAV, NATO šalys pasirašys ketinimų protokolą dėl dalyvavimo centro veikloje. Ministras pasiūlė, kad NATO Karinis komitetas rudenį įtrauktų Energetinio saugumo centro akreditacijos klausimą į savo darbotvarkę.

K. Bartelsas patikino nematąs kliūčių centro akreditavimui prie NATO. Šis klausimas bus svarstomas, kai tik Karinis komitetas bus pasirengęs ir bus atliktos visos reikiamos procedūros.

2011 m. pradžioje įkurtas Energetinio saugumo centras prie Užsienio reikalų ministerijos siekia panaudoti Lietuvos patirtį ir skatinti ekspertų iš kitų šalių bendradarbiavimą energetinio saugumo srityje. Centras prisidės prie NATO transformacijos, plėtodamas gebėjimus analizuoti ir mažinti energetinio saugumo ir energetikos infrastruktūros saugumo grėsmes, rengdamas grėsmių vertinimo, išankstinio perspėjimo apie grėsmes metodiką, teikdamas rekomendacijas dėl NATO politikos energetikos srityje.

Susitikime penktadienį taip pat aptarti glaudesnio bendradarbiavimo su partneriais, karinių technologijų ir ginkluotės perdavimo trečiosioms šalims klausimai.

NATO Karinio komiteto pirmininkas padėkojo Lietuvai už indėlį į NATO veiklą ir vylėsi, kad politinių partijų susitarimas didinti gynybai skirtas lėšas biudžete bus sėkmingai įgyvendintas.

NATO Karinis komitetas yra pagrindinis organizacijos patariamasis organas kariniais klausimais, todėl jis laikomas jungiamąja politinių sprendimų priėmimo proceso ir Aljanso karinių struktūrų grandimi.

K. Bartelsas komiteto pirmininku tapo 2012 metų pradžioje, jo kadencija tęsis trejus metus.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder